" /> Hyvää halvalla? - Vaskisepät

Hyvää halvalla?

Hyvää halvalla?

Tätä harvemmin rivipeltikatoissa saa. Syy siihen on rivipeltikaton suuri työn osuus, elikkä jos hintaa karsitaan raa’asti niin yleensä se tarkoittaa, että silloin karsitaan myös työn osuutta. Tämä taas johtaa siihen, että vaikeita kohtia ei aleta hiplaamaan vaan niihin tehdään nopea ja helppo kötöstys pahimmillaan popniittejä ja kittiä hyväksikäyttäen.

hyvaa-halvalla1

Tästä nurkan yksityiskohdasta näkee, että massaa ja poppareita ei ole säästelty. Samoin nurkassa on katkottu saumoja. Nämä ratkaisut ei missään nimessä kuulu konesaumakatolle.

Hyvä esimerkki on myös pyöreät läpiviennit jotka vaativat katon tekovaiheessa vähän vauhdin hidastamista ja kartion saumausta, mutta tähänkin on nopea ja helppo sekä valitettavasti aika yleinen tapa tehdä (edellisessä blokissa tutuksi tullut muovinen vilpe) tai sitten kuvan mukainen kartio.

hyvaa-halvalla2

Juurikartio on asennettu saumojen keskelle poppareilla ja massalla. Tässäkin tapauksessa oikea tapa olisi saumata tuplasaumalla katepeltiin.

Yksi nyrkkisääntö on se, ettei konesaumakatolla ole pellit limissä vaan ne on saumattu kaksinkertaisilla saumoilla, jonka sisällä on sauman tiivistysaine ”valssiöljy”. Tämä valssiöljy on saumojen sielu, joka estää veden pääsyn saumojen välistä. Öljy levitetään yleensä pensselillä rivipeltien saumaan. Ei iso homma, mutta valitettavasti on paljon kattoja, jossa sitä ei ole viitsitty käyttää (siihen menee ylimääräistä aikaa).

hyvaa-halvalla3

Jalkakourun jatkokset on tehty pellit limittäin laittamalla. Kiinnitys poppareilla ja tiivistys massalla. Oikea tapa olisi saumata jatkokset kaksinkertaisin tiivistysöljyllä käsitellyin saumoin toisiinsa.

Sitten on vielä nämä kateruuvit miksi niitä konesaumakatolle laitetaan kun se ei ole mikään profiilikatto ja konesaumakaton yksi suurimpia etuja on se ettei siinä ole reikiä. Onhan niitä varmasti mukava ruuvata ja aika vaivatontakin se on, mutta profiilikatot on erikseen eikä tätä tyyliä lähdetä konesaumakattoon sekoittamaan.

hyvaa-halvalla4

Jalkakourun etupala on kiinnitetty kateruuveilla. Oikea tapa kiinnitykseen on sauman väliin tulevat klammerit, jotka kiinnitetään kattopintaan.

Jos joka tapauksessa päädytte kattovalinnassa kattoon, joka on huomattavasti yleistä hintaa halvempi. Tällöin kannatta seurata kun kattoa tehdään, että millä asenteella homma luonnistuu. Onko sydän mukana vai ei tai ainakin käydä katon valmistuttua katsomassa, että näkyykö popniitteja ja silikonia. Koska ne ei konesaumakatolle kuulu ne saattaa muutaman vuoden ratkaisuja olla mutta ei missään nimessä pitkäikäisiä.

Jos kattonne epäilyttää niin ottakaa yhteyttä. Käymme mielellään tarkastamassa kattonne.

Aapo Typpö
Toimitusjohtaja, kelpo seppä.