" /> Mikä kattoremontissa maksaa? - Vaskisepät

Mikä kattoremontissa maksaa?

Toinen Vaskiseppien perustajista, Veli Kilpirinne, on neljän muun sepän kanssa Vallilan kerrostalon katolla tekemässä kattoremonttia. Kyselimme mikä kattoremontissa maksaa ja miksi?

Mikä kattoremontissa maksaa?

”Tässä katossa on noin 3000 neliötä pellitettävää pinta-alaa. Kerrostalon katossa on niin paljon läpivientejä ja monimuotoisia paikkoja, että ainoa mahdollinen tapa tehdä kunnolla, on tehdä katto konesaumatusta pellistä. Silloin saadaan liitettyä kaikki läpiviennit, rännit ja kattopellit saumoillla toisiinsa, eikä jää vedelle paikkaa mistä mennä rakenteisiin.

Vaikka nykypäivänä paljon robotisaatiosta puhutaan, niin hyvin epätodennäköisenä näen, että kone pystyisi ihmistä korvaamaan. Ja ennen kun ihminen on siinä pisteessä, että pystyy tämmöistä kattoa tekemään, se vaatii aika pitkän uran peltiseppänä. Täällä on monenlaisia vaikeita paikkoja, jotka täytyy hallita että saadaan lopputuloksesta hyvä.

Katossa maksaa se käsityö. Ammattiosaaminen maksaa, mutta toki siitä kannattaa maksaa. Oikotietä onneen ei ole tässä tapauksessa.

Yleensä kun Helsingin kantakaupungissa uusitaan kattoja niin vanhimmat on sadan vuoden ikäisiä, eli kestoikä on pitkä. Jos katto tehdään hyvin ja maalataan säännöllisin väliajoin, eikä anneta lehtien ja roskien maata ruostuttamassa peltiä, niin katto kestää kyllä sukupolvelta toiselle.

Palkintona tekemisestä on kädenjälki mikä jää. Se ei ole merkityksetön seikka, että tulevat sukupolvetkin tulevat näkemään sen. Eikä se ole muutaman vuoden päästä pois. Itsekin olen purkanut vanhoja kattoja, jotka on tehty sata vuotta sitten ja voinut ihailla miten taitavia seppiä on ollut niitä tekemässä. Toivon mukaan pystyy itekin semmosen jäljen katolle jättämään. Myöhemmät polvet voi ihastella, että on ollut taitava seppä…”