" /> Muhiiko vanhan huovan alla lahovika? - Vaskisepät

Muhiiko vanhan huovan alla lahovika?

Muhiiko vanhan huovan alla lahovika?

Vanha rintamamiestalo tai viime vuosisadan alussa rakennettu 1 ½-kerroksinen puutalo pihapiireineen on monen unelma viihtyisästä asumisesta. Taloa hankittaessa rakennus tutkitaan perusteellisesti, mitataan lämpövuotoja ja kosteuksia sekä nuuskitaan löytyykö asunnosta homeen tai maakellarin hajua. Käydään jopa katollakin katsomassa onko katto vedenpitävä ja etsitään sisältä mahdollisia vanhoja tai uusi vuotopaikkoja.

Ikävä kyllä kattorakenteiden kuntoa ei voi aina nähdä ennen vesikatteen purkua ja rakenteiden aukaisua. Näin on usein laita varsinkin näissä vanhoissa 1 ½-kerroksisissa taloissa, joihin on rakennettu ullakkohuoneita. Yleensä kattorakenteita pääsee näkemään katon harjan osalta kattoluukun tai ullakkoluukun kautta tai räystään yläpuolelta kylmien ullakkokomeroiden kautta. Näissä tiloissa rakenteet ovatkin yleensä terveet ja kuivat, lukuun ottamatta mahdollisten vesivuotojen aiheuttamia vaurioita.

Ongelmat löytyvätkin yleensä lämpimien ullakkotilojen vinojen kattojen alueelta.

Jo 80-luvulla alkaneen timpurinurani alussa ensimmäinen mestarini painotti kahta asiaa. Rakenna tiiviisti ja huolehdi rakenteiden tuuletuksesta. Tiiviys tarkoitti huolellista ja riittävää eristämistä sekä kosteuden pitämistä pois rakenteista. Tuuletus riittävän ilmanvaihdon järjestämistä eristetyn seinän ja ulkoverhouksen väliin ja katolla eristetyn katon ja vesikattorakenteiden väliin sekä ullakkotilan tuuletusta.

Vanhoissa taloissa olevat ullakkotilat ovat yleensä matalia. Lisätilan saamiseksi kattojen vinot osat on usein eristetty suoraan katon ruodelaudoitusta vasten ilman tuuletustilaa ja eristettä on käytetty vain 100 – 150mm lisäkorkeuden saamiseksi. Näin pieni eristemäärä aiheuttaa kosteuden tiivistymistä kattorakenteiden pintaan ja tuuletuksen puuttuessa kosteus jää rakenteisiin ja pitkällä aikavälillä kosteus lahottaa rakenteet.

Pitääkö rintamamiestalossa asuvan huolestua?

Jos sinulla on talo jonka ullakolle on rakennettu huoneita joissa on vino katto ja jos katolla on umpilaudoitus ja huopa joko pelkästään tai jonkun muun katemateriaalin alla ja jos et pysty varmistamaan onko umpilaudoituksen ja eristetilan välissä riittävää tuuletusta niin kyllä.

Kuluvana kesänä olen nähnyt rakennuksia joissa huopakatteen alla oleva umpilaudoitus on ollut niin huonossa kunnossa, että katolla kävellessä jalka on mennyt laudoituksesta läpi ja pahimmissa tapauksissa myös kattotuolit ovat olleet niin lahoja, että niitä on jouduttu vaihtamaan. Olen nähnyt myös kokonaan poikkilahonneita kattotuoleja.

Rakenteiden huononeminen ei tapahdu vuodessa eikä kahdessa vaan saattaa kestää jopa vuosikymmeniä. Kerääntyvän kosteuden määrä ei ole aina suuri joten siitä ei tule useinkaan mitään ulkoisia ja mitattavia merkkejä, mutta vuosien ja vuosikymmenten aikana rakenteiden tuhoutuminen on väistämätöntä.

Yleensä tilanne on huomattavasti parempi kun vesikatteena on ollut pelti, tiili tai Varttikate ilman umpilaudoitusta ja huopaa. Näissä katteissa, vaikka eristys onkin asennettu suoraan ruodelautoja vasten tapahtuu aina jonkinasteista tuuletusta. Usein vauriot rajoittuvat pelkkiin ruodelautoihin.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Yleensä kattorakenteita pääsee näkemään jonkin verran kylmien ullakkotilojen kautta. Tämä vaatii vähän vartalon notkeutta ja vanhojen purujen ja eristeiden penkomista.
Katon kunnon tarkastamisen voi myös tilata kattojen kuntokartoituksia tekeviltä yrityksiltä tai vesikattourakoitsijoilta.

Jos rakenteet ovat huonossa kunnossa on edessä vesikaton aukaisu ja kattoremontti. Kattoremontti ei ole vain vesikatteen uusimista vaan pitää sisällään vaurioituneiden rakenteiden korjauksen ja uusimisen, mahdollisen lisäeristämisen, katon korotuksen ja tuuletuksen järjestämisen. Tavoitteena kunnon katto joka kestää vuosikymmeniä.

Pekka Törmänen

Vaskisepät työnjohtaja