" /> Tarinoita peltisepistä nro. 15, Myynnin mestareita ja oppipoikia - Vaskisepät

Tarinoita peltisepistä nro. 15, Myynnin mestareita ja oppipoikia

Tarinoita peltisepistä nro. 15, Myynnin mestareita ja oppipoikia

Haluan kertoa teille tarinan, joka sijoittuu pohjoiseen Suomeen. Kyseinen tarina on minua puhutellut henkilökohtaisesti ja koska draaman kaari tässä tarinassa saa täyttymyksensä, uskon, että sinuakin rakas lukija tämä ilahduttaa.

Kuusi vuotta sitten, Ylivieskan lakeuksilla tuuli tuiversi niin, että talot, joiden perustukset olivat hutiloiden tehty, siirtyivät paikoiltaan. Kodeissa pelättiin kattojen lentävän taivaan tuuliin. Pienellä ja vaatimattomalla peltisepän verstaalla leijaili sätkän sinisavun lisäksi tyvenestä.

Tuulen tuomana tuli Jarkko töitä kyselemään. Nöyränä, kuten aina, Jarkko räpsytteli pitkiä ripsiään ja verstaan jätkät ottivat pojan suojiinsa. Meni tovit jos toisetkin, kun nuori poika kuunteli sivusta jätkien juttuja, kunnes myöhemmin toi omat puheen partensa sätkätauoille.

Jarkon vuodet oppipoikana jäivät lyhyeen, kun hän oli niin oma-aloitteinen ja innokas sepän alku. Pitkien verstaalla vietettyjen iltojen, saumaamisen ja pellin taivutuksen parissa, toi kotiväellekin huolen. Läheiset ymmärsivät kuitenkin nuoren Jarkon intohimon sepän työtä kohtaan. Niin kasvoi kovalla työllä, ilolla ja itkulla, lähes kaiken taitava peltiseppä.

Taas kului pitkiä pimeitä talvia ja pohjoisen kylmiä kesiä, kun Jarkkoa mestarisepäksi kutsuttiin. Tunnollinen työ antoi sepän polulle uusia suuntia. Kun isompia kohteita Pohjois-Suomessa tuli, pääsi Jarkko nokkamieheksi, sillä tilanteet oli ratkaistava sepän silmällä. Myös useat peltisepät saivat oppinsa Jarkolta, joka niin rauhallisesti osasi meitä opettaa.

Siihen aikaan elettiin Jarkon Tuhkimotarinaa, onnen ympäröimänä. Synkät sadepilvet peittivät mestarin taivaan, sillä jäillä jääkiekon parissa nivelsiteet murtuivat. Lääkärit kielsivät Jarkkoa nousemasta katolle pitkään aikaan. Toimeliaalle sepällä sellainen on murheellista aikaa. Nyt oli aika levätä ja parantaa itseä kotona. Jarkolle oli lapsuutensa kodin lisäksi muodostunut verstaasta toinen koti, jonne hän pääsi toipumisaikanaan viettämään aikaa.

Jalka paketissa oli hyvä auttaa meidän myyntimiehiä ja olla heille teknisenä tukena kattoasioissa. Jarkon sydämessä alkoi kasvamaan halu nähdä se työ, mitä tapahtuu, kun seppä nousee katolle peltiä taivuttamaan. Oli koittanut Jarkolle aika jatkaa sepän polkua myyntiin. Alkoi uusi aikakausi Jarkon ja koko Vaskiseppien historiassa.

Niihin aikoihin, eli noin pari vuotta sitten, minäkin sain tavata Jarkon ensimmäistä kertaa. Kymmenille tarinoille oli nyt kasvot. Heti ensitapaamisella sain arvokkaita neuvoja työelämään ja tähän maalliseen taipaleeseen muutenkin. Jo silloin kunnioitin Jarkkoa syvästi. Jarkkokin oli silloin myynnin oppipoika, mutta hänen puheensa varmuudesta ja sulavuudesta sai mestarin vaikutelman.

Haaveeni, päästä näkemään asiakkaiden luokse Jarkon tekemää työtä, kävi toteen tällä viikolla. Meillä oli hienot, koko Vaskisepille tärkeät myyntipäivät Vantaan alueella, johon meidän kaikki myyjät osallistuivat toimihenkilöitä myöten

Tarinoita Jarkosta minulla olisi oiva nippu, mutta kuulet varmasti niitä muualtakin lisää. Oli hienoa olla peltiseppämestarin, sekä myyjämestarin kanssa kohtaamassa asiakkaita, kiitos Jarkko.
Meillä kaikilla on jotakin opittavaa tästä tarinasta.

-Late