Epäilyttääkö katon kunto?
Kattomateriaalit vertailussa: Ota nämä tekijät huomioon kattoa valitessa
Kattomateriaalin valinta rakennukselle on hankala asia ratkaistavaksi. Kattomateriaalia valittaessa ei ole helppoa antaa yhtä oikeaa vastausta.
Kattomateriaalin soveltuvuuteen vaikuttavat katon kaltevuus, rakennustyyppi ja käytettävissä oleva budjetti.
Materiaalia valittaessa kannattaa tutustua materiaalien ominaisuuksiin ja niiden tarjoamiin hyötyihin. Hiljainen huopakatto voi olla lyhytikäinen ja kalliimpi investointi kuin pitkäikäinen konesaumakatto, jota ei tarvitse olla harjaamassa sammalista. Konesaumakatto taas eroaa lukkosaumakatosta niin hinnaltaan kuin kestävyydeltään.
Lue lisää mitä asioita kannattaa ottaa huomioon kattomateriaalia valittaessa.
Paras kattomateriaali omaa pitkän historian
Peltiset katot ovat olleet käytössä jo satoja vuosia. Alla olleet avonaiset, suuret yläpohjat pitivät huolen tuuletuksesta. Pelti on edelleen Suomen suosituin kattomateriaali pitkäikäisyytensä ja helppohoitoisuutensa johdosta.
Peltikatto on sanana lievästi harhaanjohtava. Ohut pelti on teräksestä valmistettava erittäin kestävä ja luja materiaali, jota kokeneen peltisepän on helppo työstää. Peltikatto on lähtökohtaisesti teräskatto.
Peltikattojen suurimmat eroavaisuudet ovat asennustavassa ja materiaalin muodossa. On valmiina elementteinä asennettavia lukkosauma ja profiilipeltikattoja sekä peltiseppien käsityönä tekemä konesaumakatto.
Huopa on kattomateriaalina nuorempaa perua kuin peltiset katteet. Tasakatot ja matalat aluskatteet sekä bitumihuopa yleistyivät vasta 1970-luvulla. Näissä katoissa syntyi tuuletusongelmia eristeen ja katteen väliin.
Huopa on pehmeä, helposti muovattava ja hiljainen kattomateriaali, jonka alla pitää olla hyvin tiivis aluslaudoitus. Huopakatto vaatii toimiakseen säännöllistä huoltoa ja uusimista. Suosittu remontti 2000-luvulla onkin ollut uusia vanha huopakatto konesaumatuksi peltikatoksi.
Kattomateriaalien ominaisuudet
Kattomateriaalia valittaessa on hyvä päättää mikä on tärkeintä: katon näyttävyys ja helppohoitoisuus vai kattoremontissa säästettävät eurot.
Peltikatto on helppohoitoinen ja hyvin näyttävä. Teräs on materiaalina erittäin luja ja hyvin kevyt ohuena peltinä. Peltikattoremontin hinta riippuu monesta tekijästä, kuten esimerkiksi siitä käytetäänkö materiaalina terästä tai kuparia.
Huopakatto on halvempi materiaali, mutta sille kertyy peltikattoa helpommin roskia, joten niitä täytyy puhdistaa useammin. Huopaa saa mattona ja laattoina.
Teräksestä valmistettu peltikatto kestää pitempään kuin huopakatto, mutta ei sovellu hyvin tasaisille katoille. Huopa voidaan asentaa monimuotoiselle katolle, mutta konesaumakatto on muodokkailla katoilla järkevämpi valinta. Haastavia kattoja on kallis uusia, joten katon vaihtoväli olisi hyvä olla mahdollisimman pitkä. Konesaumakatto sopii erilaisille kattomuodoille, kunhan kattokaltevuus on vähintään 6°.
Konesaumakaton ominaisuudet
- Vesitiiveys
- Hiljainen peltikatoksi
- Pitkäikäinen materiaali
- Laadukasta käsityötä
- Kevyt
- Helppohoitoinen
Lukkosaumakaton ominaisuudet
- Helppo asentaa
- Ulkonäkö muistuttaa konesaumakattoa
- Pitkäikäinen materiaali
- Helppohoitoinen
Huopakaton ominaisuudet
- Äänettömyys
- Asentamisen helppous
- Soveltuu kaikille kattomuodoille
- Sopii hyvin ympäristöön
Konesaumakatto vai lukkosaumakatto
Konesaumakatto on pitkäikäinen ja huoltovapaa kattomateriaali, joka voidaan peltikatoista ainoana tehdä itsestään vesitiiviiksi. Konesaumakattoon ei tehdä lainkaan reikiä ja vesitiiviys saadaan aikaan kaksinkertaisilla saumoilla ja tiivistysaineella.
Konesaumakatto on myös ulkomuodoltaan kattomateriaaleista parhaiten tunnettu vaihtoehto. Konesaumakaton ulkomuotoa mukaillaan nykyisiin lukkosaumakattoihin ja profiilipelteihin.
Toisin kuin nämä helposti asennettavat katot, konesaumakatto tehdään aina käsityönä kohteen ja katon mittojen mukaan. Konesaumakatto on arvokas ja helposti huollettava kattomateriaali, joka on kustannuksiltaan edullinen käyttövuosiaan kohden.
Hyvin asennettu konesaumakatto kestää yli 100 vuotta ja sille annetaan 20 vuoden vesitiiviystakuu.
Lukkosaumakatto on nopea asentaa, mutta kestää vähemmän kuin konesaumakatto
Lukkosaumakatto on nopea ja helppo asentaa, koska siihen ei vaadita erikoistyökaluja tai erityistä osaamista, kuten konesaumakaton asentamisessa. Lukkosaumakattoon ei jää näkyviä reikiä tai ruuveja, sillä pellit kiinnitetään ruoteisiin ja seuraavan pellin pystysauma lukittuu edellisen päälle.
Lukkosaumakatto voi olla investointina edullisempi kuin konesaumakatto, mutta täysin vesitiivis lukkosaumakatto ei välttämättä ole.
Lukkosaumakatto ei sovellu yhtä tasaiselle katolle kuin konesaumakatto, vaan katon vähimmäiskaltevuus tulee olla 8°. Myöskään erityisen monimuotoisille ja haastaville kattomuodoille lukkosaumakatto ei ole hyvä vaihtoehto.
Lukkosaumakatto voi saavuttaa hyvällä huollolla noin 50 vuoden käyttöiän.
Konesaumakatto vai huopakatto
Huopakatto on kevyt kattomateriaali, jolla on kohtuullisen lyhyt elinkaari. Huopakaton elinkaari on noin 10-30 vuotta. Huopakattojen remontit ovat yleisiä kesäisin ja auringon säteet vaalentavat uudetkin bitumit nopeasti.
Konesaumakatto on huopakattoon verrattuna kattomateriaalina paremmin muuttuvia olosuhteita kestävä ja erittäin epäsuotuisa kasvualusta sammalille ja muulle kasvillisuudelle. Puista irtoavat roskat liukuvat helposti pois kattomateriaalin pinnasta ja katon vedenpoisto-ominaisuudet pysyvät jatkuvasti hyvinä.
Konesaumakatto on myös energiaa säästävä vaihtoehto hyvän lämmöneristävyyden, pitkäikäisyytensä ja hyvän vedenkestävyytensä johdosta. Konesaumakatto kiinnitetään kattoon ilman ruuveja ja näin katon vedenpitävyys on omaa luokkaansa.
Uutta huopaa ei voi lisätä loputtomasti vanhan päälle, koska huopa on materiaalina painavampaa kuin pelti ja monta huopakerrosta rasittaa alla olevaa rakennusta huomattavasti.
Huopakaton vaihtoväli on noin 10-30 vuotta riippuen rakennuksen sijainnista eli kuinka paljon aurinko pääsee kattoa paahtamaan ja onko rakennuksen ympärillä paljon puita, joista katolle tippuu roskaa.
Katolle kulkeutuva karike maatuu ja sade- ja sulamisvedet aiheuttavat kosteutta. Talvella lumi ja jää sekä toistuvat sulaminen ja uudelleen jäätyminen rasittavat myös huopakattoa.
Kun huopakaton huoltoa laiminlyödään on seurauksena katon saumojen aukeamista, ryppyjä ja näistä johtuvaa katon nopeampaa roskaantumista ja sammaloitumista.
Kate alkaa reikiintyä ja aiheuttaa vesivuotoja, jotka tekevät laajempia kosteusvaurioita katon alemmissa rakenteissa. Tämän estämistä varten katolla pitää tehdä enemmän puhdistustöitä ja pesemistä. Lopulta vanhat huovat pitää vaihtaa uusiin.
Hyväkuntoinen ja tarpeeksi kalteva huopakatto toimii hyvänä alustana uudelle konesaumatulle peltikatolle. Uuden peltikaton alle tarvitaan vain pintasirotteeton aluskermi, joka erottaa katteet toisistaan.
Konesaumakatto on huopakattoon verrattuna huoltovapaa. Pelti on luonnostaan liukasta ja roskat eivät jää katolle helposti. Materiaali ei toimi kasvualustana sammaleelle tai jäkälille.
Konesaumatun katon ainoa suurempi huolto on huoltomaalaus. Huoltomaalaus kannattaa tehdä noin 15 vuoden välein.
Hyvin asennettu ja huolella kunnossapidetty konesaumakatto kestää käytössä yli 100 vuotta, ja suojaa kovaltakin talvipakkaselta. Aidolle käsintehdylle konesaumakatolle tarjotaan 20 vuoden vesitiiviystakuu.
Kauanko parhaat peltiset kattomateriaalit kestävät
Yleisesti kaikille peltikatoille tarjotaan materiaalitakuuta tai puhkiruostumattomuustakuuta, joiden kestoksi luvataan yleensä 50 vuotta. Näissä takuissa ei huomioida sitä miten itse katto asennetaan. Materiaalitakuun lisäksi on tärkeää huomioida annetaanko asennustyölle minkälainen työntakuu.
Asennustapa ja tekijöiden osaaminen määrittelee sen, kuinka kauan peltikatto kestää ja on taatusti vettäpitävä. Katemateriaalin lisäksi takuun tulee kattaa myös katteen kuormituskestävyyden sekä pakkasenkestävyyden.
Ammattilaisten tekemänä laadukkaalle peltiselle kattomateriaalille voidaan luvata Vaskiseppien konesaumatun peltikaton tapauksessa 20 vuoden vedenpitävyystakuu.
Ammattilaiset voivat uusia katemateriaalin lisäksi myös muita katon alapuolisia rakenteita ja parantaa katteen alapuolisten rakenteiden tuulettumista sekä eristystä. Kaikki lisätoimet lisäävät katon materiaalien elinkaaren pituutta.
Vinkit kattomateriaalin valintaan
- Kartoita mikä materiaali katolle soveltuu
- Valitse materiaali huolella
- Valitse luotettava kattotoimittaja
- Suunnittele kattoremontti huolella
- Laadi tarjous huolellisesti
- Vaadi takuu myös työstä