Epäilyttääkö katon kunto?
Kattoremontti itse tehtynä ei ole täysin mahdoton ajatus, mutta se vaatii tarkkaa suunnittelua ja tietotaitoa, sekä kokemusta remontoinnista.
Tehtäessä kattoremonttia itse piilee siinä omat riskinsä, mutta noudattamalla huolellisuutta ja käyttämällä asianmukaisia välineitä varmistat onnistuneen lopputuloksen, joka kestää kestää parhaimmillaan käyttöä jopa kymmeniä vuosia.
Väärin tai huonosti tehty kattoremontti on talolle haitallinen, ja voi pahimmillaan altistaa talon kosteudelle ja sitä kautta homeelle, jolloin ongelmat eivät rajoitu pelkästään kattoon.
Toimimalla oikein vältät mahdolliset ongelmat ja riskit.
Suunnittele kattoremontti huolella
Itse tehtäessä suunnittelun merkitys korostuu entisestään, nimittäin suurin osa epäonnistuneista itse tehdyistä kattoremonteista johtuu nimenomaan heikosta tai puutteellisesta suunnittelusta.
Suunnittelu on hyvä aloittaa vanhan katon perusteellisella kuntotarkastuksella. Tarvitseeko koko kattoa uusia vai riittääkö pienempi remontti ja pelkkien vaurioituneiden osien uusiminen?
Vesikaton lisäksi myös aluskatteen kunto tulisi tarkistaa.
Kattomateriaalin valinta on avainasemassa onnistuneessa tee-se-itse kattoremontissa
Suunnitteluvaiheen tärkein osa on ehdottomasti kattomateriaalin valinta. Eri kattomateriaalit soveltuvat paremmin eri taloihin kuin toiset, sekä osa materiaaleista on huomattavasti helpompi asentaa kuin muut vaihtoehdot.
Helpoin itse asennettava katto on ehdottomasti huopakatto. Kattohuopa tai bitumi taipuu mutkikkaammallekin katolle, ja sen kiinnittäminen onnistuu kunnollisilla välineillä helposti. Jos teet kattoremontin itse budjettisyistä, on huopakatto erinomainen vaihtoehto myös hintansa puolesta.
Tiilikatto on myös täysin mahdollista tehdä itse, mutta se vaatii huopakattoa huomattavasti enemmän kädentaitoja. Tiilikaton kohdalla asianmukaisiin kiinnityksiin ja mittatarkkuuteen oon kiinnitettävä erityisen paljon huomiota.
Peltikattoa ei suositella itse asennettavaksi, sillä se vaatii jo huomattavasti enemmän kokemusta ja tietotaitoa sekä vaativampia työvälineitä asennukseen. Konesaumakaton asentamisen itse voi unohtaa täysin, sillä se vaatii ammattitaitoisen ja kokeneen peltisepän sekä spesifit työvälineet sen asentamiseen. Konesaumalla tehdyn peltikattoremontintin hinta on yleensä myös korkeampi kuin tavallisella lukkosaumakatolla.
Yleisimpiä kattoremontteja ovat peltikaton asentamiset vanhan huopakaton päälle. Tämänkaltainen projekti on kannattava, mutta se harvoin onnistuu itse ilman peltisepän pätevyyksiä. Jos harkitset peltikaton hankkimista, etenkin konesaumatun sellaisen – ota yhteys ammattilaiseen ja kysy konsultaatiota.
Kerää tietoa tai pyydä asiantuntija avuksi
Kattoremontti on yksi vaativimmista omakotitalon remonteista, joka vaatii kokemusta remontoinnista sekä laajaa tietotaitoa.
Tämän vuoksi onkin suositeltavaa kääntyä asiantuntijan puoleen, jolta saat parhaat vinkit katon asentamiseen itse ja tarvittaessa jopa apua asennukseen.
Kattoremonttia suunnitellessa on tärkeä hakea tietoa, jotta tietää mitä tekee ja mitä tarvitsee. Internetin erilaiset blogit ja keskustelupalstat ovat täynnä arvokasta tietoa, jotka auttavat sinua pitkälle kattoremontin suunnittelussa ja toteutuksessa. Kattoremontin työvaiheet ovat itsessään aika selkeitä, mutta koskaan ei voi opiskella tarpeeksi.
Kattoremontin teko yksin on haastava ja pitkäjänteinen prosessi, joten on järkevää pyytää esimerkiksi ystäviä tai sukulaisia apuun. Työ hoituu huomattavasti nopeammin talkoovoimin, varsinkin jos joukossa on asiantuntevia ja kokeneempia remontoijia.
Kattoremontti itse tehtynä vaatii oikeat työvälineet
Kattoremontti vaatii onnistuakseen laadukkaat ja kunnolliset työvälineet. Jos olet toteuttamassa kattoremonttia pienellä budjetilla, voit tarvittaessa vuokrata välineet.
Muista että pelkät työkalut eivät riitä, vaan tarvitset myös telineet, nostimet sekä turvavälineet. Jos tiedät tarvitsevasi niitä vain kerran, kannattaa ne vuokrata.
Työvälineiden valinta ei ole paikka pihistelylle, sillä väärillä tai huonolaatuisilla välineillä voit jopa pilata koko remontin ja aiheuttaa mittavaa vahinkoa.
Huolehdi turvallisuudesta
Turvallisuutta ei tule missään nimessä laiminlyödä. Katolle ei ole mitään asiaa ilman kunnollisia turvavarusteita.
Lain mukaan yli kahden metrin korkeudessa työskennellessä vaaditaan vähintään suojakaiteet. Kaiteissa tulisi olla käsi- ja jalkajohteet sekä jalkalista.
Jos putoamissuojan asentaminen ei ole mahdollista, on kattoremontissa käytettävä valjaita. Valjaiden tulee olla korkealaatuiset, sen lisäksi että laatu takaa turvallisuuden, on niissä helpompi liikkua katolla. Valjaissa on oltava CE-merkintä sekä niiden kunto on tarkistettava vuosittain valtuutetulla henkilöllä.
Huolehtimalla turvallisuudesta ehkäiset mahdolliset tapaturmat ja varmistat kattoremontin etenemisen huolettomasti. Mikäli remontti tehdään talkoovoimin kannattaa silti kaiken varalta ottaa remontin ajaksi talkoovakuutus.
Huolehdi katon suojauksesta
Katto tulee suojata koko remontin ajaksi joko pressulla, tai katon päälle asennettavalla sääsuojalla. Suojaus tulee asentaa huolellisesti, jotta avonainen katto on turvassa sään vaihteluilta ja kosteudelta.
Yksi suurimmista virheitä on jättää katto suojaamatta, jolloin sisemmät kattorakenteet ja alapohja ovat alttiita kosteusvaurioille.
Sääsuojan tulisi olla paikallaan koko remontin ajan. Etenkin jos teet kattoremontin talvella (mitä emme suosittele ilman ammattilaisen apua tai valvontaa), tulee suojaus olla kohdillaan.
Muista katon ja yläpohjan tuuletus
Kattorakenteiden ja yläpohjan tuulettuvuus voi helposti unohtua tehdessä kattoremonttia itse, ja sen laiminlyönti voi johtaa suurempiinkin vahinkoihin.
Aluskatteen alle tulisi jättää riittävä tuuletusrako, jotta muodostuva kosteus pääsee haihtumaan, eikä imeytymään rakenteisiin. Poistoilma-aukot asennetaan päätyräystäiden alle.
Lisäksi vesikaton ja aluskatteen väliin on jätettävä tuuletusaukot.
Jollei tuulettuvuudesta ole huolehdittu, voi yläpohjaan ja kattorakenteisiin kertyä kosteutta ja hometta, joka voi pahimmassa tapauksessa levitä ympäri talon ja aiheuttaa mittavia vahinkoja.
Vältä nämä virheet itse tehdyssä kattoremontissa:
- Väärä materiaalivalinta
- Laiminlyöty suunnittelu
- Liian optimistinen aikataulutus
- Huonot rakennustekniset ratkaisut
- Heikkolaatuiset työvälineet ja materiaalit
- Väärin asennettu tai vääränlainen aluskate
- Turvallisuuden laiminlyönti
- Vesisateen riskin huomiotta jättäminen