" /> Ylivieskan Vaskiseppien kuulumisia - Vaskisepät

Ylivieskan Vaskiseppien kuulumisia

Ylivieskan Vaskiseppien kuulumisia

Ylivieskan Vaskisepät: toiminnasta ja tuotteista

Vaskisepät on toiminut Ylivieskassa lähes 3 vuotta. Tällä hetkellä työllistämme vakituisesti kahdeksan miestä. Viime kesän kiireissä oli muutama mies enemmänkin. Toiminta-alueemme on pääsääntöisesti Ylivieskasta 100km:n sisällä, mutta onpa eräs katto tehty Suomussalmelle 15km:n päähän itäisestä rajastamme.

Päätuotteena on konesaumattu peltikatto. Pelti taipuu seppiemme käsittelyssä moneen muuhunkin, Vaskisepät toimittaa katoille kaiken tarvittavan: pellitykset, sadevesijärjestelmät, kattoturvatuotteet ja huoltomaalaukset avaimet käteen –periaatteella. Kattoremonteissa tarvittavat kirvestyöt ja lisäeristykset kuuluvat luonnollisesti myös meidän repertuaariin. Remonttien lisäksi teemme kattoja myös uudiskohteisiin.

Konesaumakaton vahvuus on täysin reiätön vesikate. Myös piipunpellitykset ja muut läpiviennit on saumattu kiinteästi katteeseen. Yleisesti käytettyjä ruuvi-popniitti-silikoni –virityksiä ei ole. Niinpä aluskate on konesaumakatossa tarpeeton.

Remonttikohteissa tällä on usein ratkaiseva merkitys pohjatöiden kannalta. Koko kattoa ei tarvitse purkaa kerralla aluskatteen asentamiseksi, vaan kattoa voidaan purkaa osissa ja tehdä perässä valmista uutta katetta saman tien. Profiilipeltikatteessa on yleensä harva ruodelaudoitus. Jos entiset ruoteet ovat terveet, konesaumakaton vaatimaan tiheämpään laudoitukseen päästään helposti lisäämällä lautaa ruoteiden väleihin työn edetessä. Profiilipeltikatteen ja konesaumakatteen vertailua on käsitelty aikaisemmassa Ajatuksia katteen valinnasta -blogissa.

Seppiemme ammattitaitoa mitataan vaativissa erityiskohteissa, esimerkiksi kupari- tai alumiinikatteiden asennuksissa. Myös vanhojen rakennusten arkkitehtuuri kaarevine pintoineen ja kattolyhtyineen vaatii vankkaa ammattitaitoa. Tällaisia työmaita on esimerkiksi Ylivieskan Vaskiseppien vaikutusalueella Kokkolan vanhan kaupungin alueella runsaasti.

Yleisin asennettava niissä on sinkitty pelti, joka voidaan maalata n. kolmen vuoden hapettumisen jälkeen. Vaativissa kohteissa sinkityllä pellillä päästään parempaan lopputulokseen, sillä pinnoitteet kärsivät, kun peltiä joudutaan paljon työstämään.
Normaaleille omakotitalojen katoille tehdään myös konesaumakattoja, joissa asennettava pelti on valmiiksi pinnoitettu. Pinnoitteissa on useita värivaihtoehtoja, aivan kuten profiilipelleissäkin.

Kattoremontti lähtee liikkeelle asiakkaan yhteydenoton jälkeen myyjän käynnillä kohteessa. Remontin laajuus arvioidaan asiakkaan kanssa ja sovitetaan yhteen asiakkaan toiveet ja myyjän toteamat mahdollisuudet. Aikataulujen sovittamisessa eri ammattimiesten kanssa ei ole ongelmia, sillä kaikki työssä tarvittava ammattitaito löytyy omasta porukastamme. Näin työt sujuvat jouheasti alusta loppuun ilman viivytyksiä.

Täyteen palveluun kuuluvat myös tarvittavien lupien hankkiminen ja esimerkiksi kotitalousvähennyksessä opastaminen. Rahoituskin järjestyy tarvittaessa.

Urakan päättyessä seppämme korjaavat jälkensä, roskat ja jätteet viedään pois. Asiakkaalle jää tontille vain uutuuttaan hohtava, kulmakunnan komein katto!

Mikko Kukko

Ylivieskan Vaskisepät

Hankepäällikkö, insinööri