Erätie 28, Tampere

Referenssin sisältö

Aito konesaumakatto kääntää päät!

Martti ja Marketta Tirri asuvat Tampereen Nekalassa kauniilla puutaloalueella 1928 rakennetussa paritalossa.

Kahden asuinkerroksen ja kellarin saunatilojen lisäksi yläkerrasta löytyy neljä kylmää vinttiä. Talon alkuperäinen konesaumakatto alkoi olla kesällä 2015 maalaamisen ja korjausten tarpeessa, ja myös peltien kiinnitykset olivat niin heikot, että pellit paukkuivat tuulella ikävästi. Suurin ongelma oli kuitenkin yläpohjan tuuletuksen ja aluskatteen puuttuminen. Vintillä oli vain harva laudoitus, ja varsinkin pakkasilla yläpohjaan kertyi kosteutta ja kondenssivettä. Lattioita jouduttiin vuoraamaan ja tavaroita suojaamaan. Samalla asukkaita huoletti yläpohjan kunto.

Aito tamperelainen konesaumakatto kääntää päät!

Marketta löysi Vaskisepät uuden katon tekijöiksi oikeastaan sattumalta. Hänellä oli tapana ulkoiluttaa tyttärensä koiraa Nekalassa ja huudella samalla mukavia naapurikatoilla työskenteleville sepille. Pian sepät tulivat käymään Tirreillä, ja kotiin päätettiin hankkia uusi konesaumakatto ja samalla vintille kunnollinen tuuletus ja aluskate.

Remontti kesti kuusi viikkoa, koska katolla oli monenlaisia yksityiskohtia, kuten kaksi piippua, paloluukkuja, pihan puolella verannan katto sekä molemmilla lappeilla kaksi vanhaa kaari-ikkunaa. Katolle asennettiin myös komeat jalkarännit, jotka ohjaavat sadevedet katolta syöksytorviin. Niiden ei olisi onnistunut esimerkiksi lukkosaumakatolle. Nyt Tirrien katto on koko asuinalueen kaunistus ja talo valmis myytäväksi aikanaan hyvään hintaan.

”Kattoremontti sujui kahdelta nuorelta mieheltä mahdottoman hyvin, ja poikkeili täällä heidän lisäkseen myös monenlaista työnjohtajaa ja myyntimiestä kattoa katsomassa. Aina juotiin kahveet porukalla. Sepät eivät kauaa ruokatunneilla kuhnineet, vaan aloittivat työt aina aikaisin aamulla ja jatkoivat myöhään ehtooseen. Minä heitä mielelläni passasin ja sanoinkin, kun lähtivät, että ikävä teittiä tulee! Remontin jälkeen ohikulkijat ovat tulleet kattoa ihan pihan puolelle ihailemaan, ja naapurin rouvakin sanoi, että kyllä teillä on nyt Nekalan komein katto!” Marketta Tirri

Tutustu muihin toteutuksiimme