Hiljainen katto ja hyvät yöunet

Referenssin sisältö

Asunto osakeyhtiön kattoremontti reilussa viikossa.

As Oy Linnanpelto sai viime kesänä uuden katon

Kattoremontti hoitui reilussa viikossa eikä tulevien sukupolvien tarvitse uutta remonttia miettiä: tällä katolla voidaan mennä seuraavat jopa sata vuotta eteenpäin.

Haapavedellä sijaitsevan As Oy Linnanpellon kaksi rivitaloa ovat palvelleet asukkaitaan jo kolme vuosikymmentä. Syksyllä huomattiin, että talojen vanhat peltikatot olivat tulleet tiensä päähän ja talot vaativat kipeästi uusia kattoja suojakseen. Niinpä asuntoyhtiön isännöitsijä Marjatta Saukko otti yhteyttä kattoremonttifirmoihin ja kilpailutti ne. Samalla hän järjesti remonttirahoituksen Suomenselän Osuuspankista.

Saukko kertoo, että urakoitsijan valintaan vaikutti lopulta ennen kaikkea palvelutaso.

”Ei Vaskisepät halvin ollut. Mutta mielestämme paras,” hän toteaa.

Ennen kahdeksanpäiväisen urakan alkua Vaskiseppien huoltopäällikkö Ville Saari kävi tutkimassa remonttikohteen, jotta remontti saatiin suunniteltua räätälöidysti siten, ettei mitään pureta turhaan, vaan kaikki olemassa olevat hyvät rakenteet saadaan hyödynnettyä. Tutkimuksessa käytiin läpi sekä katto- että tukirakenteet.

Saumoihin kaksinkertainen tiivistys

Taloihin asennettiin uudet saumapeltikatot, joissa on kaksinkertaiset saumat. Vaskisepät ovat kehitelleet normaalin yksinkertaisen tiivistyksen sijaan käytettävän kaksoistiivistysmenetelmän, joka on erittäin tärkeä katon vedenpitävyydelle. Tämä korostuu etenkin keväällä sulamisvesien aikaan.

Tiiviys taataan Vaskiseppien katoissa myös peltien ja läpivientien kiinnityksellä kattoon saumaamalla, jolloin pellin läpi ei tarvitse tehdä lainkaan reikiä. Vaskisepät lupaakin tekemilleen katoille 20 vuoden tiiviystakuun, ja odotusarvona on, että katto suojaa taloa peräti seuraavat sata vuotta oikealla huollolla.

Asunto-osakeyhtiön hallituksen entinen puheenjohtaja ja rivitalon pitkäaikainen asukas Matti Heikkilä on tyytyväinen myös siihen, että enää katto ei pidä kovaa ääntä sateellakaan. Katto saatiin hiljaiseksi muun muassa käyttämällä pellin alla alushuopaa, joka vaimentaa ääntä merkittävästi.

”Tämä on erittäin hiljainen katto. Tänä vuonnahan ei ole paljon satanut, mutta sen verran kuitenkin, että on uusi katto jo tapansa näyttänyt. Entisen katon aikana ei nukuttu yöllä, kun satoi,” hän kertoo ja kiittelee Vaskiseppien työmiehiä rivakasta ja täsmällisestä työstä

Tutustu muihin toteutuksiimme