Katto kuntoon ja kaupantekoon

Referenssin sisältö

Tuplasaumakatto Tikkakoskelaiseen kotiin käsityönä

Tikkakoskelainen omakotitalo sai jouluksi suojakseen Vaskiseppien käsintehdyn tuplasaumapeltikaton. Remonttipäätöstä vauhditti lähitulevaisuudessa siintävä talon myynti.

Joskus aivan pienikin asia johtaa suureen muutokseen. Tällä kertaa tuo pieni asia oli 30 vuotta vanhan omakotitalon peltikaton muutaman sentin mittainen irvistävä sauma.

– Olin jo ollut jonkin aikaa muutenkin huolestunut kattoni kunnosta, sillä se kolisi ja paukkui tuulessa ja onhan sillä ikääkin, Tikkakosken Liinalammilla asuva Maria Markus kertoo.

– Ajattelin kuitenkin myydä taloni pois ennen isompia remontteja.

Markus on suunnitellut luopuvansa talostaan lähiaikoina, sillä perheen kaksi lasta ovat jo opiskelemassa Jyväskylässä, ja parisataa neliötä kolmine tulisijoineen ja isoine pihoineen alkoi tuntua turhan suurelta yhdelle naiselle ja pienelle koiralle.

Vanhan katon irvistävän saumankin Markus ajatteli ensin korjauttavansa pienimuotoisesti ja paikallisesti, sillä mitään varsinaisia vuotoja katossa ei vielä ollut, eikä tilanne vaikuttanut katastrofilta.

– Koska uudet asukkaat tulevat joka tapauksessa remontoimaan talon omannäköisekseen, ajattelin ensin huomioida mahdolliset remonttitarpeet talon pyyntihinnassa, Markus sanoo

– Pepille viikko oli kyllä kova, sillä vahtikoirana se oli työvuorossa koko ajan, kun katolla kuului ääniä, eli aamupimeästä illan tuloon saakka joka päivä, Markus naurahtaa.

Katon kuntokartoitus kannatti teettää

Kun kattokartoituksen jälkeen Markus sai tietää katon todellisen tilan, hän päätti kuitenkin saman tien, että katto on laitettava kokonaan uusiksi. Useammankin kattoasiantuntijan mukaan välikatolle oli vaarassa tiivistyä kosteutta vanhanaikaisista muovirakenteista johtuen ja muutenkin näytti siltä, ettei katon tekohengitys tulisi riittämään kovin pitkään.

– Vaikka en ole mikään talotekniikan asiantuntija, tiedän, että jos talon katto tai perustukset eivät ole kunnossa, on koko rakennus vaarassa.

Remonttipäätökseen vaikutti paitsi se, että Markus haluaa nukkua yönsä rauhassa pelkäämättä mahdollisia kosteusvaurioita, myös se, että hän toivoo talonsa tulevan myyntiprosessin hoituvan mahdollisimman sujuvasti ja stressittömästi.

– Olisi kamalaa joutua tekemään näin isoista asioista kauppaa peläten, että jokin perustavanlaatuinen asia ei ole kunnossa.

Vaskisepät valikoituivat urakan toteuttajaksi, sillä Markus oli kuullut yrityksestä paljon hyvää ja pitkä takuukin kiinnosti.

– Vaikka itse aionkin muuttaa tästä piakkoin pois, haluan, että kotimme palvelee myös seuraavia asukkaita mahdollisimman hyvin. Meille tämä talo on ollut tärkeä paikka ja meillä on taloon tunneside. Totta kai haluan, että talon tulevat asukkaat viihtyvät täällä yhtä hyvin kuin me. Ja jos jotain tehdään, se pitää tehdä kunnolla.

Remontti aloitettiin juuri ennen joulua, ja vaikka säät kurittivat ja kaksikerroksisen talon kattoremontti vaati nosturin käyttöä ja telineiden rakentelua, koko urakka oli ohi alle viikossa. Markus kertoo, että urakka ei vaatinut talon asukkailta mitään toimia, eikä remontista aiheutunut häiriöitä muille kuin ehkä perheen Peppi-koiralle.

Tutustu muihin toteutuksiimme