Klovharu, Pellinki

Referenssin sisältö

Tove Janssonin kesämökki

Pellingin kotiseutuyhdistyksen ja Moomin Characters Oy:n omistama Klovharun saari ja sille vuonna 1964 rakennettu talo tunnetaan Tove Janssonin ja hänen puolisonsa Tuulikki Pietilän kesäpaikkana. Talon on suunnitellut Tuulikin veli Reima Pietilä. Klovharu sijaitsee Pellingin saaristossa Porvoon edustalla, ja taloon kuuluu valtava, talon pinta-alaa suurempi kellarikerros kallioon piilotettuine saunoineen.

Velu ja Eero tekivät tarjouksen rakennuksen kattoremontista Pellingin kyläyhdistykselle ja kävivät samalla katsomassa rakennusta paikan päällä Klovharussa. Autiosaari komean saariston keskellä oli niin huikea paikka, että miehet saivat idean: he päättivät tehdä työn alusta asti itse. Katto oli varsin pieni, ja sepät olisivat halutessaan saaneet työn valmiiksi parissa päivässä. Eerolla ja Velulla oli kuitenkin muuta mielessä. He ostivat hyvää ruokaa, kunnon sisäfileetä ja uusia perunoita, pakkasivat matkaan merikortit ja sekstantin ja varasivat aikaa viikon verran.

Klovharussa seppämestarit heräilivät joka aamu kiireettä puolenpäivän aikoihin. Aamukahvia juodessaan he pelasivat shakkia ja laittoivat sitten kunnollisen lounaan. Päivärytmiin kuului myös sijainnin tarkistaminen sekstantilla, jotta sepät saattoivat varmistua siitä, että olivat hommissa oikeassa saaressa. Iltapäivällä oli aika kivuta katolle. Sepät rapsuttelivat uutta kuparia vanhan katon pintaan muutaman tunnin ajan päivässä ja palasivat sitten maan kamaralle syömään ja jatkamaan shakin peluuta. Seppien rakastavissa käsissä Klovharun kuparikatto tuli lopulta valmiiksi viimeisen päälle huolella ja ammattitaidolla. Katon jokainen sauma, lista ja piipun osa on tehty käsin. Lopputulos on vertaansa vailla.

Tutustu muihin toteutuksiimme