Lyyra – Kestävän rakentamisen esimerkki

Referenssin sisältö

Usein ajatellaan että katto on pois silmistä, pois mielestä. Se on jossain siellä korkeuksissa. Kun peltiseppä ajattelee konesaumakattoa, tärkein arvo on vedenpitävyys. Koska konesaumakatto tehdään käsityönä, hyväksytään, että siihen tulee käsityönleima.

Mutta kun tehdään terassin seinää arvokiinteistölle, jossa suomalaiset silmäätekevät patsastelevat shampanjalasi kädessä ja tarkastelevat Vaskiseppien työn tulosta, silloin jäljen tulee olla tiptop sekä laadullisesti ja ulkonäöllisesti. Se asettaa normaalia korkeammat laatuvaatimukset työlle.

Hakaniemeen vasta rakennetussa Lyyrassa Sfääri nimisellä terassilla on ns. negatiivinen katto, eli väärään suuntaan kallistuvat seinät on pellitetty kattopellillä ja niitä pääsee tarkastelemaan puolen metrin etäisyydeltä, mikä asettaa erittäin korkeat laatuvaatimukset.

Lyyra-kortteli on Ylvan hanke, johon ensimmäiset vuokralaiset muuttavat sisään kevään 2023 aikana. Rakennuttamisesta vastaa Haahtela. Vaskisepät on tehnyt Haahtelalle aikaisemmin muun muassa Makkaratalon ja Bulevardin kattoja Helsingin keskustassa. Näiden kautta he tiesivät Vaskiseppien laadun ja tavan toimia.

Lyyralla on tavoite olla Suomen kestävin rakennus. Kestävyydellä ei tarkoiteta mitään pommituksia vaan ympäristöarvoilla mitattua kestävyyttä. Rakennus on käytön osalta täysin hiilineutraali ja myös rakentamisen aikaisia päästöjä onnistuttiin vähentämään.  

”Vastuullisuus on muutenkin huomioitu hankkeessa erityisen tarkkaan. Lyyran tiloille haetaan LEED Platinum -sertifikaattia, joka on kansainvälisesti tunnistetun järjestelmän korkein taso. Lisäksi tilat tähtäävät Suomen ympäristöministeriön säätelemään A-energialuokkaan eli korkeimpaan mahdolliseen. Toimistorakennukselle haetaan myös tilojen terveellisyyden takaavaa WELL-sertifiointia.”

(Lähde ylva.fi) Vaskisepät on Lyyrassa mukana, koska yhtiöllä on kestävän rakentamisen ohjelma.

Projekti oli tosi erilainen. Peltikatosta liitytään muun muassa suoraan viherkattoon. Haastavia liittymiä ja detaljeja on paljon. Katolla on mm. kohta, johon tulee paljon läpivientejä; iv-piippuja, poistoilmaputkia, viemärintuuletusputkia. Ne haluttiin julkisivulta piiloon. Vaskisepät teki metallirungon varaan ikäänkuin näkösuojakaton. joka on erittäin tyylikäs yksityiskohta kokonaisuudessa.

Ehkä projektin onnistumista kuvaa hyvin se, että työnjohtaja otti kuvia Vaskiseppien tekemästä peltikatosta ja on näyttänyt niitä muille alan toimijoille, että tässä on kriteerit miten peltikattoja tehdään. Siinä mielessä onnistunut projekti ja Vaskisepät on onnistuneet vastaamaan täysin tilaajan tarpeisiin.

Tutustu muihin toteutuksiimme