Pohjalaistyylinen talo Virroilta peltikaton suojiin

Referenssin sisältö

Kaksikerroksinen pohjalaistyylinen melko kookas talo sijaitsee Virroilla kumpuilevassa maastossa järven rannalla. Se on ollut Mäkisen suvun asuttama pian sata vuotta. Talossa on kaksi täyttä huonekorkeutta ja vinttikolmio päällä. Pituutta löytyy 23 metriä, leveyttä 9,5 metriä. Joidenkin tietojen mukaan talo on rakennettu vuonna 1826 ja siirretty tähän parinsadan metrin päästä. Myöhemmin siihen on rakennettu lisää tilaa.

Talo on hirsirakenteinen ja melko hyväkuntoinen, vaikka pientä remppaa siinä on aina ollut. Edellinen tiilikatto oli tehty yli 60 vuotta sitten. Konesaumakattoon päädyttiin nyt, koska tehtiin yhteistyötä ELY keskuksen kanssa. Vaihtoehdot olisivat olleet perinnetiili- ja kolmiorimahuopakatto, mutta päädyttiin konesaumakattoon, koska se sopii paremmin tyyliin.

ELY keskukselta saatiin vähän apuja kattoremonttiin, koska talo on perinnearvokas ja  valtatien varrella. Mutta ELY:llä oli tarkat kriteerit mitä katolle saa tehdä. 

”Remontti sujui hyvin ja hyvin tulimme toimeen seppien kanssa kaikin puolin. Tekivät huolellisesti ja aina suojattiin, jos mahdollinen sade olisi tulossa. Mutta koko remontin aikana ei satanut. Olin apuna kuljettamassa pois purkutavaroita, tiiliä ja vanhaa kattoa. Remontti kesti neljä viikkoa. Työ oli niin laadukasta, ettei ajankulu meitä haitannut ja muutenkin olivat urakkasopimuksella,” Heikki Mäkinen kertoo.

”Päätettiin teettää seuraavaksi kuistitkin Vaskisepillä. Niissä on nyt huopakatto. Tulee sitten samanlainen.”

”Tämä on mukavalla paikalla rantamaisemissa. Valtatie 23 menee parinsadan metrin päässä. Virtain keskustaan 10km. Emännän kanssa tässä kaksistaan asutaan ja hyvin mahdutaan. Kyllä tämä tila mukavalta tuntuu, vaikka onhan töitä vähän enempi ja lämmityskuluja. Harrastan maanviljelystä, siihen on mukavat meiningit ollut täällä.”

”Rännitkin on pelittäneet hyvin, nyt kun vettäkin satanut. Ne osoittautui erittäin hyviksi ja hyvännäköisiksi. Hintavahan remontti oli, mutta kyllä se aikaa myöten on hyvä sijoitus.”

Alueella on enää harvoja näin vanhoja kunnossa pysyneitä taloja. Sitäkin tärkeämpää on pitää nämä vanhat kunnossa. 

”On hyvä juttu, että tuli Vaskisepät valittua kattoremontin toteuttajaksi.” 

Tutustu muihin toteutuksiimme