Pyykatu 10, Lampinsaari (Vihanti)

Referenssin sisältö

Kuntotarkastus kattoremontin pohjana

Anna-Maija Harjun ja Jarno Ruostetsaaren koti sijaitsee Lampinsaaren pienessä ja rauhallisessa kylässä Pohjois-Pohjanmaan Vihannissa. Vanhassa kaivoskylässä asuu noin 350 asukasta, ja kaikkien talojen remontteja valvoo Raahen kaupungin rakennusvalvonta yhteistyössä Museoviraston kanssa.

Talo rakennettiin alun perin paritaloksi, mutta muutettiin myöhemmin yhden perheen kodiksi. Anna-Maija ja Jarno ovat asuneet Pyykadulla keväästä 2014, ja alusta lähtien kattoremontin tarve on ollut ilmeinen: alkuperäinen tiilikate on kaivannut korjaamista. Kattoremontti tuli ajankohtaiseksi, kun talon muut julkisivut ja sisätilat oli saatu pintaremontoitua.

Vaskiseppien myyjä teki katolla kuntotarkastuksen ja esitteli epäkohdat asukkaille valokuvilla. Esimerkiksi piipunpellityksen vierestä oli päässyt vettä jossain vaiheessa talon yläpohjaan, mutta onneksi kosteus ei ollut ehtinyt lahottaa vesikaton alusrakenteita.

Asukkaat halusivat kodille uuden kestävän katon, ja konesaumakatto tuntui huolettomalta vaihtoehdolta: kattoon ei ruuvattaisi pellin läpi yhtään reikää. Anna-Maija ja Jarno kävivät katsomassa etukäteen Vaskiseppien referenssejä www-sivuilla ja tutustuivat valmiiseen konesaumakattoon naapurustossa. Valinta oli sillä selvä!

Lopputulos on myös asiantuntijoiden mieleen

Jarno teki itse katon pohjatyöt ja purki vanhan katteen, ja sitten kaksi kokenutta Vaskiseppää huolehti uuden konesaumakatteen asennuksesta. Sepillä oli katolla joka päivä selvät sävelet, ja he pitivät myös asukkaat ajan tasalla siitä, mitä ollaan tekemässä ja mistä seuraavana aamuna jatketaan.

Kun kattoremontti valmistui, Vaskiseppien myyjä kävi katon vielä katonharjalla tarkastamassa ja hyväksi toteamassa. Viimeisenä remonttipäivänä myös Vaskiseppien yhteistyökumppani Sadex kehui työnlaatua, samalla kun asensi katolle rännit, lapetikkaat ja huoltosillan. Samaa mieltä oli rakennustarkastaja, joka totesi työnjäljen erinomaiseksi ja katon mahdottoman passeliksi talolle.

”Konesaumakaton edut ovat kiistattomat. Meille tärkeintä oli katon kestävyys, työnlaatu ja käsillä tekeminen: se että jokainen sauma on varmasti käyty läpi. Kattoremontti valmistui kuudessa päivässä, mikä on todella nopeaa, kun katto tehdään alusta loppuun käsityönä ja tarkalla työnjäljellä. Työnjohtajalle ei tarvinnut missään vaiheessa soitella, koska sepät olivat katolla koko ajan käytettävissä. Heiltä saattoi kysyä mitä vain. Uusi katto istuu kotiin kuin nenä päähän, ja me olemme todella tyytyväisiä.”
– Jarno Ruostetsaari

Tutustu muihin toteutuksiimme