Raitalahdentie 8, Helsinki

Referenssin sisältö

Tuuletusongelmat pakottavat
toimenpiteisiin ja päätöksiin

2000-luvun lopun muutama poikkeuksellisen luminen talvi toi esiin katon puutteellisen tuuletuksen ja sen aiheuttamat ongelmat. Yhdessä huoneistossa valui keskitalvella lyhyessä ajassa kymmeniä litroja vettä huonetilan kattoon sekä seinälle ja alempiin kerroksiin.

Tutkimusten ja korjausremontin kautta huomattiin, että asuintiloista vuoti lämpöä vesikatteeseen ja katolle kertynyt lumipeite alkoi sulaa alapinnaltaan. Virtaava vesi jäätyi räystäälle jääpadoksi, eivätkä sulavedet päässeet enää katolta pois, vaan puskivat pellin saumoista yläpohjaan.

Taloyhtiö sai lämpövuoto-ongelman perimmäisistä syistä erilaisia arvioita eri asiantuntijoilta. Selvää oli ainoastaan se, että kalliit kattoremontit odottivat tekijäänsä. Tilanne, jossa ehjä kate vuoti, oli asukkaiden vaikea ymmärtää, saatikka hyväksyä. Niin päädyttiin seuraamaan tilannetta ja selvittämään hiljalleen, miten ongelma ratkaistaisiin. Jään muodostusta torjuttiin pari seuraavaa talvea, mikä sinänsä auttoi oireisiin, mutta vahvisti samalla, että riski uudesta vesivahingosta säilyi.

Kuparikatto säilyttää talon arvon ja tyylin

Aikaa myöten useimmat taloyhtiön pyytämät konsultaatiot määrittivät ongelmien syyksi alkuperäisen katon toimimattoman tuuletuksen. Niin taloyhtiössä päätettiin remontoida katto, ja paikalle pyydettiin kattopeltiseppä antamaan korjausehdotus. Aluksi päätettiin korjauttaa katolta vain muutama reikä ja antaa peltisepän arvioida samalla tarkemmin katon kuntoa.

Seuraavaksi pidettiin katselmus yhdessä taloyhtiön osakkaiden ja Vaskiseppien mestarin kanssa. Sepät tarkistivat katon, korjasivat reiät ja tulivat siihen tulokseen, että tuuletusongelman poistamiseksi katto pitäisi uusia kokonaan. Päätös sinänsä ehjän katon purkamisesta ei ollut asukkaille helppo, mutta se oli kypsynyt jo hyvän aikaa.

Seuraava suuri päätös oli materiaalin valinta: galvanoitu teräs vai kupari? Yhtenä tärkeimpänä perusteluna kuparin säilyttämiselle oli, että kohteen katon geometria on kaikkea muuta kuin perinteinen. Talolla ja katolla on viuhkanmuotoinen pohja, josta ei juuri suoria kulmia löydy. Lisäksi jokainen huoneisto on porrastettu eri tasoon.

Katon monimuotoisuus lisää aina kattoremontissa tarvittavan työn määrää, ja kun sen tiedettiin olevan kyseisellä katolla joka tapauksessa suuri, asukkaat päätyivät kalliimpaan kuparikatteeseen. Osakkeenomistajille oli tärkeää säilyttää myös rakennuksen alkuperäinen katemateriaali ja samalla arvo, tyyli ja tunnelma.

Sujuva remontti

Asukkaat yllättyivät positiivisesti, miten hyvin viestintä toimi remontin aikana. Työnjohtaja loi kohteelle yhteisen online-kanavan kännykän WhatsApp-sovelluksen avulla ja seurasi sen kautta valppaasti asukkaiden kysymyksiä ja tiedusteluja. Myös sepät työskentelivät fiksusti ja hyödynsivät esimerkiksi kattoa varastotilana. Näin ahdas tontti säilyi kulkukelpoisena, arvokas kupari pysyi turvassa pitkäkyntisiltä ja kuljetusmatkat lyhenivät.

”Meille asukkaille oli vaikea paikka vaihtaa sinänsä ehjä katto uuteen, mutta kun vanhaa kattoa oli ongelma-alueelta jonkun matkaa poistettu, kävi selväksi, että tuuletus oli juuri niin huono kuin oli arvioitu. Remontin alkuvaiheen nopeus yllätti: siinä ei meinannut valvoja pysyä perässä, kun osakohteet valmistuivat. Loppua kohden vauhti hidastui, kun työ keskittyi enemmän yksityiskohtiin, mutta kaiken kaikkiaan remontista suoriuduttiin reilusti alle urakkasopimuksessa sovitun ajan. Varsinkin ne taloyhtiön osakkaat, joilla on aikaisempaa kokemusta kattoremonteista, ovat olleet tyytyväisiä remontin mutkattomuudesta.”
– Antti Metsä

Tutustu muihin toteutuksiimme