Taidefarmi Aijasahon tila

Referenssin sisältö

Uuden peltikaton suojassa pidetään pian konsertteja

Maatalousyrittäjä Eveliina Aijasaho on myös kapellimestari ja viulisti, joten ensi kesän lopussa uuden peltikaton turvassa on tarkoitus järjestää konsertteja. Vintin sisäremonttia aloitetaan nyt lattiaremontilla, jotta sadonkorjuun aikaan voidaan pitää jo juhlia.

Vanhaa puolison sukutilaa seitsemän vuotta sitten Oravasaaressa Jyväskylässä jatkamaan alkanut viljelijäperhe päätti viedä käytäntöön navetan remonttia, joka oli jo useamman sukupolven ollut suunnitteluasteella. Päätettiin aloittaa kattoremontista, koska rakennus on hyvä olla suojattu kun sisätiloja aloitetaan remontoimaan. Alkuperäinen peltikatto oli vuodelta 1928. Aluksi selviteltiin, voiko sitä korjata, mutta useampi asiantuntija oli sitä mieltä, että korjaus olisi käytännössä joka vuotista, joten he suosittelivat kattoremonttia.

Aiemmin eläinsuojana ja tilan työväen asuntoina palvellut rakennus oli ollut käyttämättömänä vuosia. Yhdessä huoneessa on vanha vihreä pönttöuuni, jossa on ollut viime vuosina pienimuotoista liiketoimintaa kierrätyskaupan muodossa ja sitä on pitänyt kylän naiset. Oikeastaan navetan uutta liiketoimintaa on ideoitu jo kaksi sukupolvea sitten. Mutta maatilat pyörivät kuitenkin maatalouden ja sään ehdoilla, joten edelliset sukupolvet ovat joutuneet siirtämään projektia seuraaville sukupolville. Edellinen sukupolvi oli teettänyt puusepällä uudet ikkunanpokat ja sitä edellinen oli tehnyt 60-luvulla ansiokkaat suunnitelmat rakennukselle, joista inspiraatio nyt alkaneeseen remonttiin lähti.

Ajattelemme kuitenkin, että meidän elämäntehtävä on kunnostaa tilaa ja pitää sitä kulttuurihistoriaa ja rakennusperintöä yllä. Tämä on enemmän elämäntapa. Meillä on myös perhettä ja innokasta uutta yrittäjyyttä tulossa. Olisihan se mukavaa jos joku tätä työtä jatkaa. Mutta kuten sanottu, tämmöiset kunnostushommat pyörii aina sen ehdoilla miten maataloudessa menee. Jos on jotain pellolla tehtävä, se on tehtävä ensin.

Päärakennus on ollut majoitus- ja vuokrakäytössä. Ennen koronaa kävi ihmisiä ympäri maailmaa yöpymässä, nyt on tarjottu pääosin majoituspalveluita ja kun tila laajenee erilaista kurssitoimintaa tulee pihapiiriinkin. Vanhojen hirsikehikoiden kunnostusta ja pientä taide- ja luontopihaa. Semmoista maaseudun arkea. Kaupungissa taitaa olla jo yksi sukupolvi, joka ei ole koskaan nähnyt miten ruoka kasvaa.

Ja nyt kun katto on kunnossa, ei vieraiden tarvitse tulla konserttiin sateenvarjon kanssa.

Kattoremontti alkoi, kun kysyimme tarjouksia useammalta tekijältä ja Vaskisepät tarjosi ensimmäisenä. Oltiin asiakaspalveluun jo ensihetkestä tyytyväisiä. Meitä kuunneltiin ja annettiin tilaa pohtia vanhan katon korjaamista. Asiantuntemus saatiin käyttöön, ilman että tarvitsi sopimuksia tehdä. Pidimme tavasta palvella asiakasta. Vaskisepillä oli myös paras tarjous.

Vaskisepät oli oikeastaan ainoa, joka tuli useampaan kertaan keskustelemaan ja katsomaan kanssamme eri vaihtoehtoja katon suhteen. Antoivat aikaa tehdä päätös. Projekti käynnistyi ajallaan, itseasiassa vähän aiemminkin kun olimme ajatelleet. Kaikki jäljet siivottiin ja huolimatta jatkuvasta lumen tulosta ja kaikista haasteista mitä työmaalla oli, kulkivat aina hymyssä suin. Mukava oli tulla eläimiä hoitamaan pihaan kun oli hyväntuulisia peltiseppiä vastassa.

Sopimuksista pidettiin kiinni ja olimme kokoajan ajantasalla, mikä on äärimmäisen mukava asia. Näimme joka päivä miten työ on edistynyt ja mitä siellä on tapahtunut. Tieto tuli päivittäin Whatsapin kautta kuvineen. Näistä saamme kivan esittelyvideon tehtyä remontin kulusta.

Kaikinpuolin positiivinen kokemus. Olemme aiemmin talonkin rakentaneet, että kokemusta rakennusprojekteista on. Tästä jäi hyvä mieli. Ei siitä ollut meille mitään vaivaa. Kaksi kuukautta porukkaa oli pihassa ja erittäin komea katto tuli.

Taidefarmi Aijasahon tila
Eveliina Aijasaho,
Oravasaari

Tutustu muihin toteutuksiimme