Tampere, Käpylä, omakotitalo

Referenssin sisältö

Museoviraston suojelema talo Tampereen Käpylässä sai uuden katon perinteitä kunnioittaen

Kaikki lähti siitä kun mansardikattoisen 1917 valmistuneen omakotitalon katto alkoi vuotamaan. Tampereen Käpylän asuinalue on hiljattain tullut museoviraston suojelun piiriin, joten mitään muutoksia julkisivuun ei saanut tehdä. Remontit pyritään tekemään perinteitä kunnioittaen.

”Keskikerrokseen tuli yllättäen muutamia tippoja vettä keväällä 2022. Aloimme asiaa selvittämään. Pyysimme aluksi vakuutusyhtiön kosteuskartoittajan katsomaan ja hän teki arvion. Selkeää syytä vuotoon ei oikein löytynyt. Tuleva kattoremontti oli tiedossa oleva asia, kun me 2019 taloon muutettiin. Ajattelimme, että nyt se on joka tapauksessa tehtävä,” Markus Kamaja, talon omistaja kertoo.

Marianne ja Markus Kamaja pyysivät tarjouksia eri kattoremonttifirmoilta. Paras tarjous kokonaisuutena tuli Vaskisepiltä ja siksi he päätyivät ottamaan kattoremontin heiltä.

”Katossa oli omat haasteensa. Siihen oli tehty 80-luvulla ennen mitään suojelukaavoja erkkeri, joka meni talon läpi aina katolle asti. Ylhäältä päin se näytti ihan mutterilta ja se toi mansardikaton myötä omat lisähaasteensa.”

”Holvi-ikkunaan haettiin erikseen rakennuslupa. Sisäpihan puolelle niitä on myönnetty. Tehtiin semmoinen samalla remontilla.”

Kattoremontti alkoi pääsiäisen tienoilla telineiden pystyttämisellä. Kaikki näytti silloin vielä paremmalta kuin esimerkiksi kuntokartoituksessa. Selkeää vuotokohtaa ei ollut löytynyt. Mutta kun rakenteita alettiin purkamaan, löytyi vähän sitä sun tätä. Pohjoisen kadun puolella jyrkällä sivulla kaikki kattoniskat olivat mädäntyneet ja hapertuneet. Ne piti kaikki vaihtaa. Se toi vähän lisää töitä.

Keskikerroksessa, mistä vettä tuli, oli kolminkertainen tiilirakenne; tili-ilma-tiili-ilma-tiili. Vettä oli mennyt uloimmalle ja sisemmälle sivulle. Kaikki rakenteet piti purkaa vuotokohdalta ja kattoremontti meni silloin tauolle.

”Saatiin Vaskiseppien kanssa tosi joustavasti homma sovittua. Laitoimme kattoremontin täysin jäihin kuivauskuukausiksi. Jotenkin tuntui, että sepät olivat tosi ymmärtäväisiä. Heiltä päin oli selkeä viesti, ettei kattoa tietenkään voi rakentaa umpeen ennen kuin vuotokohta on korjattu ja kuivattu.

Kun rakenteet oli korjattu ja kuivattu, kattoremontti jatkui. Pitkäkestoinen urakkahan se oli, monta vaihetta. Mutta olemme kyllä tosi tyytyväisiä. Sepät olivat hyviä ja jälki on todella laadukasta.

Olemme tyytyväisiä myös siihen, miten kattoremontista viestittiin. Emme aina kesälomalla olleet itse siellä paikalla, niin Whatsappiin tuli aina tieto, mitä päivän aikana on tehty.”

Tutustu muihin toteutuksiimme