Tapahtumarikas kattoremontti Sastamalasta

Referenssin sisältö

Kaunis punainen vuonna 1940 rakennettu hirsitalo oli remontoitu 1988 ja samalla tehty niin sanottu “elintasosiipi.”

Taloon noin vuosi sitten muuttanut perhe asui aiemmin kaupungissa, mutta kun perheenlisäystä alkoi tulla enemmän ja myös, koska he viihtyivät paljon luonnossa, tuli ajatus muuttaa rauhallisemmalle seudulle lähemmäs luontoa. Tämän talon he valitsivat myös sen takia, että sieltä oli hyvät kulkuyhteydet käydä Tampereella töissä.

Ostovaiheessa tiedettiin, että peltikatto olisi hyvä uusia lähivuosina. Talon sisäpuolella ei ollut välikattoa tai ryömintätilaa, mistä katon kuntoa tai mahdollisia läpivuotoja olisi voinut tarkistaa. Mutta peltikatto oli vuodelta 1988, joten kattoremonttiin osattiin varautua, ei tosin ihan näin nopeasti.

Alkusyksystä tuli kova sade ja vettä alkoi tulla piipun juuresta läpi. Siinä vaiheessa lähdettiin kilpailuttamaan kattoremonttifirmoja. Aluksi ajateltiin vain, että koska oli ollut myrsky eikä sitä ennen tai sen jälkeen ollut tullut vettä läpi, oli vain hyvä juttu, että antoi tuommoisen merkin. Pistetään nyt sitten samalla koko peltikatto kuntoon.

Vaskisepät valikoitui tarjouskilpailun jälkeen hommaan. Alkuperäinen ajatus oli pystysauma/ ponttisauma, semmoinen perus Ruukin katto. Tarjoukset alkoivat asettua sinne 20 000 euron luokkaan. Vaskiseppien tarjous oli 23 000e. Kuitenkin ne perustelut, mitä Vaskisepät esittivät, olivat vakuuttavia. Esimerkiksi vanhan ja uuden talon osan taite, mikä on herkin ja pysyy parhaiten vesitiiviinä konesaumattuna verrattuna ponttisaumaan. Se oli isoin vaikuttaja. Mutta onhan aito konesaumattu katto hienomman näköinenkin.

Noin 20 tonnilla oltaisiin saatu kiva peruskatto, mutta kolme tonnia, kun laitettiin lisää, saatiin pitkäikäisempi ja parempi katto. Sillä me se itsellemme perusteltiin. Vaskisepillä oli kokemusta ja mielenkiintoa perinnerakentamiseen. Se vaikutti päätökseen, vaikka pöydällä oli toinenkin konesaumakattotarjous. Vaskiseppien referenssit ja ymmärrys vanhoista taloista tuntui vakuuttavimmalta.

Ajatuksena oli, että jätetään yksi iso remontti meidän vahtivuorolta pois, kun pistetään kolme tonnia lisää. Tämä tehdään kerran elämässä ja se tehdään nyt kunnolla.

Remontin alku oli dramaattinen. Vaskisepät kävivät laittamassa telineet paikoille ja heti tapaninpäivän jälkeen otettiin vanha peltikatto pois. Heti paljastui, että kattorakenteissa olikin pahat kosteusvauriot. Isoin syy oli se, että jossain vaiheessa talon historiaa kattoon oli laitettu kevytpressu vasten vanhaa huopakattoa. Kattokannattajatkin oli koteloitu pressun sisään ja toisella puolella oli 1988 tehty peltikatto. Tuuletus ei ollut toiminut, kun kaksi vesitiivistä oli päällekkäin ja vanha kattohuopakin välissä. Kaikki koolausrakenteet ja kattoniskat olivat siinä kunnossa, että kantavia rakenteita pystyi puhaltelemaan pois.

Vaskisepiltä saatiin pian uusi korjaussuunnitelma. Käytännössä kaikki katon rakenteet, eristeet ja sisäpuolen panelointia myöten piti laittaa uusiksi ja tehdä uudet kattoniskat. Projekti muuttui yhdessä yössä melkolailla isommaksi.

Oltiin hieman ihmeissämme, miten selviämme, kun perheessä on kaksi tarhaikäistä ja vaimo odotti viimeisillään kolmatta lasta. Päädyttiin kuitenkin, ettei lähdetä mitään väliaikaista majoitusta etsimään. Muutaman päivän lapset olivat evakossa isovanhempien luona. Onneksi hirsitalossa pystyttiin eristämään väliovia ja väliseinistä tulikin hetkeksi ulkoseiniä.  Yläkertaa ei käytetty. Eteinen oli kylmää tilaa parisen viikkoa, kun uutta rakennettiin. Olihan se jännittävää tiivistä elämistä, onneksi leivinuunillakin sai lämpöä pahimmille pakkasille.

Projektiin tuli hieman lisää käänteitä ja lopulta myös välipohja avattiin, jotta päästiin tarkistamaan, ettei katon kosteusvauriot olleet levinneet sinne asti. Tästä selvittiin onneksi myös suhteellisen nopeasti ja nyt koko yläkerta on tiptop ja eristeet kunnossa.

Kattoremonteissa pyritään aina tekemään niin, että eristysvaihe on mahdollisimman nopea, mutta tietysti säätilat vaikuttavat. Välillä oli pakkasta ja välillä käytiin plussalla. Kerran tuli pressun läpi vähän vettäkin, mutta Vaskisepät tuli heti ottamaan lunta pois iltasella ja ongelma oli nopeasti hoidettu. Oli se kyllä hyvin tapahtumarikas remontti.

Vaskisepät yllättivät kyllä positiivisesti. Palvelu oli koko ajan ensiluokkaista. Periaatteessa he olisivat voineet heittää hanskat tiskiin ja pyytää meitä hankkimaan jonkun toisen tahon rakentamaan muut kuin sovitut osat katosta. Mutta heti tuli selväksi se, mitä alkuperinkin ajattelimme; Vaskisepillä oli kokemusta vanhojen talojen kattoremonteista. Hienoa oli, miten nopealla aikataululla saatiin uusi korjaussuunnitelma ja saman tien homma jatkui. Hienosti osasivat myös säätilan kanssa pelata. Jos sääsuojauksen takia vanhan puolen kattoa ei voinut välillä jatkaa, he edistivät hommaa sen vuoden -88 lisäsiiven katolla. Hienosti meni kaikki Vaskiseppien osalta.

Nyt saatiin varmasti hyvät rakenteet ja eristeet sekä varmuus, että katto on kunnossa alusta loppuun. Oli kyllä hyvä, että lähdettiin tässä vaiheessa korjaamaan. Katto oli käytännössä pystyssä enää pyhällä hengellä ja tämän talven lumikuormat olisivat sen kyllä romauttaneet niskaan. Kirjaimellisesti.

Onni onnettomuudessa ja vauvakin syntyi noin 2 viikkoa kattoremontin valmistumisen jälkeen 🙂 

Tutustu muihin toteutuksiimme