Tuplakatto korvattiin tiiviillä konesaumakatolla – Vesikattoremontti Lohtajalla

Referenssin sisältö

Kattoremontti Lohtajalla

“Kaikki roskatkin veivät mennessään”

”Jos konesaumakattoja olisi ollut 70-luvulla, sellainenhan katon olisi pitänyt olla, ehdottomasti,” lohtajalainen Paavo Pasanen sanoo.

Vaan kun ei ollut. Paavon ja Maritan vuoden 1978 jouluksi valmistuneeseen kotiin laitettiin galvanoitu peltinen urakatto, jota vuosien varrella jouduttiin korjailemaan sillä seurauksella, että lopulta kattoja oli kaksi päällekkäin.

”Vanhan katon pellit oli kyllä viheliäisiä. Väliin tarvittiin tietysti välirimoituksetkin, joita sitten itse värkkäiltiin,” Paavo muistelee.

Vuonna 2017 vanhat peltikatot tulivat lopullisesti tiensä päähän ja tuli aika suojata koti uudella katolla.

Vaskiseppien käsintehty konesaumakatto oli Pasasille päivänselvä valinta.

”Isäntä on aina tykännyt konesaumakatosta,” Maritta sanoo ja jatkaa kertomalla, että nykyisin ei tiedä mitään, jos ulkona myrskyää – sen verran hiljainen uusi katto on. Puhelias lohtajalaisrouva innostuu kehumaan myös kattoremontin vaivattomuutta.

”Remontti osui juhannuksen tienoille, ja oli kuumaa. Itse sai vain istuskella keinussa juomassa kahvia, kun pojat teki hommat. Siellä ne kiipeili ketterästi,” hän naureskelee.

”Kaikki roskatkin veivät mennessään.”

Nyt Pasasten punatiilistä, L-mallista omakotitaloa suojaa musta peltinen konesaumakatto, johon talonväki luottaa.

”Vaskisepät ovat paljon näitä laittaneet ja tarkkaa työtä tuntuvat tekevän. Pellitykset tuli uusiin puihin ja piipunjuuritukset tehtiin tarkasti. Ja onhan katossa tuplasaumatkin. Kyllä tämän loppuelämän pitäisi kestää,” Paavo Pasanen tuumaa.

Tutustu muihin toteutuksiimme