Ylivieska, omakotitalo

Referenssin sisältö

”Nyt ei ole enää ruuveja katolla” – kattoremontti sujui helposti Ylivieskassa

Kristiina ja Kari Keränen ovat asuneet omakotitalossa Ylivieskassa noin 17 vuotta. Tiilikuvioiselta peltikatolta oli jo kahtena vuotena tulleet lumiesteet alas. Uudet oli laitettu tilalle, koska vanhat vääntyivät. Mutta seuraavana vuonna ne tulivat alas sisäpihan puolelta niin, että repivät katonkin auki.

”Tilasin heti Vaskisepiltä tarkastajan”, Kari Keränen kertoo.

Kävi ilmi, että ruuvien kumitiivisteet, millä katto oli kiinni, olivat uran pohjassa kovettuneet ja päästäneet vettä läpi. Laudat olivat lahonneet siitä kohdasta.

”Olin ihmetellyt lumiesteiden kestävyyttä, kun ei ollut paljon luntakaan, mutta lahonneiden lautojen kohdalta ruuvit pettivät”, Keränen jatkaa.

Onni onnettomuudessa oli, että aluskate oli ehjä, eikä villoihin ollut mennyt mitään. Vaskiseppien työtilat ovat reilun kilometrin päässä Keräsiltä, joten muita kattoremonttifirmoja ei kyseltykään.

”Konesaumakatto tuli, nyt ei ole enää ruuveja katolla. Tässä kun ollaan yli seitenkymppisiä, niin kyllä se meidän iän kestää. Jollei seuraavankin sukupolven.”

Kattoremontti sujui lähes huomaamatta, koska Keräset liikkuvina ihmisinä sattuivat olemaan reissussa juuri remontin aikaan.

”Ei juurikaan nähty koko asentajia. Ensimmäisenä päivänä nähtiin kun he alkoivat heti purkamaan vanhaa pois ja me lähdettiin reissuun. Palatessamme kaikki oli valmista. Turvatuotteet vain puuttui ja sanottiin, että tulevat laittamaan ne parin viikon päästä. Kun kattoturvatuotteita laitettiin, olimme taas reissussa. Ei remontista ollut meille mittään vaivaa.”

”Se oli kyllä helppo meille. Kaikki vanhat pellit vietiin pois. Kun kaverit kuulivat, että meillä on remontti tulossa, niin yksi jos toinenkin kyseli puupinoille suojia ja katoksiin peltejä, mutta ne olivat menneet jo uusikäyttöön romuttamolle. Minä en koko peltejä nähnyt, kaikki oli siivottu kun tultiin kotiin.”

Tutustu muihin toteutuksiimme