Kajavatie, Porvoo

Referenssin sisältö

Katto alkaa vuotaa kesken remontin

Heinäkuussa 2015 porvoolaisessa omakotitalossa koettiin kattoremontin aikana kohtuuttomia vastoinkäymisiä. Vuonna 1968 rakennetussa talossa oli ollut vuosikymmenien ajan kestävä konesaumakatto, mutta se päätettiin varmuuden vuoksi uusia ajoissa, ettei kattoon ehtisi kehittyä kosteusvaurioita.


Kattoremonttia tekemään valittiin Vaskiseppien lailla konesaumakattoja tekevä kotimainen yritys, jolla oli pitkä kokemus ja hyvät referenssit. Kaikki ei kuitenkaan sujunut lupausten mukaan. Jo kattoremontin alkupäivinä talon asukkaat ihmettelivät, miksi avointa kattoa ei peitetty, vaikka ulkona satoi kaatamalla. Kattoasentaja totesi leikkisästi katon kyllä 50 vuodessa kuivuvan.

Kun kattoremontti oli puolivälissä, asukkaita odotti aamupalalla ikävä yllätys: liesituulettimesta ryöppysi vettä sisälle. Katon tilanne alkoi syystäkin huolestuttaa, ja asukkaat ryhtyivät tutkimaan paikkoja tarkemmin. Vesi valui kaappien sisäseiniä pitkin monin paikoin roitonaan.

Paikalle kutsuttiin rakennustarkastajia ja kunnan terveysviranomaisia, jotka olivat tilanteesta ihmeissään. Pahimmat vuodot olivat piipun ympärillä, ja saunan ja WC:n sisäkatto oli läpimärkä. Umpikaappeihin oli kahdessa viikossa kehittynyt hometta. Tarkempi tutkiminen paljasti vesikaton lukemattomat asennusvirheet. Satoja nauloja oli isketty läpi aluskatteesta tyhjän päälle, eikä suinkaan asianmukaisesti kiinni puisiin tukirakenteisiin. Osa aluskatteesta oli asennettu väärinpäin, eikä kate yltänyt piipun juureen. Myöskään peltien seinillenostot eivät olleet standardien mukaiset.

Niin talossa alkoi sisäkaton ja väliseinien purkaminen, lattioiden piikkaus auki, kosteusmittaukset ja kuivattaminen. Jokaisesta huoneesta löytyi kosteusvaurioita, ja läpimäristä eristysvilloista valui vettä. Asukkaat joutuivat evakkoon, ja kaiken huipuksi paljastui, ettei rakennusurakoitsijalla ollut vastuuvakuutusta. Laajakaan kotivakuutus ei korvaa urakoitsijan virheitä.

Vaskisepät valmiina pelastamaan katon

Talon jälleenmyyntiarvo romahti kertaheitolla, eikä asukkaiden auttanut viivytellä. Kodin katolle piti löytää äkkiä luotettava korjaaja. Asukkaiden lähipiiristä löytyi rakennusmestari, joka suositteli Vaskiseppiä, ja myös naapuritalosta löytyi seppien tekemä katto. Suosituksiakin saatiin useista paikoista.

Asukkaat päättivät luottaa maailman tärkeimpään radioon, puskaradioon, ja jo ensitapaaminen Vaskiseppien kanssa sujui hyvin. Sepät ymmärsivät heti tilanteen vakavuuden, ja kattoremontti saatiin mahtumaan nopealla aikataululla vähemmän kiireellisten remonttien edelle. Kaikki kattoremontin työvaiheet, vakuutukset ja korjaukset dokumentoitiin tarkasti, ja myös remontin etenemisestä tiedotettiin asukkaita jokaisen päivän päätteeksi.

Ammattitaitoiset sepät tekivät katolla huolellista jälkeä, ja kaikki pistettiin uusiksi. Edellisen firman virheet purettiin ja korjattiin. Kovaonninen koti sai vihdoin suojakseen RT-korttien ja rakennusmääräysten mukaisen kestävän ja käsityönä tehdyn konesaumakaton.

Tutustu muihin toteutuksiimme