“Arvot juurtuu vain tekemällä”

Tässä artikkelissa

Epäilyttääkö katon kunto?

Ei hätää - Vaskisepiltä saat tarkan kuntoarvion johon voit luottaa. Yli 97,8% asiakkaistamme suosittelee meitä myös ystäville ja tutuilleen.
Varaa ilmainen kuntotarkastus

Vaskiseppäurani alkoi Sörnäisten vankilasta, katolta. Tein alusta asti peltisepän hommia silloisille Porvoon Vaskisepille. Olin juuri päässyt armeijasta ja mennyt naimisiin, kun kysyttiin perustaisinko Ylivieskan Vaskisepät. En luvannut heti, kun se on niin iso juttu, mutta ehdotin että katsottaisiin vuoden päästä. Jos meinaa tehdä asioita kunnolla , niin ei voinut siinä elämäntilanteessa heti lähteä. Mutta vuoden päästä lähdin hommaan.

Taustaa sepän uralle oli toki jo kolmen sukupolven takaa. Isopappa oli kyläseppä ja pappa jatkoi hänen hommiaan. Äiti polki palkeita sepän pajassa koko pienen ikänsä ja on muutenkin käsityöihmisiä. Siitä oli luontevaa jatkaa peltiseppänä.

Hienoin hetki on ollut ehkä se ensimmäinen piippu, joka on itse pellitetty alusta loppuun. Hienointa on nähdä, mistä tämä on lähtenyt ja ne miehet, joita on kouluttanut. Tekeminen vie tätä alaa kokoajan etiäpäin. Nuorta porukkaa tulee lisää, koulutus jatkuu. Uudelle kaverille voi antaa omat taitonsa ja ne kehittelee aina omia tyylejään. Taito moninkertaistuu.

Vaskiseppien toimitusjohtaja katolla

Vaskiseppien kehittämät työtavat ovat muuttaneet koko alaa. Moni kattofirma ottaa nykyään mallia meistä. Esimerkiksi aluskermin käyttö: kun aloitin alalla meille tuli reklamaatioita, että katot pitää kovaa ääntä. Sitä pidettiin silloin peltikaton ominaisuutena. Kermin myötä meidän katto on nykyisin markkinoiden hiljaisin peltikatto. Äänireklamaatiot on jääneet kokonaan pois.

Toinen konkrettinen on kaksoistiivistysmenetelmä: sen myötä vedenpitävyys ja siten koko Suomen rakennuskanta on parantunut. Näillä on pitkäkantaisia vaikutuksia.

Vaskisepät on minulle muutakin kun työ, se on työyhteisö. Uskon, että arvot juurtuu ja kirkastuu vain tekemällä. Porukka on tiivis ja konkretia on sepille ominaista puhumisen sijaan. Jos puhutaan, mutta ei toimittaisi, olisi vaara, että turha puhe kääntyisi itseään vastaan.

Paras lopputulos on kiinni peltisepän osaamisesta ja ammattitaidosta. Katonteko kun vaatii muutakin kuin kädentaitoja. On ymmärrettävä kokonaisuuksia, ja siksi syynäämme myös eristeet, katon rakenteet ja tuuletuksen.

Asiakkaiden tyytyväisyys on tärkeintä. Sepät käy vaikka omalla ajalla korjaamassa, jos joku on tehty huonosti. On eri juttu, jos olisi töissä vain palkan takia, tähän vaaditaan myös intohimoa tehdä katot parhaalla mahdollisella tavalla.

Saattaisit pitää myös näistä