Vanhan peltikaton maalaus – Katso Vaskiseppien vinkit

Tässä artikkelissa

Epäilyttääkö katon kunto?

Ei hätää - Vaskisepiltä saat tarkan kuntoarvion johon voit luottaa. Yli 97,8% asiakkaistamme suosittelee meitä myös ystäville ja tutuilleen.
Varaa ilmainen kuntotarkastus

Vanhan peltikaton maalaus ei ole vain esteettinen päivitys – se on myös kriittinen huoltotoimenpide, joka suojaa kotisi kattoa sään aiheuttamilta vaurioilta. Oikeaoppisesti suoritettu maalaus pidentää katon elinikää estäen ruosteen muodostumista ja vahvistaen katon rakenteellista eheyttä. Tässä artikkelissa käymme läpi, miksi vanhan peltikaton maalaus on tärkeää, milloin maalaus tulisi tehdä, ja miksi ammattilaisen palkkaaminen on usein paras vaihtoehto tähän tärkeään huoltotoimeen.

Miksi maalata vanha peltikatto?

Vanhan peltikaton maalaaminen on tärkeä toimenpide, joka suojaa kotisi kattoa erilaisilta vaurioilta. Maalipinta toimii kattopeltien suojakerroksena, ehkäisten ruostumista ja muita sääolosuhteiden aiheuttamia vahinkoja. Ajan myötä alkuperäinen maalipinta kuluu, mikä voi altistaa katon ruosteelle ja heikentää sen rakenteellista eheyttä.

Säännöllinen maalaus on avainasemassa katon pitkäikäisyyden kannalta.

Maalaaminen on myös loistava tilaisuus päivittää katon väri, mikä voi täysin muuttaa kodin ulkoasua ja lisätä sen esteettistä vetovoimaa. Tänä päivänä värivaihtoehtoja on tarjolla laidasta laitaan, joten hurjemmatkin ideat ovat täysin toteutettavissa.

Milloin peltikaton maalaus on ajankohtainen?

Varsinkin hieman vanhempi peltikatto olisi hyvä maalata noin 15-20 vuoden välein tai aina, kun vanha maalipinta on menettänyt värinsä tai repeillyt useista kohdista.

Peltikaton maalaus on järkevämpää tehdä mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään, sillä huonokuntoinen ja heikko maalipinta voi altistaa katteen vaurioille. Maalaamalla katon ajoissa voit välttää suurempia vaurioita, joiden korjaaminen tulee pelkkää maalaamista kalliimmaksi.

Milloin kannattaa harkita katon maalausta?

 • Edellisestä maalauksesta on yli 15 vuotta
 • Maalipinta on menettänyt värinsä ja haalistunut
 • Maalipinnassa on paljaita kohtia

On hyvä ottaa huomioon, että katon maalauksen oikea ajankohta on aina tapauskohtaista. Jos mietit, olisiko aika maalata vanha katto, varaa meiltä ilmainen kuntotarkastus.

Voiko vanhan peltikaton maalata itse?

Peltikaton voi toki maalata itse, mutta se vaatii oikeat välineet ja kokemusta katolla työskentelystä. Jos päätät maalata katon itse, tarkista, että kattoturvatuotteet ovat hyvässä kunnossa. Ilman kunnollisia turvavaljaita ja putoamissuojia katolle ei ole mitään asiaa.

Katolla työskentelyssä piilee aina omat riskinsä, joten jos katolle kiipeäminen ja siellä työskentely epäilyttää edes vähän, suosittelemme kääntymään ammattilaisen puoleen.

Maalaustyön tilaaminen ammattilaiselta takaa aina parhaan lopputuloksen sekä minimoi mahdolliset turvallisuusriskit.

Peltikaton maalaus valmistelu ja pohjatyöt

Tarkasta katon kunto

Ennen maalausta on katolle tehtävä kattava kuntotarkastus. Varmista, että katon pinta on riittävän hyvässä kunnossa maalaamiselle. Ruoste, kolhut ja epäpuhtaudet voivat heikentää maalipinnan tarttumista, jolloin on turha haaveilla kestävästä lopputuloksesta.

 • Tutki kattopellit lommojen ja naarmujen varalta
 • Onko katolla pinttynyttä likaa?
 • Onko läpiviennit tiiviit?
 • Onko peltien kiinnitykset kunnossa?
 • Tarkasta samalla kattoturvatuotteiden ja sadevesijärjestelmien kunto
 • Käy myös tarkastamassa yläpohjasta mahdolliset vesivahingot

Pelkkä silmämääräinen tarkastus ei aina kerro koko totuutta. Siksi onkin suositeltavaa kutsua ammattilainen paikalle, joka tutkii kattosi läpikotaisin. Kattava kuntotarkastus auttaa samalla tunnistamaan mahdolliset orastavat vauriot, jotka voivat koitua ongelmaksi tulevaisuudessa, ellei niihin reagoida ajoissa.

Pese katto huolellisesti

Tarkastuksen jälkeen katto pestään painepesurilla tai juuriharjalla. Pesu poistaa katolta sammaleen, lian ja muut epäpuhtaudet. Katon pesua ennen maalausta ei tule missään nimessä skipata, sillä maali ei tartu kunnolla likaisille kattopelleille. Pesun jälkeen anna katon kuivua rauhassa.

Älä käytä liian kovaa painetta käyttäessäsi painepesuria. Tässäkin vaiheessa ammattilaisen apu voi olla tarpeen.

Pitääkö vanha maalipinta poistaa?

Jos vanha maalipinta on halkeillut ja jopa kulunut puhki joistain kohtaa, kannattaa vanha maalipinta kaapia irti. Kuitenkin, jos vanha maalipinta on riittävän hyvässä kunnossa, voidaan sitä hyödyntää uuden maalipinnan pohjamaalina.

Valitse oikeat maalit

Peltikattojen maalaamiseen suositellaan yleensä vesiohenteista maalia sen kestävyyden ja helpon levitettävyyden vuoksi. Värin valinnassa kannattaa ottaa huomioon katon ympäristö sekä rakennuksen arkkitehtuuri.

Vaikka vanhojen talomaalin jämien hyötykäyttö katon maalauksessa voikin kuulostaa fiksulta, suosittelemme käyttämään ainoastaan peltikatoille tarkoitettuja maaleja. Tavallinen talomaali ei tartu kunnolla peltikattoon, eikä muodosta riittävää suojakerrosta. Ostaessasi maaleja kysy rohkeasti apua, niin ammattilaiset auttavat sinua valitsemaan oikeat maalit.

Peltikaton maalaus askel askeleelta

Maalausprosessi peltikatolle koostuu useista vaiheista, jotka varmistavat kestävän ja visuaalisesti miellyttävän lopputuloksen. Kun pohjatyöt on tehty huolellisesti, itse maalaus voidaan aloittaa.

 • Aloitus: Valitse aloituskohta, yleensä katon yläreunasta, ja etene systemaattisesti alaspäin, jotta voit välttää tuoreen maalin päälle astumisen. Älä maalaa itseäsi nurkkaan!
 • Työkalut: Peltikatolle suositellaan pensselimaalausta, mikä mahdollistaa sopivan maalin kalvopaksuuden. Pensselillä maalatessa varmistetaan myös maalin tarttuminen peltiin.
 • Maalikerrokset: Levitä maali ohjeiden mukaisesti. Usein suositellaan kahden kerroksen levittämistä varmistamaan tasainen peittävyys. Anna ensimmäisen kerroksen kuivua täysin ennen toisen kerroksen levittämistä.
 • Yksityiskohdat: Kiinnitä erityistä huomiota katon yksityiskohtiin, kuten harjoihin, räystäisiin ja mahdollisiin läpivienteihin. Näissä kohdissa tarkkuus on tärkeää, jotta katto saa parhaan mahdollisen suojan ja ulkonäön.

Kannattaako katon maalaus tilata ammattilaiselta?

Katon maalaus on tärkeä toimenpide, joka vaatii huolellista suunnittelua, oikeita materiaaleja ja tekniikoita sekä tarkkaa toteutusta. Vaikka katon maalaaminen itse voikin kuulostaa mukavalta tee-se-itse-projektilta, katon maalauksen tilaaminen ammattilaiselta tarjoaa useita etuja, jotka voivat säästää aikaa, rahaa ja vaivaa pitkällä tähtäimellä.

Laatu ja ammattitaito

Ammattilaiset tuovat vuosien kokemuksen ja asiantuntemuksen projektiin, mikä takaa korkealaatuisen lopputuloksen. He osaavat valita oikeat maalit ja materiaalit juuri sinun kattosi tarpeisiin, ja heidän käsissään maalausprosessi sujuu tehokkaasti ja virheettömästi. Ammattimaalari tunnistaa myös potentiaaliset ongelmat ennen niiden syntymistä ja osaa tehdä tarvittavat korjaukset oikeaoppisesti. Käytä peltikaton maalauksessa kattoalan ammattilaisia, ei seinämaalareita.

Turvallisuus

Katon maalaus sisältää monia riskejä, kuten korkealla työskentelyn ja vaikeasti saavutettavien alueiden maalaamisen. Ammattilaiset ovat koulutettuja työskentelemään turvallisesti näissä olosuhteissa, ja heillä on käytössään asianmukaiset turvavälineet ja -laitteet. Tämä vähentää onnettomuusriskiä ja takaa, että työ suoritetaan turvallisesti alusta loppuun.

Säästät aikaa ja rahaa

Vaikka ammattilaisen palkkaaminen vaatii alkupanostuksen, se voi säästää rahaa pitkällä aikavälillä. Ammattilaiset työskentelevät tehokkaasti, välttäen yleisiä virheitä, jotka voivat johtaa kalliisiin korjauksiin. Lisäksi, heidän työlleen on usein tarjolla takuu, mikä tarkoittaa, että mahdolliset jälkikorjaukset suoritetaan ilman lisäkuluja.

Pitkäikäinen lopputulos

Ammattilaisen suorittama katon maalaus kestää yleensä kauemmin, sillä he käyttävät laadukkaita materiaaleja ja oikeita tekniikoita. Tämä tarkoittaa, että katto säilyy paremmassa kunnossa pidempään, vähentäen tarvetta tuleville korjauksille ja uudelleenmaalauksille.

100% varmuus onnistumisesta

Tietäen, että kattosi maalauksen suorittaa kokenut ammattilainen, voit olla rauhallisin mielin. Voit luottaa siihen, että työ tehdään oikein ja aikataulussa, ilman että sinun tarvitsee huolehtia yksityiskohdista tai mahdollisista ongelmista.

Katon maalaus on kotitalousvähennyskelpoista työtä

Voit hyödyntää katon maalaukseen vuosittaisen kotitalousvähennyksen. Vähennys kattaa 40 prosenttia työn osuudesta. Suurin osa katon maalauksen hinnasta muodostuu nimenomaan työstä, joten kyseessä on erinomainen sauma hyödyntää vähennys.

Yhteenveto – Peltikaton maalaus pidentää katteen käyttöikää

Peltikaton maalaus on tehokas tapa paitsi uudistaa katon ulkonäköä, myös suojata se säältä ja ruostumiselta. Tässä artikkelissa kävimme läpi, miten valmistaudut maalausprojektiin, valitset oikeat maalit ja suoritat itse maalaustyön asiantuntijoiden suosittelemalla tavalla. Kattavan kuntotarkastuksen tekeminen, katon huolellinen pesu ja oikean maalin valinta ovat avainaskeleita, jotka takaavat onnistuneen maalausprojektin.

Maalausprojektin jälkeen katon säännöllinen tarkastus ja huolto ovat tärkeitä, jotta maalipinta säilyy hyvänä ja katto suojattuna vuosia eteenpäin. Pienet korjaukset ja vaurioiden varhainen huomaaminen voivat estää suurempia ongelmia tulevaisuudessa. Muista, että ammattilaisen apu voi olla arvokasta niin maalausprojektissa kuin katon ylläpidossakin, varsinkin jos kohtaat haasteita tai tarvitset neuvoja. Me Vaskisepillä olemme aina valmiina auttamaan – ota vain rohkeasti yhteyttä.

Saattaisit pitää myös näistä