Peltikaton pesu – Kattava tietopaketti

Tässä artikkelissa

Epäilyttääkö katon kunto?

Ei hätää - Vaskisepiltä saat tarkan kuntoarvion johon voit luottaa. Yli 97,8% asiakkaistamme suosittelee meitä myös ystäville ja tutuilleen.
Varaa ilmainen kuntotarkastus

Miksi peltikaton pesu on tärkeää? Kuinka peltikatto pestään? Nappaa talteen Vaskiseppien parhaat vinkit!

Peltikatto on yksi suosituimmista kattomateriaaleista Suomessa, kiitos sen kestävyyden, pitkän iän ja helppohoitoisuuden. Konesaumattu peltikatto on erityisen arvostettu vaihtoehto, tarjoten jopa tuplasti paremman suojan sääolosuhteiden vaihteluille verrattuna moniin muihin kattomateriaaleihin.

Aivan kuten muutkin kattotyypit, vaatii peltikatto säännöllistä huoltoa säilyääkseen kestävänä ja kauniina. Säännöllisten tarkastusten ja huoltotoimenpiteiden lisäksi katto on pidettävä puhtaana.

Peltikaton säännöllinen pesu ja huolto ovat avainasemassa sen eliniän pidentämisessä sekä rakennuksen esteetiikan ylläpitämisessä. Tässä artikkelissa käymme läpi, miksi peltikaton pesu on niin tärkeää sekä annamme kattavan oppaan siitä, miten pidät arvokkaan peltikattosi puhtaana ja hyvässä kunnossa vuosien varrella.

Pitämällä peltikattosi puhtaana ennaltaehkäiset kattopeltien ennenaikaista kulumista ja vaurioitumista.

Miksi peltikaton pesu on tärkeää?

Säännöllinen peltikaton pesu on tärkeää monestakin syystä. Säännöllisesti pesty peltikatto kestää aikaa ja katseita kohentaen kodin yleisilmettä ja pitämällä kosteuden ja vauriot loitolla.

Likainen katto kerää kosteutta, mikä voi edistää ruosteen ja muiden vaurioiden kehittymistä. Erityisesti Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa, joissa talvet ovat kylmiä ja kesät voivat olla hyvin sateisia, katon kunnon säännöllinen ylläpito on kriittistä.

Säännöllisillä pesuilla voidaan myös havaita mahdolliset vauriot, kuten ruoste tai kattopeltien mahdolliset repeämät ja kiinnitysongelmat hyvissä ajoin. Vaurioiden tunnistaminen mahdollistaa korjausten tekemisen ennen kuin vauriot pahenevat ja aiheuttavat suurempia kustannuksia.

Oikeaoppinen peltikaton pesu

 • Säilyttää katon esteettisen ulkonäön.
 • Pidentää katon käyttöikää.
 • Auttaa havaitsemaan mahdolliset vauriot ajoissa.
 • Estää sammalen, levän ja muiden orgaanisten aineiden kasvun.
 • On kriittinen investointi rakennuksen pitkäaikaiseen arvoon ja kestävyyteen.

Milloin peltikaton pesu on ajankohtainen?

Peltikatto kannattaa pestä muutaman vuoden välein. Oikea pesuväli ei ole kuitenkaan kiveen hakattu – siksi onkin tärkeää tarkkailla katon kuntoa säännöllisesti.

Harkitse katon pesua, mikäli:

 • Katolla on pinttynyttä likaa
 • Katolle on kertynyt sammalta
 • Olet suunnittelemassa katon maalausta tai pinnoitusta
 • Olet myymässä taloa lähiaikoina
 • Viime pesusta on yli 5 vuotta

Milloin on paras aika pestä peltikatto?

 • Vältä rankkoja sääolosuhteita: Peltikaton pesua ei suositella tehtäväksi äärimmäisen kuumina tai kylminä päivinä. Kovalla helteellä pesuaineet ja vesi voivat haihtua liian nopeasti, jättäen jälkeensä rumat pesuaineraidat.
 • Suosi kevättä tai kesää: Kevät ja kesä ovat ihanteellisia vuodenaikoja peltikaton pesulle. Syksykään ei ole täysin poissuljettu, mutta puista irtoavat lehdet ja syyssateet voivat hankaloittaa pesua.
 • Kuiva ja pilvinen sää: Valitse pesupäiväksi kuiva ja pilvinen päivä. Pieni vesisade ei ole este katon pesulle.
 • Säännöllisyys: Suositeltava pesuväli on noin 2-4 vuotta, mutta tämä voi vaihdella rakennuksen sijainnin ja paikallisten sääolosuhteiden mukaan.

Valitsemalla oikean ajan peltikaton pesulle varmistat, että työ on mahdollisimman tehokasta ja että kattosi pysyy hyväkuntoisena ja kauniina vuodesta toiseen.

Valmistelut ennen peltikaton pesua

Ennen kuin aloitat peltikaton pesuprosessin, on tärkeää suorittaa huolelliset valmistelut. Pohjatyöt varmistavat, että pesu on turvallista, tehokasta ja että se saavuttaa halutun lopputuloksen ilman vahinkoa kattomateriaalille tai ympäröivälle ympäristölle.

 • Katon tarkastus: Aloita katon huolellisella tarkastuksella. Etsi mahdollisia vaurioita, kuten ruostetta, repeämiä tai löystyneitä kiinnikkeitä. Tämä on hyvä tilaisuus myös tarkistaa, tarvitseeko katto muita huoltotoimenpiteitä, kuten maalausta tai tiivistystä.
 • Turvallisuus ennen kaikkea: Varmista, että käytät asianmukaisia turvavarusteita kuten liukuesteitä, turvakenkiä, turvaköysiä ja kypärää, jos työskentelet korkealla. Tarkista myös, että kattoturvatuotteet ovat kunnossa.
 • Työkalujen ja tarvikkeiden valmistelu: Valmistele tarvittavat työkalut ja tarvikkeet, kuten pehmeät harjat, painepesuri, sopivat pesuaineet ja henkilökohtaiset suojavarusteet. Varmista, että käyttämäsi pesuaineet ovat turvallisia peltikatolle ja eivät vahingoita pinnoitetta.
 • Ympäristön suojaus: Suojaa piha-alueen kasvillisuus ja muut herkät pinnat katon alapuolella mahdollisilta pesuaineilta ja likavedeltä. Voit käyttää esimerkiksi pressuja.
 • Pesuaineen testaus: Ennen koko katon pesua, kokeile pesuainetta pienellä huomaamattomalla alueella varmistaaksesi, ettei se vahingoita katon pintaa tai väriä.
 • Sään tarkistus: Varmista vielä kerran, että sää on koko päivän suotuisa pesulle. Vältä pesua, jos sateen uhka on ilmeinen, tai jos voimakas tuuli voi tehdä työskentelystä vaarallista.

Peltikaton pesu vaihe vaiheelta

Peltikaton pesuprosessi vaatii huolellisuutta ja oikeita menetelmiä, jotta katto puhdistuu tehokkaasti vahingoittamatta arvokkaita kattopeltejä.

Pesuaineen valinta ja käyttö

Valitse pesuaine, joka on suunniteltu erityisesti peltikatoille ja on turvallinen niiden pinnoitteille. Varmista, että pesuaine ei sisällä aineita, jotka voivat syövyttää metallia tai vahingoittaa kattopinnoitetta.

Noudata pesuaineen valmistajan ohjeita sen laimentamisesta ja käytöstä. Yleensä pesuaine laimennetaan vedellä ja levitetään katon pinnalle joko suihkuttamalla tai pehmeällä harjalla.

Puhdistusmenetelmät

Aloita puhdistus poistamalla löyhä lika, lehdet ja muut roskat katolta pehmeällä harjalla tai painepesurilla. Vältä kovien harjojen käyttöä, jotka voivat naarmuttaa katon pintaa.

Levitä pesuaineliuos katon pinnalle tasaisesti, ja anna sen vaikuttaa ohjeiden mukaisen ajan. 

Älä anna pesuaineen kuivua katon pinnalle.

Huuhtelu ja kuivaus

Huuhtele katto puhtaalla vedellä painepesurilla tai letkulla. Jos käytät painepesuria, pidä paine matalana, jotta et vahingoita katon pintaa. Älä ammu yli painepesurilla – liian suuri paine voi vahingoittaa kattopeltejä.

Varmista, että kaikki pesuaineet ja irtoroskat huuhtoutuvat pois katon pinnalta kokonaan.

Huuhtelun jälkeen anna katon kuivua rauhassa. Varmista, että katto on täysin kuiva ennen mahdollisia muita huoltotoimenpiteitä, kuten maalausta ja pinnoitusta.

Yleisimmät virheet katon pesussa – Vältä nämä!

 1. Vääränlainen pesuaine

Yksi yleisimmistä virheistä on vääränlaisten pesuaineiden käyttö, jotka voivat vahingoittaa katon pintaa tai pinnoitetta. Vältä voimakkaita kemikaaleja ja valitse aina tuotteet, jotka on erityisesti suunniteltu peltikattojen puhdistukseen. Pesuaineiden valinnassa kannattaa kysyä apua alan ammattilaisilta.

 1. Liian kovan harjan käyttäminen

Kovat harjat voivat naarmuttaa katon pintaa, mikä voi johtaa ruosteen muodostumiseen ja pinnan vaurioitumiseen. Käytä pehmeää juuriharjaa katon pesuun.

 1. Painepesurin käyttö liian kovalla paineella

Painepesurin käyttäminen liian korkealla paineella voi kuluttaa kattopeltejä ja irrottaa pinnoitteen. Pidä paine mahdollisimman matalana ja pidä suutin riittävän etäällä kattopinnasta. Säädä oikea paine valmiiksi ennen pesun aloittamista.

 1. Pesuaineen kuivuminen katolle

Pesuaineen kuivuminen katon pinnalle voi jättää tahmeita ja rumia tahroja. Varmista, että huuhtelet katon huolellisesti pesuaineen levityksen jälkeen.

Itse peseminen vs. ammattilaisen palkkaaminen

Peltikaton pesu itse

Itse tehty pesu voi olla kustannustehokas vaihtoehto, kunhan noudatat varotoimia ja käytät asianmukaisia työvälineitä. Itse peseminen on fiksua, jos:

 • Katto on suhteellisen uusi ja hyväkuntoinen.
 • Katto on matala ja helposti saavutettavissa turvallisesti.
 • Sinulla on kokemusta katolla työskentelystä ja omistat tarvittavat turvavarusteet.
 • Sinulla on aikaa ja kärsivällisyyttä suorittaa pesu huolellisesti.

Ammattilaisen palkkaaminen

Harkitse ammattilaisen palkkaamista, jos

 • Katto on vanha tai tarvitsee erityistä huolenpitoa.
 • Katto on korkealla tai vaikeasti saavutettavissa, mikä tekee DIY-pesusta vaarallista.
 • Katolla on havaittavissa vaurioita, jotka vaativat ammattilaisen arviointia.
 • Sinulla ei ole kokemusta tai oikeita työkaluja peltikaton turvalliseen puhdistukseen.

Miksi palkata Vaskisepät katon pesuun?

 • Turvallisuus: Laaja kokemuksemme kattotöistä takaa turvallisen pesuprosessin.
 • Tehokkuus: Käytämme ainoastaan tehokkaimpia pesuaineita ja menetelmiä katon pesuun. Meidän käsissämme kattosi on putipuhdas vain muutamassa tunnissa.
 • Vaurioiden ennaltaehkäisy: Tunnistamme potentiaaliset riskit ja käsittelemme kattoa niin, ettei se vahingoitu pesun aikana.
 • Takuu: Tarjoamme jokaiselle kattotyölle takuun.

Yhteenveto – Pidä peltikatosta hyvää huolta säännöllisillä pesuilla

Peltikaton säännöllinen pesu ja huolto ovat elintärkeitä katon pitkäikäisyyden ja toimivuuden kannalta. Oikeanlaisten pesuaineiden valinta, pesuprosessin huolellinen toteutus ja vältettävät virheet ovat olennaisia tekijöitä tehokkaan ja turvallisen puhdistuksen varmistamiseksi.

Muistathan, että peltikaton pesu ei ole pelkästään esteettinen toimenpide, vaan se on tärkeä osa katon ylläpitoa, joka vaikuttaa rakennuksen suojaominaisuuksiin ja voi merkittävästi pidentää katon käyttöikää. Säännöllinen pesu ja huolto auttavat ehkäisemään kosteus- ja ruostevaurioita, jotka voivat heikentää rakennuksen rakenteellista eheyttä ja arvoa.

Onko viime katon pesusta vierähtänyt useampi vuosi? Pyydä tarjous peltikaton pesusta ja anna meidän palauttaa vanha autosi alkuperäiseen loistoonsa!

Saattaisit pitää myös näistä