Konesaumakaton käyttöikä – Näin kauan hyvä katto kestää

Tässä artikkelissa

Epäilyttääkö katon kunto?

Ei hätää - Vaskisepiltä saat tarkan kuntoarvion johon voit luottaa. Yli 97,8% asiakkaistamme suosittelee meitä myös ystäville ja tutuilleen.
Varaa ilmainen kuntotarkastus

Näyttävä konesaumakatto on arvokas ja haluttu katto rakennukselle kuin rakennukselle. Kattotyyppinä se soveltuu monen muotoiseen ja korkuiseen kattoon. Hyvin tehdyn konesaumakaton käyttöikä on vielä pidempi kuin perinteisellä lukkosaumakatolla.

Konesaumakaton kesto ja elinkaari voi mietityttää uuden katon hankkijaa, onhan laadukasta käsityötä olevan katon tilaaminen iso projekti. Suurimpana mietinnän kohteena voi olla kuinka kauan konesaumakatto kestää ja kuinka usein kattoa pitää remontoida jatkossa? Kannattaako konesaumakatto, vai jonkun muun kattomateriaalin valinta?

Tästä artikkelista löydät vastauksia mieltä askarruttaviin asioihin konesaumakaton kestävyydestä.

Konesaumakaton kestävyys on ensiluokkaista

Laadukas käsintehty konesaumattu peltikatto on ominaisuuksiltaan kestävä ja helppohoitoinen. Katon kuntoa on helppo ylläpitää huoltotoimilla. Yleisin katemateriaali on konesaumatussa katossa käytettävä kevyt ja luja pelti. Pitkäikäisin materiaali on kupari, josta tehdyt katot kestävät satoja vuosia.

Pelti sanana voi olla harhaanjohtava. Konesaumatussa katossa ei ole kyse halvasta materiaalista, vaan ensiluokkaisesta ohuesta teräskatteesta. Metalli on ylivoimainen veden ja sääolosuhteiden kestävyydessään muihin katemateriaaleihin verrattuna.

Vaskiseppien kaksinkertainen tuplasauma on myös itsessään vesitiivis, koska kaksinkertaisen sauman lisäksi myös tiivistysainetta käytetään saumaan kaksinkertaisesti.

Laadukasta konesaumattua peltikattoa voi verrata vaikkapa perinteiseen hirsitaloon. Arvokas materiaali on kukkarolle pitkällä aikavälillä hyvä valinta, koska katto kestää ja kestää läpi vuosien.

Konesaumatun katon elinkaari

Katon käyttöikä riippuu katon vesikatteen materiaalista ja onko se valittu oikein katon kaltevuuden ja muotojen mukaan. Hyvin huollettuna käsin tehty konesaumattu peltikatto kestää jopa 80 vuotta.

Katteen ikä ei kerro kaikkea sen kunnosta. Kattoremontin ajankohtaa voidaan arvioida kuntotarkastuksella ja oikeaoppisen huoltamisen yhteydessä.

Konesaumatun katon elinkaaren aikana katolla voi olla hoitamattomana silminnähtäviä ongelmakohtia kuten ruostetta, kulumaa ja maalauksen hilseilyä tai kiinnitykset löystyvät ja pellit heiluvat tuulessa. Kulahtaneen ja väsyneen näköinen katto on huoltoa vailla.

Jos rakennukseen on suunnitteilla isompia rungon vaippaan ja ulkoasuun liittyviä uudistuksia, voi kattoremontti olla myös ajankohtainen vaikka vanha katto vielä jotenkin suojaisi rakennusta. Hoitamattomana katto on hyvin silmiinpistävä osa rakennusta.

Konesaumakatto on huoltovapaa moneen muuhun kattomateriaaliin verrattuna. Pelti on luonnostaan liukas alusta ja roskat eivät jää katolle yhtä helposti. Materiaali on myös itsessään sellaista, että se ei toimi kasvualustana sammaleelle tai jäkälille. Konesaumakatto kestää hyvin säätä, ja sopii hyvin kaikkiin kattomuotoihin harjakatosta pulpettikattoon.

Konesaumatun katon ainoa suurempi huolto on huoltomaalaus. Huoltomaalaus kannattaa tehdä noin 15 vuoden välein. Maalauksen yhteydessä voidaan huoltaa kattoturvatuotteita ja läpivientien pellityksiä.

konesaumattu peltikatto, peltiseppä katolla

Kauanko konesaumattu peltikatto kestää?

Oikein asennetun, laadukkaasta peltimateriaalista rakennetun peltikaton käyttöikä voi olla jopa 80 vuotta. Tavalliset, lukkosauma- tai ponsisaumatut peltikatot kestävät yleensä 35-40 vuotta ilman remonttitarvetta.

Asennustapa ja tekijöiden osaaminen määrittelee sen, kuinka kauan peltikatto voi kestää ja on vettäpitävä. Katemateriaalin lisäksi valmistajien takuun tulee kattaa myös katteen kuormituskestävyyden sekä pakkasenkestävyyden.

Kattoremontin hintaan sisältyy aina tiiveys- ja materiaalitakuu. Yleisesti kaikille peltikatoille tarjotaan materiaalitakuuta tai puhkiruostumattomuustakuuta, joiden kestoksi luvataan yleensä noin 35-50 vuotta. Näissä takuissa ei välttämättä huomioida sitä miten katto asennetaan.

Materiaalitakuun lisäksi on tärkeää ottaa huomioon annetaanko asennustyölle työntakuuta.

Vaskiseppien peltiseppien asentamana laadukkaalle konesaumatulle katolle voidaan luvata 20 vuoden vedenpitävyystakuu. Oikeaoppisesti huollettuna katto kestää yli 80 vuotta. Konesaumakatolle voidaan ennustaa keskimääräistä katon kestoikää 50 vuotta pitempi käyttöikä.

Kuinka usein konesaumakattoa remontoidaan?

Katteen vaihtoväli riippuu paljon käytetystä katemateriaalista ja onko se valittu oikein katon muotojen ja kaltevuuden mukaan. Lisäksi katon kestävyyteen vaikuttavat rakennuksen lähiympäristö ja siinä tapahtuvat muutokset.

Metsien harventaminen ja uusien asuntojen rakentaminen lähistölle voi vaikuttaa tuuliolosuhteisiin ja katolle kohdistuva rasitus muuttuu paljonkin. Tällöin kannattaa arvioida missä kunnossa katto on ja kestääkö se ottamaan muutokset vastaan.

Korjausta tai remonttia tarvitaan n. 35-50 vuoden välein

Tavallinen profiilipeltikatto tai lukkosaumattu katto tulee remontti-ikään noin 35-50 vuoden kohdalla. Konesaumattu katto kestää helposti näitä pitempään.

Aidolle käsintehdylle konesaumakatolle tarjotaan 20 vuoden vesitiiviystakuu ja oikein huollettuna laadukkaasta materiaalista kokeneen peltisepän tekemä katto kestää yli 80 vuotta. Konesaumakaton käyttöikä on siis huomattavasti pidempi kuin muilla kattotyypeillä.

Miten vältytään uudelta kattoremontilta?

Pitkäikäinen katto tarvitsee säännöllistä huolenpitoa. Katon pesu säännöllisin väliajoin takaa katteen säilymisen toimintakuntoisena jopa useiden vuosikymmenien ajan.

Konesaumattu peltikatto tulee huoltomaalata noin 15 vuoden välein. Säännöllisesti huoltomaalattu konesaumakatto kestää käytössä ilman uusia remonttitarpeita vuosikymmeniä.

Katto puhdistetaan tarpeen mukaan irtoroskista harjaamalla tai lehtipuhaltimella. Irtoroskat ja maatuvat lehdet aiheuttavat turhaa kosteusrasitusta. Jos kariketta kertyy runsaasti, voidaan tähän vaikuttaa karsimalla rakennuksen lähellä olevia puita.

Rännit tulisi puhdistaa kaksi kertaa vuodessa. Keväällä ja syksyllä. Puhdistamisen yhteydessä voidaan tarkastaa läpivientien ja kattoturvatuotteiden kunto.

Konesaumakaton käyttöikä pidemmäksi näillä vinkeillä:

  • Puhdista katto säännöllisesti
  • Huolehdi katon huoltomaalauksesta
  • Tyhjennä rännit 2 kertaa vuodessa.
  • Karsi rakennuksen lähellä olevia puita jos kariketta kertyy katolle paljon.
  • Suunnittele ammattilaisten kanssa huolto ja lumenpudotus toimet.

Saattaisit pitää myös näistä