Kattoremontin hinta – Mitkä siihen vaikuttavat?

Tässä artikkelissa

Epäilyttääkö katon kunto?

Ei hätää - Vaskisepiltä saat tarkan kuntoarvion johon voit luottaa. Yli 97,8% asiakkaistamme suosittelee meitä myös ystäville ja tutuilleen.
Varaa ilmainen kuntotarkastus

Kattoremontin yhteydessä voidaan tehdä myös muita toimenpiteitä. Katteen uusimisen lisäksi voidaan vaihtaa katemateriaali kokonaan toiseen ja myös muuttaa kattomuotoa tarpeen mukaan. Katteen lisäksi uusitaan usein myös katolla olevat turvavälineet ja parannetaan piippujen ja muiden läpivientien eristystä.

Pieni tai suuri kattoremontti on kuitenkin useimpien rakennusten kohdalla jossain vaiheessa edessä. Tässä artikkelissa avaamme tarkemmin kattoremontin hinnan muodostumista sekä jaamme arvokkaita vinkkejä, joilla voit säästää pitkän pennin.

Kattoremontin hinnan koostuminen yleisesti

Remontin lopullinen hinta on aina rakennus- ja kattokohtainen, mutta on seikkoja, joiden huomioon ottaminen voi antaa pohjaa lopullisen hinnan muodostumisesta.

Seuraavat asiat otetaan huomioon remonttia suunnitellessa ja tarjousta tehtäessä:

 • Rakennustyyppi
 • Rakennuksen korkeus
 • Katon kaltevuus
 • Läpivientien määrä katolla
 • Kattoikkunat, erkkerit, jiirit ja muut erikoisuudet
 • Kohteen sijainti
 • Vanhan katteen purkaminen
 • Katon oikaiseminen ja muut vauriokorjaukset
 • Yläpohjan eristäminen
 • Käytettävä kattomateriaali
 • Kattovarusteiden asennus
 • Työvaiheiden määrä ja työvoiman tarve

On tärkeää selvittää mitä kaikkea annettu tarjous pitää sisällään. Ennen katon katsastamista on vaikea antaa kattavaa listaa siitä mitä toimenpiteitä katolle pitää tehdä ja kuinka haastavaa niiden suorittaminen on.

Kun kattoremontti tilataan Vaskisepiltä, kuuluu remonttiin aina työssään kouliintuneet ja ammattimaiset työntekijät, remontissa käytettävät työvälineet ja ensiluokkaiset materiaalit sekä työmaan siisteys remontin jokaisessa vaiheessa. Tarjoamme aina rehellisen kustannusarvion rehellisestä työstä – ilman piilokuluja.

Katon rakenteiden kunnon vaikutus remontin hintaan

Katon rakenteiden kunto ratkaisee sen, kuinka paljon kattoremontille tulee hintaa per neliö. Jos katon alusrakenteista löytyy lahoja puuosia tai eristeet ovat huonossa kunnossa ne täytyy uusia. Löytyykö katosta kohtia joita pitää oikaista? Nämä näkyvät ulospäin katon harjan mutkaisuutena ja mahdollisina tummentuneina vuotokohtina rakennuksen sisällä. 

Onko aluskate kuinka hyvässä kunnossa ja onko se hyvin kiinnitetty? Jos vanha kate on tarpeeksi hyväkuntoinen, voidaan sitä mahdollisesti käyttää uuden katteen aluskatteena ja näin vältytään kalliilta purkutyöltä ja uuden aluskatteen rakentamiselta. Esimerkiksi vanha huopakatto toimii loistavana aluskatteena konesaumatulle peltikatolle.

Jos katon rakenteet ovat ehjiä ja toimivia, voi osittainen kattoremontti pelkän katteen uusimiseksi riittää ja tällöin remontin hintakin on edullisempi. Pahimmassa tapauksessa koko katto joudutaan uusimaan yläpohjan rakenteita ja eristeitä myöten, jolloin hinta voi olla moninkertainen verrattuna pelkkään vesikaton uusimiseen.

Rakennustyyppi vaikuttaa remontin hintaan

Rintamamiestalon tai omakotitalon kattoremontin hinta tulee olemaan aina erilainen kuin kerrostalon tai rivitalon kattoremontilla. Isompien rakennusten kattoremontien yhteydessä kannattaa kysyä jo varhaisessa vaiheessa arviota luotettavalta ammattilaiselta.

Katon koko ja kattotyyppi vaikuttavat aina remontin kalleuteen. Pulpettikatto ilman kattoikkunoita on helppo remonttikohde. Rakennustyypin lisäksi kannattaa ottaa huomioon rakennuksen sijainti. Esimerkiksi kesämökin kattoremontin hintaan voi vaikuttaa katon koon lisäksi mökin sijainti ja kulkuyhteydet. 

Pienempien rakennusten kattoremontit ovat olleet monesti hyviä paikkoja tehdä itse kattoremonttia, mutta ajan ja harmin säästämiseksi pienempien rakennusten katot voidaan remontoida ammattilaisten tekemänä. 

Huomaa että Vaskisepät on toimittanut ja toimittaa kattoremontteja myös kartanoihin ja maatiloille. Vaskiseppien kautta onnistuu helposti myös vähän erikoisemman rakennuksen kattoremontti.

Kaltevuus ja korkeus kattoremontin kustannuksissa

Matalan rakennuksen kattoremontti on yleensä edullisempi kuin monikerroksisen rakennuksen. Hyvässä tapauksessa katolle yltää matalilla telineillä ja remontissa säästyy kuluja, kun ei tarvita nostimia. Korkeammille katoille liikutaan aina porrastornia pitkin ja katolla toimiessa käytetään turvavälineitä.

Loivalla katolla on helppo kulkea ja turvallinen työskennellä. Kaikki kattomateriaalit eivät kuitenkaan sovellu oikein loiville katoille. Katemateriaalien valmistajat ilmoittavat kaltevuuden suhdelukuina kuten 1:3. Tällöin katto nousee vähintään yhden metrin kolmen metrin matkalla. Esimerkiksi konesaumainen peltikate sopii loiville katoille oikein hyvin. Kattokulma konesaumatulle peltikatteella voi alimmillaan olla jopa vain 5°.

Katemateriaalin vaikutus kattoremontin hintaan

Kattoremontin hintaa selvittäessä valitun katemateriaalin hinta on merkittävä tekijä. Kattomateriaalin hinnan lisäksi vaikuttaa kattomateriaalin asennustapa ja tietynlaisen aluskaterakenteen vaatimus.

Halvimmat katemateriaalit eivät loppupeleissä tule halvemmiksi kuin esimerkiksi arvokkaat peltikatteet, koska halvoilla katteilla elinkaari on lyhyempi ja ne tarvitsevat enemmän huoltoa. Aito käsintehty konesaumakatto kestää oikein huollettuna yli 100 vuotta.

Oikein valittu kattomateriaali säästää todellisia kustannuksia, koska kestävän materiaalin avulla vältetään toistuvia kattoremontteja.

Halpa kattoremontti on usein merkki kokemattomasta tekijästä ja suurimmat tunnetut brändit suorittavat itse remontin usein alihankintana toisella tekijällä. Valitsemalla Vaskiseppien tekemän peltikaton saat aina kattoremonttiin kokeneen käsityöläisen, joka tietää mitä tekee.

Peltikatto

Peltikatto vaatii usein hieman suuremman alkuinvestoinnin, mutta tarjoaa vastineeksi ylivoimaisen käyttöiän ja vähäisen huoltotarpeen.

Lukkosaumattujen peltikattojen halvempi hintahaarukka (50–120 euroa neliömetriltä) tekee niistä houkuttelevan vaihtoehdon monille kiinteistönomistajille. Hintaan vaikuttavat peltimateriaalin paksuus, pinnoite, väri ja profiili, sekä työn vaativuus ja mahdolliset lisätyöt, kuten vanhan katteen purkaminen.

Konesaumattu peltikatto edustaa markkinoiden kestävimmän pään ratkaisuja. Sen korkeampi hinta – joka liikkuu 13 000–21 000 euron välillä – kuvastaa sen parempaa laatua, pidempää käyttöikää ja vähäisempää huoltotarvetta. Konesaumakatto asennetaan käsin, mikä takaa kestävimmän sauman ja sataprosenttisen vedenpitävyyden.

Konesaumakaton suurempi alkuinvestointi kannattaa pitkällä tähtäimellä, sillä sen huoltotarve on minimaalinen verrattuna muihin kattotyyppeihin. Lisäksi, peltikaton esteettinen ilme voidaan mukauttaa vastaamaan monenlaisia tyylejä, mikä tekee siitä monipuolisen valinnan niin uudisrakentamiseen kuin vanhojen rakennusten kattoremontteihin.

Huopakatto 

Huopakatot ovat edullinen valinta erityisesti loiville katoille. Huopakattojen hinta riippuu valitusta materiaalityypistä, kuten bitumilaatoista tai -termeistä, sekä asennuksen vaativuudesta.

Huopakatot ovat yleensä edullisempi vaihtoehto verrattuna pelti- ja tiilikattoihin.

Vaikka huopakaton alkuinvestointi on muita kattotyyppejä matalampi, on hyvä ottaa huomioon, että huopakaton käyttöikä on korkeintaan 30 vuotta. Huopakatto vaatii säännöllistä huoltoa ja puhdistusta, mikä nostaa kustannuksia pidemmällä aikavälillä.

Tiilikatto

Tiilikattojen hinnat vaihtelevat merkittävästi, riippuen asentajasta sekä valituista kattotiilistä. Keskimäärin tiilikattojen hankintahinnat asettuvat huopa- ja konesaumakattojen välimaastoon. Edullisimmillaan tiilikaton voi saada asennettuna jopa alle 15 000 eurolla.

Tiilikatot ovat pitkäikäisiä, mutta vaativat säännöllistä ammattihuoltoa, mikä nostaa kustannuksia pitkällä aikavälillä. Tiilikatto vaatii säännöllisempää pesua ja pinnoitusta, sekä kattotiilet ovat alttiita vaurioille.

Kattoremontin suunnittelun ajoitus vaikuttaa lopulliseen hintaan

Jos katto vuotaa silminnähtävästi rakennuksen sisäpuolella, on kattoremontti jo myöhässä. Kiireellinen kattoremontti voi tulla yllättävän kalliiksi, varsinkin jos lähistön kattofirmoilla on kalenterit jo valmiiksi täynnä remontteja. Monesti kiireisimmät remontit ovat kalleimpia.

Viivästyminen voi johtaa lisävahinkoihin, jotka nostavat remontin kokonaiskustannuksia merkittävästi. Varsinkin kiireisimmät remontit, jotka tehdään vasta vahinkojen ilmettyä, ovat usein huomattavasti kalliimpia. Tämä johtuu osittain siitä, että kiireellisissä tapauksissa työn suunnittelu ja toteutus vaativat nopeaa reagointia, mikä voi rajoittaa saatavilla olevia resursseja ja nostaa työn hintaa.

Tilaa ilmainen kuntokartoitus hyvissä ajoin

Kuntokartoituksen avulla saadaan tarkka kuva katon nykytilasta, mahdollisista vaurioista ja korjaustarpeista. Tämä tieto on arvokasta suunniteltaessa kattoremontin laajuutta ja aikataulua. Hyvissä ajoin tehty kuntokartoitus antaa omistajalle mahdollisuuden kilpailuttaa urakoitsijoita rauhassa, vertailla tarjouksia ja tehdä päätöksiä ilman aikapaineita. Monet kattourakoitsijat tarjoavat kuntokartoituksen ilmaiseksi tai edullisesti, mikä tekee siitä kustannustehokkaan tavan aloittaa kattoremontin suunnittelu.

Aloita suunnittelu hyvissä ajoin

Aloittamalla kattoremontin suunnittelun ja valmistelun hyvissä ajoin, esimerkiksi talviaikaan, voidaan hyödyntää ammattilaisten vähäisempää työkuormaa ja mahdollisesti saavuttaa kustannussäästöjä. Talvikaudella kattoremontteja suorittavilla yrityksillä voi olla enemmän joustavuutta aikatauluissaan, mikä mahdollistaa paremman neuvotteluaseman hinnasta ja aikatauluista.

Ajoissa tehty suunnittelu mahdollistaa myös kattavamman valmistelun, jossa voidaan ottaa huomioon esimerkiksi materiaalivalinnat, energiatehokkuuden parantaminen ja mahdolliset lisätyöt, kuten sadevesijärjestelmien uusiminen tai aurinkopaneelien asentaminen. Tämä ei ainoastaan paranna katon toimivuutta ja rakennuksen arvoa, vaan voi myös tarjota pitkäaikaisia säästöjä energiakustannuksissa.

Vinkit kattoremonttiin ja siinä säästämiseen

Ennakoi ja ole valppaana

Seuraa kattosi kuntoa säännöllisesti. Vesivuodot, tiilien tai peltien irtoaminen tai muut näkyvät vauriot ovat selkeitä merkkejä siitä, että katto kaipaa huomiota. Älä odota äkkikorjausten tarvetta, sillä kiireessä tehtävät remontit ovat usein kalliimpia ja voivat johtaa kompromisseihin laadussa.

Panosta tarjouspyyntöön

Kun laadit tarjouspyyntöä, ole mahdollisimman tarkka ja yksityiskohtainen. Liitä mukaan tiedot kohteen ominaisuuksista, katon pinta-alasta, kaltevuudesta, nykyisestä katemateriaalista sekä mahdollisista erityisvaatimuksista. Selkeä ja kattava tarjouspyyntö auttaa urakoitsijoita antamaan tarkan ja realistisen tarjouksen.

Valitse oikea katemateriaali

Eri katemateriaaleilla on omat etunsa ja haasteensa. On tärkeää tutkia ja vertailla eri vaihtoehtoja ottaen huomioon rakennuksen tyyli, sijainti ja omat toiveesi. Konsultoi asiantuntijaa ja pyydä näkemyksiä eri materiaalien kestävyydestä, huoltotarpeesta ja esteettisestä ilmeestä. Muista, että markkinointipuheisiin ei kannata sokeasti luottaa.

Tarkista urakoitsijan luotettavuus

Urakoitsijan aiempi työnjälki, asiakasarvostelut ja referenssit ovat kullanarvoisia tietoja. Varmista, että urakoitsija on rekisteröity ja vakuutettu, ja että hänellä on kokemusta vastaavista projekteista. Luotettavan urakoitsijan valinta on investointi katon pitkäaikaiseen kestävyyteen ja laatuun.

Kun valitset Vaskisepät kattoremonttiin, voit luottaa laadukkaaseen työnjälkeen. Yli 97 prosenttia asiakkaistamme suosittelee meitä lämpimästi eteenpäin.

Älä katso pelkkää hintaa

Vaikka budjetti on tärkeä tekijä, halvin tarjous ei välttämättä tarkoita parasta arvoa. Tarkastele kokonaisuutta, mukaan lukien työn laatu, käytetyt materiaalit ja tarjottu takuuaika. Pitkällä tähtäimellä laadukkaampi ja kestävämpi kattoremontti voi osoittautua taloudellisesti järkevämmäksi valinnaksi. Pitkä käyttöikä ja vähäinen huoltotarve voi tehdä kalliimmasta kattoremontista halvemman pidemmällä aikavälillä.

Sopimus ja takuu

Laadi kattava kirjallinen sopimus, joka sisältää yksityiskohtaiset tiedot työn laajuudesta, aikataulusta, maksuehdoista ja takuusta. Varmista, että sopimus kattaa sekä materiaalien että työn takuun, joka osoittaa urakoitsijan luottamuksen omaan työhönsä.

Yhteenveto – Kattoremontti on suuri investointi, joka vaatii huolellisen suunnittelun

Tässä artikkelissa olemme käsitelleet kattoremontin suunnittelun ja toteutuksen keskeisiä näkökohtia, alkaen oikea-aikaisesta ennakoinnista ja suunnittelusta aina oikean urakoitsijan valintaan ja sopimuksen tekemiseen asti.

Kattoremontti on merkittävä investointi, joka vaatii huolellista harkintaa ja valmistelua. Olemme korostaneet, kuinka tärkeää on pysyä valppaana katon kunnon suhteen ja ryhtyä toimiin ensimmäisten ongelmien ilmetessä, sekä kuinka kilpailuttamalla remontti voit saada kattavamman käsityksen markkinoiden hintatasosta ja löytää parhaan mahdollisen palveluntarjoajan.

Oikean katemateriaalin valinta, urakoitsijan luotettavuuden varmistaminen ja kattavan sopimuksen laatiminen ovat avainasemassa onnistuneen kattoremontin toteuttamisessa. 

Kun harkitset kattoremonttia, ota rohkeasti yhteyttä Vaskiseppiin. Suunnittelemme yhdessä kustannustehokkaimman ratkaisun kotiisi, joka kestää kovassa käytössä isältä pojalle.

Usein kysyttyä kattoremontin kustannuksista

Mikä vaikuttaa eniten kattoremontin hintaan?

Kattoremontin hintaan vaikuttavat eniten rakennuksen tyyppi ja korkeus, katon kaltevuus, läpivientien määrä, valittu katemateriaali sekä tarvittavien korjaus- ja asennustöiden laajuus.

Miten katon kaltevuus vaikuttaa remontin hintaan?

Katon kaltevuus vaikuttaa työn vaikeusasteeseen. Jyrkemmät katot vaativat enemmän turvatoimia ja aikaa asennustöissä, mikä voi nostaa hintaa. Loivat katot ovat yleensä edullisempia remontoida.

Voiko vanha kate vaikuttaa uuden katon hintaan?

Kyllä voi. Jos vanha kate on hyvässä kunnossa ja soveltuu käytettäväksi uuden katteen aluskatteena, voidaan säästää purkukustannuksissa. Jos vanha kate on kuitenkin vaurioitunut ja se täytyy poistaa, se lisää työn määrää ja siten kustannuksia.

Miksi kattoremontin hinta vaihtelee niin paljon?

Hintavaihtelut johtuvat useista tekijöistä, kuten valitusta urakoitsijasta, materiaalivalinnoista, työn vaativuudesta sekä alueellisista hintaeroista. Lisäksi katon kunto ja mahdolliset lisätyöt, kuten eristeiden uusiminen, vaikuttavat kokonaishintaan.

Kuinka paljon kattoremontti maksaa keskimäärin?

Keskimääräisen kattoremontin hinta vaihtelee suuresti tyypin, koon ja vaadittavien töiden mukaan. Pienemmille omakotitaloille hinta voi alkaa noin 10 000 eurosta, kun taas suuremmille tai vaativimmille kohteille hinta voi nousta huomattavasti.

Onko halvempi katemateriaali aina edullisin vaihtoehto pitkässä juoksussa?

Ei välttämättä. Vaikka alkuinvestointi saattaa olla pienempi, halvempien materiaalien lyhyempi käyttöikä ja suuremmat huoltotarpeet voivat tehdä niistä kalliimman vaihtoehdon pitkällä tähtäimellä.

Miten voin säästää kattoremontissa?

Vertaile tarjouksia ja valitse kattomateriaali huolella ottaen huomioon sen elinkaari ja huoltotarpeet, ja harkitse remontin ajoittamista sesongin ulkopuolelle. Myös oman katon säännöllinen tarkastus ja ylläpito voivat auttaa välttämään kalliita korjaustöitä tulevaisuudessa.

Saattaisit pitää myös näistä