Konesaumakatto huopakaton päälle – Kattoremontin eteneminen

Tässä artikkelissa

Epäilyttääkö katon kunto?

Ei hätää - Vaskisepiltä saat tarkan kuntoarvion johon voit luottaa. Yli 97,8% asiakkaistamme suosittelee meitä myös ystäville ja tutuilleen.
Varaa ilmainen kuntotarkastus

Huopakaton päälle asennettavat aidot konesaumatut peltikatot ovat suosittuja. Hyväkuntoinen huopakatto toimii oivallisena aluskatteena peltikatolle ja remontin aikana voidaan kätevästi varmistua vesivahinkojen välttämiseltä. Suoraan huopakaton päälle tehtynä konesaumakatto säästää myös vanhan katteen purkamisen kuluilta ja välissä oleva huopakatto eristää hyvin sateen aiheuttamaa ropinaa. 

Huopakatto on monesti uusittu parikin kertaa ja huopakaton uusimiseen kyllästyy, kun katemateriaali ei kestä olosuhteissa joissa kustannustehokas konesaumattu peltikatto kestäisi vuosikymmeniä ilman ongelmia. Nämä ovat juuri niitä syitä miksi huopakatto tarvitsisi seurakseen konesaumatun peltikaton. Rakennuksen katon elinikä pitenee huomattavasti aidon konesaumatun peltikaton myötä. 

Minkälainen huopakatto kelpaa konesaumatun peltikaton alustaksi ja mitä hyötyjä kattomateriaalin vaihtamisesta on? Lue lisää tästä blogista kuinka huopakatto saa seurakseen aidon konesaumakaton.

Huopakaton kunto ratkaisee

Hyväkuntoinen huopakatto on erinomainen alusta uudelle konesaumakatolle. Kun huopa eli bitumikate on vedenpitävä on työmaakin vedenpitävä. Konesaumakatto sopii huopakaton päälle, koska kummatkin katteet ovat kevyitä ja sopivat hyvin loivillekin katoille.

Ennen konesaumakaton tilaamista huopakaton kunto tulee tarkastaa. Tarkastuksessa tutkitaan huopaa ja missä kunnossa katon aluslaudoitus ja eristeet ovat. Jos aluslaudoituksessa näkyy merkkejä kosteusvauriosta pitää aluslaudoitusta uusia, koska uusi katto on hyvin vedenpitävä ja märkiä tai homehtuneita kohtia ei voi jättää katon alapuolisiin rakenteisiin. Tutkimuksessa avattavat kohdat voidaan paikata bitumilla ja huovalla.

Kuiva ja hyväkuntoinen aluslaudoitus ja suorat kattotuolit ovat lähtökohta helpolle kattoremontille ja konesaumakaton asennukselle. Kattoremontin hinta on aina lähtökohtaisesti pienempi, kun pohjat ovat kunnossa ja eristys sekä tuuletus toimivat moitteettomasti.

YouTube video

Huopakaton remontointi vai konesaumakatto tilalle

Huonokuntoinen huopakatto kerää pintaansa roskaa ja sammaloituu herkästi. Huopakaton vaihtoväli on noin 10-30 vuotta riippuen rakennuksen sijainnista eli kuinka paljon aurinko pääsee kattoa paahtamaan ja onko rakennuksen ympärillä paljon puita joista katolle tippuu roskaa. Huopakattoremontti voi olla hyvinkin tuttu ja siihen pääsee jo kyllästymään, kun huovat kuivuvat ja rypistyvät katolla vuodesta toiseen.

Joskus kattoremontit vaativat toimenpideluvan. Mikäli tarvitset luvan hakemisessa apua, me annamme sitä, tai halutessasi voit valtuuttaa meidät hakemaan sen puolestasi.

Kun lupa-asiat ovat kunnossa ja katto todettu tarpeeksi kaltevaksi voidaan konesaumakatto asentaa huopakaton päälle. Tällöin on ainakin yksi asia varma. Kattoremonttien väli tulee kasvamaan ja katon huoltaminenkin on jatkossa helpompaa. Uusi katto on myös näyttävä ja kasvattaa rakennuksen arvoa.

Yksi varteenotettava vaihtoehto on tasaisen huopakaton muuttaminen loivaksi pulpettikatoksi, sillä konesaumakatto sopii hyvin loiville katoille ja katon korottaminen olisi hyvin vähäistä esimerkiksi korkeampaan harjakattoon verrattuna.

Konesaumakaton ominaisuudet huopaan verrattaessa

Konesaumakatto kestää huopakattoon verrattuna paremmin muuttuvia olosuhteita ja materiaali on erittäin epäsuotuisa kasvualusta sammalille ja muulle kasvillisuudelle. Puista irtoavat roskat liikkuvat helpommin pois katteen pinnasta ja katteen vedenpoisto-ominaisuudet pysyvät hyvinä. 

Konesaumakatto on myös energiaa säästävä vaihtoehto hyvän lämmöneristävyyden, pitkäikäisyytensä ja hyvän vedenkestävyytensä johdosta. Konesaumakatto kiinnitetään kattoon ilman ruuveja ja näin katon vedenpitävyys on omaa luokkaansa. 

Uutta huopaa ei voi lisätä loputtomasti vanhan päälle, koska huopa on materiaalina painavampaa kuin pelti ja monta huopakerrosta rasittaa alla olevaa rakennusta huomattavasti. Tämän johdosta huopakattoa voidaan joutua purkamaan uuden huopakerroksen alta jossain vaiheessa. 

Huopa- eli bitumikate vaatii katemateriaalin lämmittämistä asennuksen yhteydessä ja on ollut syynä yllättäviinkin kattopaloihin. Konesaumakatto on näin ollen paloturvallinen vaihtoehto esimerkiksi kulttuuriperinnöllisesti arvokkaan kiinteistön katteeksi.  

Konesaumakatto huopakaton päälle

Hyväkuntoisen ja tarpeeksi kaltevan huopakaton päälle konesaumakaton asentaminen koostuu seuraavista vaiheista:

  1. Huopakatto puhdistetaan huolellisesti.
  2. Huopakatteen päälle asennetaan pintasirotteeton aluskermi, joka erottaa katteet toisistaan. 
  3. Kokeneet peltisepät asentavat konesaumatun peltikaton käsityönä ja katon rakenteita kunnioittaen. Peltien läpi ei tehdä reikiä, vaan pellit ja läpiviennit kiinnitetään kattoon pellin alta piilokiinnityksellä. Vaskisepillä tilattuna saat konesaumakaton kaksoistiivistettynä, jolloin tiivistysainetta käytetään molemmissa saumoissa.
  4. Vaskiseppien tekemille konesaumakatoille annetaan 20 vuoden vesitiiviystakuu.

Kuten listauksesta näkyy, hyväkuntoisen huopakaton päälle tehtynä konesaumakatto ei vaadi raskaita ja kalliita purkutöitä tai katon korottamista. Konesaumakaton asennus on nopea ja yllättävän kustannustehokas tapa muuttaa vanha huopakatto tyylikkääksi ja arvokkaaksi peltikatoksi.

Katemateriaalin vaihto nostaa rakennuksen arvoa

Huopakatoille annetaan elinkaareksi 10-30 vuotta. Huopakattojen remontit ovat arkea kesäisin ja auringon helotus vaalentaa uudetkin bitumit nopeasti. Tumma katto ei pysy tummana kuin vesisateella. Tähän verrattaessa konesaumakatto pysyy pitkään hyväkuntoisena ja puhtaana. 

Peltiset katot ovat olleet käytössä jo satoja vuosia. Alla olleet avonaiset, suuret yläpohjat pitivät huolen tuuletuksesta. Tasakatot ja matalat aluskatteet sekä bitumihuopa yleistyivät vasta 1970-luvulla. Näissä katoissa syntyi tuuletusongelmia eristeen ja katteen väliin. 

Konesaumattu katto on materiaaliltaan arvokas, mutta pitkällä aikavälillä halpa materiaali toistuvasti uusittavan huopakaton tilalle. Peltikaton myötä rakennuksen ulkonäkö muuttuu tyylikkäämmäksi ja parantuneiden vedenkestävyyden ja lämmöneristyksen johdosta rakennuksen tulevat käyttökustannukset alentuvat. Konesaumattu peltikatto nostaa selvästi rakennuksen arvoa katon ulkonäön ja teknisten syiden perusteella.

Huopakaton huoltaminen verrattuna konesaumakattoon

Huopakattoa pitää huoltaa säännöllisesti monesta eri syystä. Kattoa kuluttaa auringon paahteesta tuleva uv-säteily ja voimakkaat lämpötilavaihtelut. Sammaleet ja jäkälät pinttyvät huovan pintaan. Katolle tuleva irtoroska maatuu ja sade- ja sulamisvedet aiheuttavat kosteutta. Talvella lumi ja jää sekä toistuvat sulamiset ja uudelleen jäätymiset rasittavat huopakattoa.  

Kun huopakaton huoltoa laiminlyödään on seurauksena katon saumojen aukeamista, ryppyjä ja näistä johtuvaa katon nopeampaa roskaantumista ja sammaloitumista. Kate alkaa reikiintyä ja aiheuttaa vesivuotoja, jotka tekevät laajempia kosteusvaurioita katon alemmissa rakenteissa. Tämän estämistä varten katolla pitää tehdä enemmän puhdistustöitä ja pesemistä. Lopulta vanhat huovat pitää vaihtaa uusiin.

Konesaumakatto on huoltovapaampi huopakattoon verrattuna. Pelti on luonnostaan liukkaampaa ja roskat eivät jää katolle yhtä helposti. Materiaali on myös itsessään sellaista, että se ei toimi kasvualustana sammaleelle tai jäkälille. Konesaumatun katon ainoa suurempi huolto on huoltomaalaus. Huoltomaalaus kannattaa tehdä noin 15 vuoden välein. Hyvin asennettu ja huolella kunnossapidetty konesaumakatto kestää käytössä jopa 100 vuotta. 

Vinkit huopakaton vaihtamiseen konesaumakattoon

  • Tarkasta huopakaton ja aluskatteen kunto ja katon kaltevuus, hyväkuntoinen ja tarpeeksi kalteva huopakatto toimii suoraan uuden konesaumakaton pohjana ilman purkamista tai kattorakenteiden korottamista. Tasakattoa ei voi muuttaa suoraan konesaumakatoksi.
  • Varmista tarvitseeko asuinalueellasi kattomateriaalin muuttaminen toimenpidelupaa. Uusi kattomateriaali muuttaa huomattavasti rakennuksen julkisivua.
  • Hanki asiantunteva ammattilainen tekemään suunnittelu- ja kartoitustyö.
  • Tee aina kirjallinen sopimus kattoremontista.
  • Tarkasta tekijän taustat, oikea konesaumakatto vaatii tekijältään kokemusta ja ammattitaitoa. Älä tyydy halpoihin lukkosaumakattoihin.

Saattaisit pitää myös näistä