Mistä tietää milloin kattoremontti on ajankohtainen?

Tässä artikkelissa

Epäilyttääkö katon kunto?

Ei hätää - Vaskisepiltä saat tarkan kuntoarvion johon voit luottaa. Yli 97,8% asiakkaistamme suosittelee meitä myös ystäville ja tutuilleen.
Varaa ilmainen kuntotarkastus

Mistä tietää milloin kattoremontti tulee tehdä? Kattoremontti on tärkeä tehdä ennen kuin katon kunto pääsee pisteeseen missä vesi tulee katemateriaalista läpi rakenteisiin ja kastelee rakennuksen. Katon ikä ei kuitenkaan ole välttämättä selkeä mittari sille, milloin kattoremontti pitää tehdä. Katto voi kohdata tavallista enemmän rasitusta kuin mitä sen elinkaareen yleensä arvioidaan.

Katto on myös oleellinen osa rakennuksen julkisivua ja kulunut katto näkyy kauas. Joskus riittää osittainen kattoremontti, mutta täysvaltaisella saneerauksella voidaan vaikuttaa oleellisesti rakennuksen tulevaan käyttöön ja arvonmuodostukseen.

Mitkä ovat remonttia kaipaavan katon tunnusmerkit? Onko kattoremontti ajankohtainen kesäisin? Kuinka monesti kattoa pitää remontoida ja miten vältytään uusilta remonteilta? Miten säästää kattoremontissa? Tässä blogissa löydät vastauksia näihin askarruttaviin kysymyksiin.

Kattoremontin ajankohta

Katon käyttöikä riippuu katon vesikatteen materiaalista ja onko se valittu oikein katon kaltevuuden ja muotojen mukaan. Hyvin huollettuna käsin tehty peltikatto pitäisi kestää yli 100 vuotta. Katteen ikä ei kuitenkaan kerro kaikkea sen kunnosta. Kattoremontin ajankohtaa voidaan arvioida kuntotarkastuksella ja oikeaoppisen huoltamisen yhteydessä. 

Kattoremontin ajankohtaisuutta voi arvioida omatoimisesti jo ennen kuin vesi pääsee sisälle rakennukseen tai valuu välikatolle eristeitä kastelemaan. Ennen vesivahinkoa katolla voi olla silminnähtäviä ongelmakohtia kuten ruostetta, kulumaa ja pinnoitteen hilseilyä tai kiinnitykset löystyvät ja pellit heiluvat tuulessa. Kaiken kaikkiaan kulahtaneen näköinen katto on huoltoa vailla.

Jos rakennukseen on suunnitteilla isompia rungon vaippaan ja ulkoasuun liittyviä uudistuksia, voi kattoremontti olla myös ajankohtainen vaikka vanha katto vielä jotenkin suojaisi rakennusta. Väsynyt ja kulahtaneen näköinen katto on kuitenkin hyvin silmiinpistävä osa rakennusta.

Jos tarve remontille on akuutti, älä odota kesään – kattoremontin voi tehdä talvellakin!

Remonttia kaipaavan katon oireet

Jos katto vuotaa silminnähtävästi rakennuksen sisäpuolella, on kattoremontin aloittaminen jo myöhässä. Akuutti kattoremontti voi tulla yllättävän kalliiksi. Varsinkin kiireisimpänä sesonkiaikana, jolloin kattoremontoijien kalenterit ovat jo muutenkin täynnä remontteja.

Mikäli et tiedä milloin kattosi on rakennettu tai katemateriaali viimeksi vaihdettu, voit seurata näitä oireita ja päätellä siitä kattosi remonttitarpeen. Tunnusmerkkejä seurataan rakennuksen sisältä tai maan tasolta.

Vesi rakennuksen sisälle tai rakenteisiin

Sade- ja sulamisvesi ei kulkeudu hallitusti sadevesijärjestelmän kautta viemäriin vaan kulkee esimerkiksi seinää pitkin. Sisällä vuotokohta voi näkyä yläpohjassa tummana, usein ruosteen värisenä kohtana. Läpivientien kohdalla vesi tulee rakenteisiin kohdissa missä vesi jää seisomaan. 

Tällaisen katon kohdalla remontin tarve on akuutti ja kuntotarkastus kannattaa tilata mahdollisimman nopeasti. Katon kantavat rakenteet ja eristeet ovat voineet kastua jo pidempään ja tarvitsevat suurempaa kunnostusta.

Ulkoiset tunnusmerkit

Katteen pinta näyttää kuluneelta. Peltikatteessa on ruostetta tai sen pinnoite hilseilee. Huopakate on epätasainen tai siinä on repeytymiä tai ryppyjä. Tiilikatolla on paljon rikkoutuneita tai irtonaisia tiiliä ja niiden pinnalla voi kasvaa sammalta. Talvella jääpuikot katon reunalla voivat olla merkki yläpohjan lämpövuodosta tai tuuletuksen puutteesta. Painauma keskellä kattoa on selkeä merkki kattoa kantavan rakenteen vauriosta.

Vaskiseppien kokenut kuntotarkastaja tarkastamassa kattorakenteiden tilaa

Kuntotarkastus selvittää katon tilan varmasti

Kuntotarkastuksella saadaan laaja kuva katon todellisesta tilasta. Ammattilaiset pääsevät kulkemaan katolla turvallisesti ja osaavat tutkia katolta ja sen rakenteista oikeat asiat. Tilaamalla kuntokartoitus katolle ajoissa on mahdollista ennakoida kattoremontin kanssa. Näin voit ehtiä saamaan enemmän tarjouksia etkä joudu maksamaan aikatauluista johtuvaa ekstraa. Kuntokartoitus onnistuu ilmaiseksi esimerkiksi Vaskiseppien kautta.

Milloin vuodesta kattoremontti kannattaa tehdä

Akuutit, luonnonvoimista johtuvat vahingot, on korjattava vuodenajasta riippumatta nopealla aikataululla mahdollisimman pian. Yleensä kattoja remontoidaan ympäri vuoden tarpeen vaatiessa. Jos katto ei vuoda kriittisesti eikä sillä ole akuuttia korjaustarvetta, voidaan kattoremontti ajoittaa myös talvelle. Talvella remontti voi olla jopa kätevämpää suorittaa kun ilma on kuivaa ja maa jäässä.

Kattoremontti kesällä

Kesäisin tehdään kattoremontteja eniten ja urakoitsijoiden kalentereihin voi olla vaikea mahtua ilman huomattavia aikataulutuksesta johtuvia lisäkuluja. Kesällä usein myös sataa paljon ja avattu kattorakenne on luonnonvoimien armoilla. Kuuma auringon paahde ja helteet puolestaan tekevät remontoijien työn vaikeaksi ja voi aiheuttaa työn hidasta etenemistä.

Kattoremontti talvella

Talvi on hiljaisempi sesonki kattoremonteille ja remontin hinnassa on mahdollista säästää. Talvella tehtävän kattoremontin suurin pelko on sisätilojen lämpötilan laskeminen. Ammattilaisten tekemänä kattoremontti ei poista lämpöä rakennuksesta. Kylmänä vuodenaikana lämpövuotojen havainnointi on myös helpompaa. Kun maa on jäässä se kestää paremmin tarvikkeiden siirtelyä ja nostureiden liikettä.

Talvella ammattilaisilla on yleensä enemmän aikaa tulevan kauden suunnitteluun. Silloin on hyvä ottaa yhteyttä ja alkaa suunnittelemaan kattoremonttia tulevalle kesälle, ennen kuin kalenterit täyttyvät ja asiakas joutuu maksamaan ylimääräistä.

Kuinka usein kattoa remontoidaan

Katteen vaihtoväli riippuu paljon käytetystä katemateriaalista ja onko se valittu oikein katon muotojen ja kaltevuuden mukaan. Lisäksi katon kestävyyteen vaikuttavat rakennuksen lähiympäristö ja siinä tapahtuvat muutokset. Metsien harventaminen ja uusien asuntojen rakentaminen voi vaikuttaa tuuliolosuhteisiin ja katolle kohdistuva rasitus muuttuu paljonkin. 

Aidolle käsintehdylle konesaumakatolle tarjotaan 20 vuoden vesitiiviystakuu ja oikein huollettuna laadukkaasta materiaalista kokeneen peltisepän tekemänä katto kestää yli 100 vuotta.

Miten vältytään uusilta remonttitarpeilta

Pitkäikäinen katto tarvitsee säännöllistä huolenpitoa. Katon puhdistaminen kaksi kertaa vuodessa takaa katteen säilymisen toimintakuntoisena jopa useiden vuosikymmenien ajan. Lisäksi peltikatto tulee huoltomaalata noin 15 vuoden välein. Näin tehtynä peltikatto kestää käytössä ilman remonttitarpeita jopa 100 vuotta.

Katto puhdistetaan tarpeen mukaan irtoroskista harjaamalla tai lehtipuhaltimella. Irtoroskat ja maatuvat lehdet aiheuttavat turhaa kosteusrasitusta. Rännit tulisi puhdistaa kaksi kertaa vuodessa. Keväällä ja syksyllä. Puhdistamisen yhteydessä voidaan tarkastaa läpivientien ja kattoturvatuotteiden kunto.

Vinkit kattoremontissa säästämiseen

  1. Tarkasta katon kunto ajoissa. Äkkikorjaus tulee kalliiksi.
  2. Kilpailuta kattoremontti, älä tyydy vain yhteen tarjoukseen.
  3. Tee selkeä tarjouspyyntö, josta ilmenee kohteen ominaisuudet.
  4. Älä tuijota liikaa tarjottua lopullista hintaa. Halvin tarjous voi koitua kalliiksi tulevaisuudessa. 
  5. Tee aina kirjallinen sopimus kattoremontista. Varmista tositteet materiaalista ja työn laadusta.

Saattaisit pitää myös näistä