Kattoremontti talvella – Kuusi myyttiä kattoremontin tekemisestä talviaikaan

Tässä artikkelissa

Epäilyttääkö katon kunto?

Ei hätää - Vaskisepiltä saat tarkan kuntoarvion johon voit luottaa. Yli 97,8% asiakkaistamme suosittelee meitä myös ystäville ja tutuilleen.
Varaa ilmainen kuntotarkastus

Suomen talvi on pitkä ja lunta tulee paljon. Lumisuus, pakkanen, märät kelit, sekä valon vähäinen määrä ovat kaikki suurempia ja pienempiä haasteita kattotöiden tekemiselle. Onko kattoremontti kuitenkin mahdollista tehdä talvella, ja voiko se olla jopa hyväkin idea? 

Useimmat meistä pitävät kattoremontteja kausihommana, jotka soveltuvat paremmin plussakeleille ja auringonpaisteeseen. Talviaikaa pidetään jopa pelottavana ajatuksena remontille, sillä kustannuksia pidetään helposti suurina verrattuna kevät- ja kesäkuukausien kattotöihin.

Tässä artikkelissa Vaskisepät käyvät läpi kuusi faktaa ja myyttiä, joita liittyy talviremontointiin kattohommissa.

TOTTA VAI TARUA:

Pakkaskelit ja lumi vaikeuttavat katon rakentamista talvella

TARUA – Kattoremontin tekeminen on huomattavan helppoa ja vaivatonta talvella. On ihan looginen päätelmä ajatella, että kylmässä ja jäisessä säässä katon purkaminen ja uuden katon asentaminen olisi hankalampaa kuin kesällä. 

Talvella ilma kuitenkin on kuivempaa, ja sateen riski on pienempi kuin kesällä, keväällä ja alkusyksystä. Kun ulkona on pakkasta, lumi ei ole kosteaa ja materiaalit pysyvät kuivina, sekä niitä tarvitsee suojata vähemmän. Lumesta taas harvemmin on haittaa kattoremontille. Kuiva ja pakkasesta kovettunut lumi yksinkertaisesti siivotaan katon päältä pois, jotta vesikatto saadaan irrotettua.

Kattoremontin hinta talvella – “Kattoremontti on kalliimpi talvisin”

TARUA – Kattoremontti talvella ei ole sen kalliimpi kuin sesonkiaikaan. Yleinen ennakkoluulo on se, että pakkasesta ja lumesta johtuen kattoremontti vaatii enemmän aikaa, ja siten maksaa tilaajalle enemmän. 

Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Talvella on vähemmän ruuhkaa, eli enemmän pelivaraa kalenteroida remontteja. Myös tavarantoimittajat saavat katon materiaalit toimitettua nopeammin, ja yleensä jopa edullisempaan sesongin ulkopuoliseen hintaan. 

Parhaassa tapauksessa kattoremontti tulee talvella siis halvemmaksi! Remontti on useimmiten nopeampi, ja paremmin sovittavissa kalenteriin kuin sesonkiaikana. 

Pakkaskelit ovat otollisia katon rakentamiseen ja remontointiin

TOTTA – Parhaiten kattoremonttiin sopivat tammikuun ja maaliskuun välinen aika, eli tavallisesti talven kolme kylmintä ja vähäsateisinta kuukautta. Suurin osa talven lumista ympäri maata sataa marras-joulukuussa, ja varsinkin Etelä-Suomessa marraskuut voivat olla täynnä vesisateita. 

Kun ilma on kuivempaa talvisin, kosteuden vaaroista materiaaleille ei tarvitse huolehtia niin paljon. Kun lunta tai vesisateita ei ole haittaamassa työtä, on vanha katto nopea purkaa ja uusi helppo asentaa paikoilleen. Työmiehet myös työskentelevät mieluummin pirtsakassa talvisäässä, kuin kesähelteillä lämpöä hehkuvien peltien kärventävinä.

Talviaikaan kattoremontti on myös turvallisinta pihalle. Remontin ajaksi jouudutaan kuitenkin tuomaan rakennusmateriaalit ja roskalava pihalle, joka voi vaurioittaa pihamaata. Routa tekee maasta kovempaa, joten se toimii luonnollisena suojana pihan rakenteille ja istutuksille.

Kattoremontin ajan voi talvellakin asua kotona

TOTTA – Talvella remontointi ei tee asunnosta asuinkelvotonta remontin ajaksi. Vaikka helposti luullaan että katon “repiminen irti” altistaa kodin kylmyydelle, näin ei kuitenkaan asian laita ole. Katon uloimmalla kerroksella ei ole mitään tekemistä lämmöneristyksen kanssa, vaan vesikaton pintamateriaalien tehtävä (kattopellit, -tiilet, -huovat ja muut kattomateriaalit) on ainoastaan suojata kattoa kosteudelta. 

Useimmissa kattoremonteissa uusitaankin vain ulkokate, jolloin eristyskerros pitää kodin lämmön sisällä ja talossa voidaan asua täysin normaalisti. Nopeasti ohi menevä kattoremontti ei siis aiheuta sellaista haittaa, etteikö kotona voisi asua.

Kattoremontti viivästyy helpommin talvella

TARUA – Kattoremontti viivästyy todennäköisemmin alkukesästä tai alkusyksyllä. Kuten aiemmin todettu, varsinkin tammi-maaliskuussa sateiden riski on huomattavasti pienempi ja säiden vaihtelut ovat helpommin ennakoitavissa. 

Suurin syy kattoremontin viivästymiselle on sateinen sää – sillä vesikaton purkaminen sateella altistaa katon rakenteet kosteusvaurioille. Talvella kattoremonttisi hoituu nopeammin ja aikataulussa pysyen. Lumi ei ole hidaste kattoremontille – se on helppo siirtää katon tieltä pois remontin yhteydessä.

Kattoremontin tekemien on vaarallista talvella

TOTTA JA TARUA – Kattoremontin tekeminen talvella on täysin vaaratonta, silloin kun työturvallisuudesta pidetään hyvää huolta. Vaskiseppien kattosepät pitävät aina valjaita ja noudattavat ylimääräisiä turvatoimenpiteitä liukkailla katoilla toimiessaan. Talvella katolla toimiessa tulee aina pitää valjaita, vaikka pudottaisi vain lumia. 

Vaskisepät on talvikattoremonttien ammattilainen 

Vaskisepät remontoi vuosikausien ammattitaidolla ja tinkimättömällä laadulla kattoja ympäri Suomen mihin vuodenaikaan tahansa. 

Huolellisesti ja hyvin suunnitellusti toteutettu vesikatto on yksi kotisi tärkeimmistä suojaelementeistä. Se suojaa koko rakennusta, pitäen talon turvassa säältä ja kosteudelta. Siksi pidämme tiukasti kiinni yhdestä tärkeimmistä lupauksesta: parasta laatua asiakkaalle. 

Annamme aina katoillemme 20 vuoden vesitiiviystakuun.

Jos epäilet katossasi olevan remontin tarvetta tai korjattavaa, tilaa meidät tarkastamaan kattosi tilanne. Annamme aina rehellisen kuntoarvion.

Saattaisit pitää myös näistä