Kattoremontti talvella – Kuusi myyttiä kattoremontin tekemisestä talviaikaan

Tässä artikkelissa

Epäilyttääkö katon kunto?

Ei hätää - Vaskisepiltä saat tarkan kuntoarvion johon voit luottaa. Yli 97,8% asiakkaistamme suosittelee meitä myös ystäville ja tutuilleen.
Varaa ilmainen kuntotarkastus

Suomen talvi on pitkä ja lunta tulee paljon. Lumisuus, pakkanen, märät kelit, sekä valon vähäinen määrä ovat kaikki suurempia ja pienempiä haasteita kattotöiden tekemiselle. Onko kattoremontti kuitenkin mahdollista tehdä talvella, ja voiko se olla jopa hyväkin idea? 

Useimmat meistä pitävät kattoremontteja kausihommana, jotka soveltuvat paremmin plussakeleille ja auringonpaisteeseen. Talviaikaa pidetään jopa pelottavana ajatuksena remontille, sillä kustannuksia pidetään helposti suurina verrattuna kevät- ja kesäkuukausien kattotöihin.

Tässä artikkelissa Vaskisepät käyvät läpi kuusi faktaa ja myyttiä, joita liittyy talviremontointiin kattohommissa.

TOTTA VAI TARUA:

Pakkaskelit ja lumi vaikeuttavat katon rakentamista talvella

TARUA – On varsin looginen päätelmä ajatella, että kylmässä ja jäisessä säässä katon purkaminen ja uuden katon asentaminen olisi hankalampaa kuin kesällä.

Talvella ilma kuitenkin on kuivempaa, ja sateen riski on pienempi kuin kesällä, keväällä ja alkusyksystä. Toisin kuin kesäisin, kun sateen uhka on jatkuva ja kosteus voi tunkeutua rakennusmateriaaleihin, talvella materiaalit pysyvät kuivina. Kuiva ilma vähentää tarvetta materiaalien suojaamiselle, mikä puolestaan nopeuttaa työskentelyä.

Lumesta taas harvemmin on haittaa kattoremontille. Lämpötilan laskiessa pakkasen puolelle lumi kuivuu ja kovettuu, jolloin lumi on helppo harjata pois katolta.

Kun kattoremontti suunnitellaan ja toteutetaan ammattitaitoisesti, pakkanen ja lumi eivät muodosta estettä työn laadukkaalle suorittamiselle. Päinvastoin, kuiva talvi-ilma ja olematon sateen uhka voivat itse asiassa edistää työn sujuvuutta.

Kokeneet kattourakoitsijat osaavat varautua talven haasteisiin asianmukaisin työmenetelmin ja turvavarustein, varmistaen projektin turvallisen onnistumisen säästä riippumatta.

Kattoremontin hinta talvella – “Kattoremontti on kalliimpi talvisin”

TARUA –Talvikauden kattoremontin kustannukset herättävät usein kysymyksiä ja epävarmuutta. Monet olettavatkin, että kylmällä ja lumisella kelillä työskentely vaatii lisää aikaa ja resursseja, mikä nostaisi projektin hintaa.

Toisin kuin usein luullaan, talvi tarjoaa useita taloudellisia etuja kattoremontin toteuttamiselle.

Ensinnäkin, talvikaudella rakennusalan kysyntä on matalimmillaan, mikä tarkoittaa vähemmän ruuhkaa urakoitsijoiden aikatauluissa. Matalampi kysyntä antaa asiakkaille suuremman joustavuuden remontin aikataulutuksessa ja mahdollisuuden neuvotella paremmista ehdoista.

Lisäksi talvisin materiaalitoimittajilla on usein ylitarjontaa, mikä voi johtaa nopeampiin toimitusaikoihin ja parhaimmassa tapauksessa halvempiin hintoihin verrattuna vilkkaaseen sesonkiaikaan.

Toimitusketjun tehokkuus paranee ja materiaalikustannukset voivat laskea, mikä yhdessä joustavamman aikataulun kanssa voi tehdä talviremontista kustannustehokkaan vaihtoehdon. Usein remontti valmistuu myös nopeammin, sillä talvella vältytään sateiden aiheuttamilta keskeytyksiltä, jotka ovat yleisempiä kesällä tai talvella remointoidessa.

Pakkaskelit ovat otollisia katon rakentamiseen ja remontointiin

TOTTA – Parhaiten kattoremonttiin sopii tammikuun ja maaliskuun välinen aika, eli tavallisesti talven kolme kylmintä ja vähäsateisinta kuukautta. Suurin osa talven lumista ympäri maata sataa marras-joulukuussa, ja varsinkin Etelä-Suomessa marraskuut voivat olla täynnä vesisateita. 

Kun ilma on kuivempaa talvisin, kosteuden vaaroista materiaaleille ei tarvitse huolehtia niin paljon. Kun lunta tai vesisateita ei ole haittaamassa työtä, on vanha katto nopea purkaa ja uusi helppo asentaa paikoilleen. Työmiehet myös työskentelevät mieluummin pirtsakassa talvisäässä, kuin kesähelteillä lämpöä hehkuvien peltien kärventävinä.

Talviaikaan kattoremontti on myös turvallisinta pihalle. Remontin ajaksi joudutaan kuitenkin tuomaan rakennusmateriaalit ja roskalava pihalle, joka voi vaurioittaa pihamaata. Routa tekee maasta kovempaa, joten se toimii luonnollisena suojana pihan rakenteille ja istutuksille.

Kattoremontin ajan voi talvellakin asua kotona

TOTTA – Talvella remontointi ei tee asunnosta asuinkelvotonta remontin ajaksi. Vaikka helposti luullaan että katon “repiminen irti” altistaa kodin kylmyydelle, näin ei kuitenkaan asian laita ole.

Katon uloimmalla kerroksella ei ole mitään tekemistä lämmöneristyksen kanssa, vaan vesikaton pintamateriaalien tehtävä (kattopellit, -tiilet, -huovat ja muut kattomateriaalit) on ainoastaan suojata kattoa kosteudelta.

Useimmissa kattoremonteissa uusitaankin vain ulkokate, jolloin eristyskerros pitää kodin lämmön sisällä ja talossa voidaan asua täysin normaalisti. Nopeasti ohi menevä kattoremontti ei siis aiheuta sellaista haittaa, etteikö kotona voisi asua.

Kattoremontti viivästyy helpommin talvella

TARUA – Kattoremontti viivästyy todennäköisemmin alkukesästä tai alkusyksyllä. 

Kattoremontti viivästyy todennäköisemmin alkukesästä tai alkusyksyllä. Kuten aiemmin todettu, varsinkin tammi-maaliskuussa sateiden riski on huomattavasti pienempi ja säiden vaihtelut ovat helpommin ennakoitavissa. 

Suurin syy kattoremontin viivästymiselle on sateinen sää – sillä vesikaton purkaminen sateella altistaa katon rakenteet kosteusvaurioille. Talvella kattoremonttisi hoituu nopeammin ja aikataulussa pysyen. Lumi ei ole hidaste kattoremontille – se on helppo pudottaa katon tieltä pois remontin yhteydessä.

Lisäksi kattoremontti voidaan useimmissa tapauksissa aloittaa aikaisemmin, kun talvella urakoitsijoiden jonot ovat tyhjillään. Talvella voit unohtaa viikkojen, jopa kuukausien jonot – kattoremontti voidaan aloittaa heti kun tarvittavat materiaalit on saatu tavarantoimittajalta.

Kattoremontin tekemien on vaarallista talvella

TOTTA JA TARUA – Kattoremontin tekeminen talvella on täysin vaaratonta, silloin kun työturvallisuudesta pidetään hyvää huolta.

On totta, että talvi tuo mukanaan lisähaasteita, kuten liukkaat pinnat ja vaihtelevat sääolosuhteet, jotka voivat lisätä työskentelyn riskitasoa. Kuitenkin väite, että kattoremontin tekeminen talvella olisi vaarallista, ei pidä täysin paikkansa. Kun remontissa käytetään asianmukaisia turvavälineitä, eivät talviolosuhteet muodosta turvallisuusriskiä katolla työskentelyyn.

Vaskiseppien asiantuntijatiimi on koulutettu ja varustettu toimimaan turvallisesti kaikkina vuodenaikoina. Työturvallisuus on ensisijainen prioriteettimme, ja siksi noudatamme tiukkoja turvallisuusprotokollia, jotka varmistavat sekä työntekijöidemme että asiakkaidemme turvallisuuden. Talvikauden kattoremonttien yhteydessä käytämme aina asianmukaisia turvavaljaita ja muita henkilökohtaisia suojavälineitä, jotka eliminoivat putoamisvaaran liukkailla katoilla.

Vaskisepät on talvikattoremonttien ammattilainen 

Vaskisepät remontoi vuosikausien ammattitaidolla ja tinkimättömällä laadulla kattoja ympäri Suomen mihin vuodenaikaan tahansa. 

Huolellisesti ja hyvin suunnitellusti toteutettu vesikatto on yksi kotisi tärkeimmistä suojaelementeistä. Se suojaa koko rakennusta, pitäen talon turvassa säältä ja kosteudelta. Siksi pidämme tiukasti kiinni yhdestä tärkeimmistä lupauksesta: parasta laatua asiakkaalle. 

Annamme aina katoillemme 20 vuoden vesitiiviystakuun.

Jos epäilet katossasi olevan remontin tarvetta tai korjattavaa, tilaa meidät tarkastamaan kattosi tilanne. Annamme aina rehellisen kuntoarvion.

Saattaisit pitää myös näistä