Lumenpudotus katolta – Ennaltaehkäise riskit

Tässä artikkelissa

Epäilyttääkö katon kunto?

Ei hätää - Vaskisepiltä saat tarkan kuntoarvion johon voit luottaa. Yli 97,8% asiakkaistamme suosittelee meitä myös ystäville ja tutuilleen.
Varaa ilmainen kuntotarkastus

Talvi tuo mukanaan monia iloja, mutta myös haasteita kiinteistön omistajille. Yksi merkittävimmistä haasteista on lumikuorman hallinta katolla. Lumenpudotus katolta on välttämätön toimenpide, joka suojaa rakennusta liialliselta lumikuormalta, ehkäisee vesivahinkoja ja varmistaa ihmisten turvallisuuden kiinteistön ympäristössä.

Riskien ennaltaehkäisemiseksi on suositeltavaa teettää lumenpudotus kattoammattilaisilla, jotka osaavat suorittaa toimenpiteen oikeaoppisesti ja turvallisesti, välttäen katon vahingoittumisen. Jos kuitenkin päätät suorittaa lumenpudotuksen itse, on tärkeää käyttää asianmukaisia varusteita sekä huolehtia työturvallisuudesta.

Tässä artikkelissa käymme läpi, miksi lumenpudotus on tärkeää, milloin se tulisi tehdä, ja mitä turvallisuustekijöitä ottaa huomioon ennen katolle kiipeämistä.

Lumenpudotuksen merkitys

Lumenpudotus ei ole pelkästään myyntimiesten puhetta, vaan käytännön välttämättömyys, jolla on suora vaikutus kiinteistön turvallisuuteen, rakenteiden säilymiseen sekä katon käyttöikään. Liiallinen lumikuorma katolla voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia, alkaen kattorakenteiden vaurioitumisesta aina vakaviin turvallisuusriskiin.

Rakenteelliset vahingot

Kattojen rakenteet on suunniteltu kestämään tietyn määrän painoa, johon laskelmissa on otettu huomioon myös lumikuorman vaikutus. Kun lumikuorma ylittää nämä suunnitellut rajat, riski rakenteellisille vahingoille kasvaa merkittävästi. Erityisesti, jos lämpötilan vaihtelut muuttavat lumen rakennetta raskaammaksi, voi tämä lisäpaino aiheuttaa katon notkumista tai pahimmassa tapauksessa romahtamista.

Vesivahinkojen ehkäisy

Sulamisvesien hallitsematon virtaus on merkittävä riski, joka liittyy liialliseen lumikuormaan katolla. Kevään lähestyessä ja lämpötilojen noustessa lumen sulaminen kiihtyy, ja ilman asianmukaista lumenpudotusta, vesi ei löydä oikeaa reittiä pois katolta. Tämä voi johtaa veden tunkeutumiseen katon alle, mikä aiheuttaa kosteusvaurioita ja pahimmillaan laajoja vesivahinkoja rakennuksen sisällä.

Turvallisuuden varmistaminen

Putoava lumi ja jää voivat aiheuttaa vakavia henkilövahinkoja sekä vaurioittaa omaisuutta. Varsinkin julkisissa rakennuksissa ja asuinalueilla, joissa ihmisiä liikkuu paljon, on kriittistä huolehtia lumen ja jään poistamisesta katolta ennen kuin ne pääsevät aiheuttamaan vahinkoja.

Milloin lumenpudotus on tarpeen?

Katolla on metriset hanget

Lumenpudotus on erityisen tärkeää, kun katolle kertynyt lumimäärä ylittää rakenteiden kestokyvyn. Erilaisissa lumikuorman kestovaatimukset vaihtelevat, ja nämä standardit on hyvä tuntea ja ottaa huomioon​​. Esimerkiksi Etelä-Suomessa peruslumikuormaksi on määritelty 180 kg/m2 ja Pohjois-Suomessa 240 kg/m2.

Kun lumen tiheys kasvaa kevättä kohti, jo puolen metrin kerros tiivistä lunta voi olla riittävä syy lumenpudotukselle.

Pakkaskelillä ennen suojasäätä

Lämpötilan noustessa plussat puolelle lumi tiivistyy raskaaksi suojalumeksi. Raskas lumi ei ole pelkästään turvallisuusriski – sen pudottaminen on myös haastavampaa.

Jos katolle on kertynyt suuria määriä lunta, tilaa lumenpudotus hyvissä ajoin ennen suojasäitä.

Puutteelliset lumiesteet

Jos kattosi lumiesteet ovat puutteelliset tai vialliset, tulee lumenpudotus suorittaa säännöllsiesti käsipelillä. Lumiesteet eivät pelkästään estä lumimassojen putoamista, vaan myös pudottavat ne hallitusti. Ilman asianmukaisia lumiesteitä lumimassat muodostavat valtavan turvallisuusriskin niin irtaimistolle kuin talon asukkaille.

Muista, että tässä tapauksessa pelkkä lumenpudotus ei korjaa sen juurisyytä. Päivitä kattoturvatuotteet ajan tasalle hyvissä ajoin välttääksesi ylimääräiset riskit.

Epämääräiset äänet katolta

Jos katolta kuuluu epämääräisiä ääniä, kuten natinaa, rasahduksia ja napsahduksia, voivat ne olla merkki siitä, että kattorakenteet ovat jännittyneet lumen painosta.

Lumenpudotus itse vai ammattilaisen toimesta?

Lumenpudotus itse

Monet kiinteistön omistajat valitsevat pudottaa lumen katolta itse, erityisesti pienemmissä kohteissa. Itse tehtävä lumenpudotus voi olla kustannustehokas vaihtoehto, mutta se vaatii oikeat työkalut, asianmukaiset turvavarusteet ja riittävät tiedot turvallisesta toiminnasta katolla​​.

Ennen lumenpudotusta on tärkeää varmistaa, että käytössä ovat oikeanlaiset turvavälineet, kuten kypärä, valjaat ja liukuestekengät, ja että ymmärtää katolla liikkumisen riskit​​.

Jos epäröit vähänkin katolla työskentelyä, vältä turhat riskit kääntymällä ammattilaisen puoleen.

Ammattilaisen palkkaaminen

Ammattilaisten palkkaaminen on suositeltavaa erityisesti suurissa kiinteistöissä tai kun katolla liikkuminen koetaan riskialttiiksi. Kattoammattilaiset omaavat tarvittavan kokemuksen, osaamisen ja välineet lumen turvalliseen ja tehokkaaseen poistamiseen ilman, että kattorakenteita vahingoitetaan.

Ammattilaisen palkkaamisen etuna on myös, että työstä voi saada kotitalousvähennystä​​. Lumenpudotuksen hinta koostuu suurimmaksi osaksi työstä, mikä tekee siitä loistavan sauman hyödyntää vähennyksen. Valitsemalla luotettavan palveluntarjoajan voi myös välttää mahdolliset vahingot, jotka voisivat syntyä kokemattoman tekijän toimesta.

Ammattilainen varmistaa, että urakka suoritetaan turvallisesti ja huolellisesti.

Lumenpudotuksen hinta – Mistä urakan kustannuksen muodostuvat?

Vaikka itse suoritetun lumenpudotuksen kustannukset ovat alhaisemmat, ammattilaisen palkkaaminen tarjoaa turvallisuutta ja varmuutta, jotka voivat olla korvaamattomia, erityisesti haastavissa olosuhteissa. Lumenpudotuksen hintaan vaikuttavat tekijät on tärkeä ottaa huomioon päätöstä tehdessä.

 • Sijainti: Kiinteistön sijainti voi vaikuttaa merkittävästi lumenpudotuksen hintaan, sillä tietyillä alueilla lumisateet ovat runsaampia ja lumenpudotuspalveluiden kysyntä suurempaa. Alueelliset hintaerot voivat syntyä myös paikallisen kilpailutilanteen ja saatavilla olevien palveluntarjoajien määrän perusteella.
 • Kiireellisyys ja ajankohta: Lumenpudotuksen hinta voi nousta kiireellisissä tilanteissa tai sesongin huippuaikoina, kun palveluntarjoajien resurssit ovat kovilla. Ajoittamalla lumenpudotuksen sesongin ulkopuolelle tai hyvissä ajoin ennen suurimpien lumisateiden odotettua saapumista voi mahdollisesti säästää kustannuksissa.
 • Lisäpalvelut: Joissakin tapauksissa lumenpudotuksen yhteydessä voidaan tarvita lisäpalveluita, kuten jäänpoistoa tai katon perusteellisempaa tarkastusta. Nämä lisäpalvelut voivat olla tarpeen katon kunnon varmistamiseksi ja mahdollisten vaurioiden ennaltaehkäisemiseksi, mutta ne myös lisäävät kokonaiskustannuksia.
 • Vakuutus ja takuut: Valitessasi ammattilaista lumenpudotukseen, on tärkeää varmistaa, että palveluntarjoajalla on asianmukainen vakuutus ja mahdolliset takuut työn laadulle. Takuu ja vakuutukset voivat vaikuttaa palvelun hintaan, mutta tarjoavat samalla lisäsuojaa ja mielenrauhaa.

Ohjeet turvalliseen lumenpudotukseen

Lumenpudotus katolta on toimenpide, joka vaatii huolellisuutta ja oikeita varusteita. Kun työskennellään liukkaalla katolle, ei työturvallisuuden merkitystä voi korostaa liikaa.

Turvavälineet

 • Suojakypärä: Valjaiden ja putoamissuojien ohella minimivaatimus. Kypärä suojaa putoavalta lumelta ja jäältä sekä iskuilta mahdollisissa putoamistilanteissa.
 • Turvavaljaat ja -köydet: Välttämättömät, jos työ suoritetaan katolla. Ne estävät putoamisen ja tarjoavat turvallisen työympäristön.
 • Liukuestekengät: Tarjoavat paremman pidon liukkaalla katolla, vähentäen liukastumisen riskiä.
 • Lumilapio ja -harja: Valitse työkalut, jotka ovat kevyitä ja ergonomisia käyttää. Jätä suuri ja raskas lumikola suosiolla varastoon

Turvallisuusohjeet

 • Arvioi olosuhteet: Ennen katolle nousua, arvioi olosuhteet ja lumikuorman määrä. Älä kiipeä katolle tuulisella säällä tai voimakkaassa lumisateessa.
 • Älä työskentele pimeässä: Varmista, että näet kunnolla työskennellessäsi. Vältä työskentelyä huonossa valaistuksessa tai sumussa.
 • Työskentele kaverin kanssa: Jos vain mahdollista, älä työskentele yksin. Pareittain työskentely mahdollistaa avun saamisen nopeasti, jos onnettomuus sattuu.
 • Seuraa sääennusteita: Jos lämpötila on nousemassa plussan puolelle, pyri suorittamaan lumenpudotus ennen sään muuttumista.

Lumenpudotus voi olla fyysisesti vaativa tehtävä, ja on tärkeää muistaa, että terveys ja turvallisuus ovat aina etusijalla. Jos epäröit työn turvallisuutta tai omaa osaamistasi, on suositeltavaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Ammattilaiset pystyvät suorittamaan työn nopeasti, tehokkaasti ja ennen kaikkea turvallisesti, välttäen tarpeettomat riskit.

Nauti talvesta turvallisesti – Pyydä tarjous lumenpudotuksesta

Vaskisepät ymmärtää, että lumenpudotus ei ole vain talvikauden välttämättömyys, vaan myös mahdollisuus varmistaa kiinteistösi pitkäikäisyys ja turvallisuus. Hyödyntämällä alan parhaita käytäntöjä ja tekniikoita me Vaskisepät varmistamme, että lumi poistetaan katoltasi nopeasti, tehokkaasti ja ennen kaikkea turvallisesti, ilman että kattorakenteillesi ja irtaimistollesi aiheutuu vahinkoa.

Me Vaskisepillä otamme kokonaisvaltaisen vastuun lumenpudotusprojektista alusta loppuun. Huolehdimme kaikista tarvittavista lupa-asioista ja turvallisuusjärjestelyistä, mukaan lukien liikennejärjestelyt ja pudotusalueen turvallisuus. Kun työ on valmis, siivoamme alueen huolellisesti jättäen ympäristön siistiksi ja turvalliseksi.

Älä anna lumikuorman yllättää – ota yhteyttä Vaskiseppiin jo tänään ja varmista, että kiinteistösi on valmis talveen. Meiltä saat paitsi laadukkaan palvelun, myös mielenrauhan tietäessäsi, että kiinteistösi on suojattu talven vaaroilta.

Saattaisit pitää myös näistä