Konesaumakatto vai lukkosaumakatto? Tämä ero kattotyypeillä on

Tässä artikkelissa

Epäilyttääkö katon kunto?

Ei hätää - Vaskisepiltä saat tarkan kuntoarvion johon voit luottaa. Yli 97,8% asiakkaistamme suosittelee meitä myös ystäville ja tutuilleen.
Varaa ilmainen kuntotarkastus

Konesaumattu peltikatto ja lukkosaumakatto vertailussa

Konesaumakatto ja lukkosaumakatto on helppo sekoittaa toisiinsa. Konesaumakaton suoralinjainen profiili on erittäin tunnettu, ja tämän tyylin mukailu teollisesti valmistettuna peltikatteena tunnetaan lukkosaumakattona.

Kattomateriaaleina näillä on kuitenkin selkeät eroavaisuutensa, joista kattoremonttia suunnittelevan on hyvä olla tietoinen. Pelkkä ulkonäkö ja peltikaton hinta eivät kerro kaikkea katteesta. Päältäpäin kattoja voi olla vaikea erottaa toisistaan ulkonäön perusteella.

Arvokkaan katon hankkiminen on iso investointi ja pitkällä aikavälillä kalleimmat vaihtoehdot ovat usein kustannustehokkaimpia. Käsityönä asennettava peltikatto kestää vuosikymmeniä ja suojaa rakennusta muuttuvissa olosuhteissa luotettavasti.

Konesaumakatto ja lukkosaumakatto tunnetaan erittäin laadukkaina vaihtoehtoina kodin pitkäikäiseksi ja luotettavaksi vesikatoksi. Toinen näistä on pääasiassa huomattavasti pitkäikäisempi ja soveltuu loivemmille katoille, kun taas toinen on huomattavasti edullisempi vaihtoehto.

Katetyyppien tunteminen on hyvä lähtökohta kattoremontin suunnittelun aloittamiseen – Lue lisää miten nämä katot eroavat toisistaan.

Lilla roberts konesaumakatto

Konesaumakaton ominaisuudet

Konesaumakatto valmistetaan aina käsityönä kokeneiden peltiseppien toimesta. Konesaumakaton pellit kiinnitetään alla olevaan pohjarakenteeseen klemmareilla eli kiinnikkeillä, joille ei jouduta tekemään reikiä itse katteen läpi vaan kiinnikkeet jäävät peltirivien välisen kaksinkertaisen sauman sisään. Konesaumakatto eroaa asennustapansa puolesta merkittävästi esimerkiksi lukkosaumakatosta.

Konesaumakaton tekemiseen vaaditaan hyvinkin spesifejä työkaluja, joiden käyttö vaatii kokemusta. Konesaumakaton vesitiiviys toteutuu kaksinkertaisella saumalla, sekä kaksinkertaisella tiivistysaineen käytöllä.

Konesaumakaton kohdalla vesikatteen alapuolisilla rakenteilla on merkitystä. Paikoittain konesaumakaton alustan pitää olla mahdollisimman tiheä tai jopa umpinainen. Katon tuulettuminen tapahtuu yläpohjan ja hyvän tuulettuvan pohjarakenteen avulla. 


Konesaumakaton pellit ovat laadukasta helposti muovailtavaa peltiä, joka materiaalina ei ole edullisinta, mutta hyvin huollettuna erittäin pitkäikäistä ja kestävää.

Konesaumakaton asentamisessa asennuskustannukset ovat merkittävä menoerä, mutta laadukas käsityö on aina arvostettava investointikohde sekä kotitalousvähennyksenä hyödynnettävissä henkilökohtaisessa verotuksessa.

Konesaumakaton hyödyt

Konesaumakaton käyttöikä on huomattavasti muita kattotyyppejä pidempi – hyvin hoidettu konesaumakatto voi kestää jopa sata vuotta.

Konesaumakaton kiinnikkeet puristetaan saumausvaiheessa kiinni saumoihin, jolloin ne jäävät kaksinkertaisen tuplasauman alle suojaan. Kiinnikkeitä ei siis tarvitse huoltaa kuten profiilikatteen kiinnitysruuveja. Kattoturvatuotteet voidaan asentaa myös katteen saumoihin ilman läpiporattavia kiinnikkeitä.

Asennusvaiheessa peltiin ei tule yhtään reikiä ja vesitiiviys varmistetaan vielä kaksinkertaisella tiivistyaineella. Konesaumakatto on takuuvarmasti vesitiivis.

Katteena konesaumakatto on kevyt ja soveltuu hyvin loivillekin katoille. Konesaumakatto voidaan asentaa jopa 6° kattokulman omaaviin loivakattoisiin rakennuksiin.

Konesaumakatto voidaan asentaa hyvin monimuotoiselle katolle, missä on paljon erkkereitä ja nurkkia. Konesaumakatto mahdollistaa läpivientien pellittämisen samalla materiaalilla.

Huollettuna konesaumakatto on pitkäikäisin kattotyyppi. Konesaumakatto kestää oikein huollettuna yli 100 vuotta.

  • Sijoituksena pitkäikäinen ja arvokas investointi
  • Asennetaan käsityönä, työn laatu on huippuluokkaa
  • Aluskermin ansiosta hiljainen peltikatto
  • Soveltuu hyvin loiville katoille, jopa 6° kattokulmaan
  • Hyvin huollettuna konesaumakatto kestää yli 100 vuotta
  • Ulkonäöltään suosituin peltikattotyyppi
peltiseppä konesaumakatto

Lukkosaumakatto ominaisuudet

Lukkosaumakatto on teollisesti valmistettu profiilipeltikatto. Kattomateriaalina se on konesaumakattoa nopeampi ja helpompi asentaa. Katteen asentamiseen ei tarvita erikoistyökaluja, teräspellit ruuvataan kiinni alla olevaan kattoon ja peltirivien välinen pystysauma piilottaa kiinnikkeet.

Lukkosaumakatto on harjalta tuulettuva, ja vaatii asennuksen yhteydessä harjatiivisteen. Harjatiiviste estää sivusuuntaisen sateen, tuulen tuomien roskien tai tuiskuttavan lumen pääsemisen aluskatteelle.

Lukkosaumakatto ei ole täysin vesitiivis, vaan vaatii aina aluskatteen peltien alle. Katon alusta voi olla harvempaa kuin konesaumakaton kohdalla, mutta kattomuoto pitää olla jyrkempi. Lukkosaumakatto soveltuu parhaiten jyrkille katoille, mutta loivimmillaan 8° kattokulmalle.

Lukkosaumakattoa ei voida asentaa myöskään hyvin monimuotoisille tai haastaville katoille, joissa on paljon erkkereitä ja erilaisia kulmia.

Materiaalina teollisesti valmistettu lukkosaumapelti on aina tasalaatuista ja sävyistä. Lukkosaumakatossa ei näy niin herkästi lämmönvaihteluiden muutokset, koska materiaalina se on vähemmän joustava.

Lukkosaumakaton hyödyt

Lukkosaumakaton asentaminen on nopeaa ja helppoa eikä vaadi erityisiä työhön soveltuvia työkaluja tai erityisosaamista. Valmiiksi profiloituna lukkosaumapellit kiinnitetään ruuvaamalla ja peltien väliset pystysaumat piilottavat kiinnityksen.

Lukkosaumapellit kiinnittyvät toistensa päälle ja kattotyypin myyntivalttina käytetään asennustyön nopeutta. Lukkosaumakatto on kiireisen kattoremontoijan valinta.

Lukkosaumakatto on myös erittäin hyvin tuulettuva. Kate tuulettuu harjalta käsin ja lukkosaumakaton harjalle asennetaan harjatiiviste että tuuletus ei kostaudu aluskatteen liiallisena kostumisena ja roskaantumisena.

Lukkosaumakatto muistuttaa valmiiksi tehdasprofiloituna peltikatteena ulkomuodoltaan suoralinjaista konesaumakattoa ja hyvälaatuinen lukkosaumakatto voi olla vaikea erottaa käsityönä tehdystä arvokatteesta.

Lukkosaumakaton etuihin kuuluu kattotuotteiden kiinnittäminen katon pystysaumoihin. Näin vältytään ylimääräisiltä rei’iltä katteessa.

Lukkosaumakaton elinkaari on vastaava kuin muillakin profiilipeltikatoilla. Oikein huollettuna katteelle ennustetaan noin 50 vuoden elinkaarta.

  • konesaumakattoa nopeampi ja vähemmän ammattitaitoa vaativa asentaa
  • teollisesti valmistettu tasalaatuinen tuote
  • ulkonäöllisesti samankaltainen kuin konesaumakatto
  • kestää oikein huollettuna noin 50 vuotta

Kattojen kustannuksissa on eroja

Kustannusten osalta lukkosaumakattoa suositellaan usein vaihtoehtona edullisemmalle profiilipeltikatolle. Ne soveltuvat samanlaisiin kohteisiin. Edullisuus vaatii kuitenkin kohtuullisen jyrkkää kattokulmaa ja tasaista kattomuotoa.

Konesaumakatto on usein hinnaltaan arvokkaampi investointi. Konesaumakatto sopii kuitenkin monipuolisesti erilaisiin rakennuksiin, eikä ole niin vaativa katon jyrkkyyden ja tasamuotoisuuden suhteen. Peltiseppien tekemänä konesaumattua peltiä taivutetaan hyvinkin monimuotoisille katoille. Siksi Vaskisepät suositteleekin kattoremontissaan aina konesaumattua peltiä.

Pitkäikäisyydessä konesaumakatto on tuplasti kestävämpi kuin lukkosaumakatto. Suurempi alkuinvestointi on pitkällä aikavälillä kustannustehokkain ratkaisu. Oletuksena peltiseppien laadukkaasti käsityönä tekemä konesaumakatto on aina hinta-laatu suhteeltaan paras vaihtoehto.

Lukko- ja konesaumakattojen asennus – Miten ne eroavat toisistaan?

Konesaumakaton ja lukkosaumakaton asennusprosessit eroavat toisistaan merkittävästi, mikä vaikuttaa suoraan niiden asennusaikaan ja vaatimuksiin työmaalla. Konesaumakaton asennus on taidokasta käsityötä, joka vaatii peltiseppien erikoistyökaluja ja vuosien ammattitaitoa.

Jokainen peltirivi kiinnitetään huolellisesti kattoon klemmareilla, jotka jäävät kaksinkertaisen sauman sisään, varmistaen vedenpitävyyden ilman, että katteen läpi tehdään reikiä. Käsityötaitoja vaativa asennus tekee konesaumakatosta erittäin tiiviin ja kestävän, mutta se on myös aikaa vievä ja vaatii huolellisuutta, mikä heijastuu asennuksen kestoon.

Lukkosaumakaton asennus onkin huomattavasti nopeampi prosessi. Profiloituja peltilevyjä voidaan asentaa suoraan kattoon ilman erikoistyökaluja, ja kiinnikkeet piilotetaan peltirivien väliin, mikä nopeuttaa asennustyötä huomattavasti.

Valintaa tehdessä on tärkeää punnita konesaumakaton pitkäikäisyyden ja laadun tarjoamaa arvoa verrattuna lukkosaumakaton asennuksen nopeuteen ja helppouteen. Vaikka konesaumakatto vaatii suuremman alkupanostuksen niin ajan kuin rahankin suhteen, sen pitkä käyttöikä ja vähäiset huoltotarpeet tekevät siitä kannattavan investoinnin.

Lukkosaumakatto puolestaan tarjoaa nopeamman ja kustannustehokkaamman vaihtoehdon, joka voi olla ihanteellinen tietyissä rakennusprojekteissa, joissa aikataulu ja budjetti ovat ensisijaisia huolenaiheita.

Yhteenveto – Kumpi on lopulta parempi vaihtoehto?

Kun vertaillaan konesaumakattoa ja lukkosaumakattoa, on tärkeää ymmärtää kummankin kattotyypin ainutlaatuiset ominaisuudet ja niiden tarjoamat edut. Käsintehty konesaumakatto on laadukas valinta, joka vaatii erikoisosaamista ja käsityötä asennuksessa. Sen vesitiiviys ja kyky kestää äärimmäisiä sääolosuhteita tekevät siitä ihanteellisen valinnan niille, jotka etsivät kestävyyttä ja vähäisiä huoltotarpeita pitkällä aikavälillä.

Toisaalta lukkosaumakatto tarjoaa nopeamman ja kustannustehokkaamman asennusvaihtoehdon, joka soveltuu erityisesti jyrkemmille katoille. Vaikka se ei tarjoa samaa pitkäikäisyyttä ja käsityön laatua kuin konesaumakatto, lukkosaumakatto on silti kestävä ja visuaalisesti miellyttävä vaihtoehto, joka voidaan asentaa tehokkaasti ilman erikoistyökaluja.

Kustannuksissa lukkosaumakatto on usein edullisempi vaihtoehto etenkin lyhyellä aikavälillä, kun taas konesaumakaton suurempi alkuinvestointi maksaa itsensä takaisin vuosikymmenten saatossa vähäisten huoltotarpeiden ja pitkän käyttöiän myötä. Valinta näiden kahden välillä riippuu lopulta rakennuksen erityisvaatimuksista, budjetista ja henkilökohtaisista mieltymyksistä.

Saattaisit pitää myös näistä