Kattoremontin työvaiheet: Näin urakka etenee

Tässä artikkelissa

Epäilyttääkö katon kunto?

Ei hätää - Vaskisepiltä saat tarkan kuntoarvion johon voit luottaa. Yli 97,8% asiakkaistamme suosittelee meitä myös ystäville ja tutuilleen.
Varaa ilmainen kuntotarkastus

Kattoremontin sujuvuus riippuu monesta tekijästä

Kattoremontin kesto ja työvaiheet aiheuttavat paljon ylimääräistä stressiä kattoremonttia suunnittelevalle. Pelkkä ajatus kattoremontista voi aiheuttaa tarpeetonta ahdistusta ja remontin siirtämistä eteenpäin ja vaurioiden karttumista ajan myötä.

Onneksi kattoremonttia ei tarvitse tehdä itse. Nykyisin kattoremontit voidaan suorittaa turvallisesti minä tahansa vuodenaikana ja pelkkä vesikate ei yksistään pidä rakennusta lämpimänä. Kattoa voidaan purkaa keskellä talvea ja talon sisälämpötila ei laske.

Kattoremontin ajallisen keston ja tulevien työvaiheiden tunteminen vähentää kattoremontin aiheuttamaa epävarmuutta ja oikein ajoitettu kattoremontti voi säästää hyvin paljon kuluja. Lue tästä artikkelista lisää kattoremontin kestosta ja tulevista työvaiheista.

Yleistä kattoremontin ajallisesta kestosta

Kattoremontin kesto on aina lyhyt verrattuna siitä saatavaan hyötyyn. Konesaumattu peltikatto kestää käytössä yli 100 vuotta ja on helposti kunnossapidettävä ja huollettava. Kattomateriaali itsessään on liukasta ja erittäin vettähylkivää.

Yleisin kattoremonttia jarruttava asia on sen mahdollisen keston aiheuttama epävarmuus. Kattoremonttia on helpompi siirtää, kuin ottaa selvää mitä kattoremontti kestäisi omalla kohdalla. Kun remonttia lykätään liikaa, voi yllättävä vesivahinko sattua pahimpaan aikaan ja silloin remontti tulee kalliiksi. Siksi kattoremontti kannattaa tehdä ennen kuin on liian myöhäistä. Katon perusteellinen kuntotarkastus on ajankohtainen aina, kun epäilet siinä vauriota.

Kattoremontin tekeminen ennakoivasti säästää aina aikaa ja rahaa, kun katon alapuoliset rakenteet, välikatto ja kattoa kannattelevat kattotuolit ym. ovat yhä hyvässä kunnossa. Remonttia kaipaava katto antaa silminnähtäviä merkkejä, joiden olemassaolo voi tarkoittaa sitä, että alapuoliset rakenteet vaativat jo korjaamista.

Pelkän vesikatteen uusiminen ei ole kovin pitkäkestoinen työvaihe, sen sijaan alapuolisten rakenteiden uusiminen ja vanhan purkaminen voi tulla hyvinkin pitkäkestoiseksi työmaaksi. Varsinkin jos työmaa ajoittuu hetkeen, jolloin materiaaleista on pulaa ja tilausajat pitkiä.

iso konesaumakaton saumuri

Kattoremontin kestoon vaikuttavat asiat

Rakennukset ja niiden tarpeet ovat erilaisia, ja kohdetta tutkimatta on vaikea antaa yhtä ja paikkaansapitävää aika-arviota kattoremontin kestosta. Useimmat kattoremontit kestävät muutamasta päivästä pariin viikkoon.

Kattoremontin kesto riippuu täysin tehtävän työn määrästä. Kokonaisvaltainen alusrakenteita uusiva ja purkamista vaativa kattoremontti vie eniten aikaa. Tästä johtuen katosta kannattaa aina pitää hyvää huolta, ja suunnitella kattoremontti ajoissa ennen kuin mahdollisia vaurioita pääsee syntymään.

Kattomuoto voi vaikuttaa omalta osaltaan remontin kestoon. Harjakatto on useimmiten nopea tehdä verrattuna monimuotoiseen mansardikattoon. Loiva huopakatto on helppo työkohde, kunhan katon kaltevuus mahdollistaa konesaumakaton asentamisen.

Toisinaan vanhaa katetta ei tarvitse purkaa uuden vesikaton alta vaan uusi katto asennetaan vanhan päälle. Tällöin kattoremontin kestoa saadaan lyhennettyä.

Nopea kattoremontti voidaan tehdä esimerkiksi hyväkuntoisen huopakaton päälle. Tällöin katteiden väliin asennetaan vain aluskermi joka erottaa katteet toisistaan.

Kattoremonttien yleiset työvaiheet

Kaikki kattoremontit voidaan suunnitella lähtökohtaisesti noudattamaan samoja työvaiheita ja järjestystä. Hyvin suunniteltu remontti on aina nopeampi toteuttaa kuin kiiressä pakon sanelemana.

Kattoremontti alkaa katon kuntokartoituksella, jossa selviää mitä toimenpiteitä katolle pitää tehdä ja mitä materiaaleja kattoon voidaan asentaa.

Kuntokartoitus luo edellytykset remontti suunnitelmalle jossa lasketaan tarvittavat määrät kattomateriaalia ja mitä muuta katolle asennetaan. Suunnitteluvaiheessa luodaan sopimukset ja mahdolliset rahoitussuunnitelmat.

Hyvän suunnittelun jälkeen koittaa itse kattoremontti. Yleensä kattoremontin aikana voidaan asua rakennuksessa, ainoa erottuva asia on pihalla olevat tarvikkeet ja katolla hyörivät ammattilaiset.

Kattoremontin käytännön työvaiheet ovat:

  • vanhan katteen purkaminen tarvittaessa
  • katon alapuolisten rakenteiden kunnostaminen ja säätäminen tarpeen mukaan
  • uuden aluskatteen tai aluskermin asentaminen
  • konesaumatun kattopellin asentaminen ja saumaaminen
  • läpivientien pellittäminen
  • kattoturvatuotteiden ja sadevesijärjestelmien asentaminen
  • loppusiivous ja asiakkaan suorittama tarkastus tehdyistä töistä

Kattoremontin vaiheet Vaskiseppien toteuttamana

Vaskiseppien tekemänä kattoremontit toteutetaan aina seuraavien viiden vaiheen kautta:

1. Perusteellinen kuntotarkastus

Kattoremontti alkaa kuntokartoituksella, joka on Vaskiseppien kautta omakotiasukkaille ilmainen. Kuntotarkastaja kiipeää aina vesikatolle asti ja tutkii huolellisesti talon yläpohjan. Saat raportin katon kunnosta silloinkin, kun katto ei vaadi huoltoa.

Tarvittaessa tarkastaja laatii korjaussuunnitelman ja antaa kattoremontista kilpailukykyisen hinnan kattoremontille. Katolla tehdään kaikki tarvittavat korjaustoimet, mutta ei turhia töitä.

2. Kattoremontin suunnittelu, sopimukset ja rahoitus

Vaskiseppien kattoremontti suunnitellaan aina kokonaisuutena. Kattoremonttiin kuuluu kirjallinen toimitusseloste ja kauppasopimus sekä tietenkin apua lupa-asioissa ja kotitalousvähennyksen haussa. Kattoremontti sisältää myös asennustakuun ja 20 vuoden vesitiiviystakuun.

Kattoremonttia varten avataan usein Vaskiseppien Kattoremontti-tili. Kattoremontin alkaessa maksat 10 % käsirahan, ja ensimmäinen kuukausierä tulee maksettavaksi vasta 30 päivää sen jälkeen kun kattoremontti on valmistunut.

3. Kattoremontti kokeneiden kattopeltiseppien toteuttamana

Vaskisepät tarjoavat kattoremonttityömaalle kaikki tarvittavat ammattilaiset kattopeltisepistä kirvesmiehiin ja muurareihin. Työturvallisuus on kunnossa koko kattoremontin ajan.

Remontin laadusta vastaa aina yksi kattopeltiseppäporukka, johon kuuluu mestari-kisälliperinteen mukaisesti sekä kokeneita kattopeltiseppiä että heidän opastuksessaan työskenteleviä oppipoikia.

Vaskiseppien kattoremontissa jokainen katolle tuleva sauma saumataan kaksinkertaisesti eli tuplasaumataan. Pellin läpi ei tehdä ainuttakaan reikää. Lisäksi katon vesitiiviys varmistetaan Vaskiseppien kehittämällä kaksoistiivistysmenetelmällä, jossa katon saumat viimeistellään kahteen kertaan tiivistysaineella.

Menetelmä on niin tärkeä katon vesitiiviydelle, että sitä käyttävät jo kattoremontteja tekevät kilpailijatkin.

4. Toimivaa tiedotusta kattoremontin aikana

Remontin eri vaiheista ja etenemisestä tiedotetaan asukkaita tai asunto-osakeyhtiön isännöitsijää ja hallitusta koko kattoremontin ajan.

Peltisepät vastailevat mielellään kysymyksiin, ja työnjohto on aina tavoitettavissa.

Kattoremontin etenemisestä tiedotetaan monia eri kanavia pitkin, esimerkiksi paperitiedotteilla, valokuvilla sekä WhatsApp- tai Facebook-ryhmissä.

5. Kattoremontti valmistuu asiakkaan hyväksynnän jälkeen

Jokaiseen Vaskiseppien kattoremonttiin kuuluu loppusiivous sekä rakennusjätteiden poisvienti ja asianmukainen kierrätys. Kattoremontti tehdään myös aina varmasti valmiiksi.

Valmis katto tarkastetaan ja hyväksytään yhdessä, ja lopputuloksena on vedenpitävä ja klassisen kaunis arvokatto, joka kestää aikaa.

Kattoremontin jälkeen saat asennustyön vastaanottopöytäkirjan, kaikki tarvittavat piirustukset, kotitalousvähennystodistuksen sekä tietenkin takuutodistuksen.

Ota siis meihin yhteyttä tai jätä tarjouspyyntö ja laitetaan kattosi kerralla kuntoon. Hyvin tehty katto kestää aikaa.

Saattaisit pitää myös näistä