Peltikaton ruodelaudoitus

Tässä artikkelissa

Epäilyttääkö katon kunto?

Ei hätää - Vaskisepiltä saat tarkan kuntoarvion johon voit luottaa. Yli 97,8% asiakkaistamme suosittelee meitä myös ystäville ja tutuilleen.
Varaa ilmainen kuntotarkastus

Laadukas peltikatto on talon kruunu, joka kestää vuosikymmeniä Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa. Vaikka pelti on kattomateriaaleista kestävin, ei yksikään peltikatto ole täydellinen ilman kunnollisia kattorakenteita, etenkin ruodelaudoituksia.

Myös aluslaudoituksena tunnettu kehikko on aluskatteen ohella yksi peltikaton tärkeimmistä osista, joka oikein asennettuna pidentää peltikaton käyttöikää merkittävästi. Vastaavasti heikko ruodelaudoitus voi pilata peltikaton jo ensimmäisen talven jälkeen.

Ruodelaudoitus uusitaan tarvittaessa kattoremontin yhteydessä. Katon asennuksen yhteydessä ruoteiden uusiminen on mahdollista ja kannattavaa, mikäli pohjarakenteissa on ongelmia. Laadukas katto ja kunnollinen alusrakenne on lyömätön yhdistelmä, joka palvelee sukupolvelta toiselle.

Mikä on ruodelaudoitus?

Jos et ole aikaisemmin perehtynyt kattoremontteihin, voi kyseessä olla täysin tuntematon termi. Ruodelaudoituksella tarkoitetaan puista kehikkoa, jonka päälle peltikatto asetetaan.

Ruodelaudoitus tehdään yleensä vesikaton ja aluskatteen väliin. Laudoista tehty ruudukko antaa tukevan pohjan peltikatolle, sekä edistää katon ja kattorakenteiden tuuletusta. Konesaumakatolle paras rakenne on umpinainen ruodelaudoitus ja laudoituksen päälle aluskermi.

Ruodelaudoituksen mitoitus

Ruodelautojen paksuuteen ja etäisyyteen toisistaan vaikuttavat kattomateriaali, kattotuolit sekä katon muoto.

Peltikaton ruodelaudoitukseen käytetään useimmin 22×100 tai 25×100 millimetrin raakalautoja. Paksumpia lautoja suositellaan käytettäväksi vain, jos kattotuolit ovat yli 900 millimetrin jaolla. Ruodelaudoitusta suunnitellessa tulee tietää minkälainen katemateriaali asennetaan sen päälle, jolloin rakenteesta saadaan varmasti oikeanlainen ja tukeva.

Kun kyseessä on peltikatto, ei ruodelautojen laadusta tule tinkiä. Heikkolaatuiset laudat peltikaton alla voivat pilata koko katon jo sen elinkaaren ensimmäisen talven aikana. Suosittelemme käyttämään ruodelaudoituksissa homesuoja-aineella käsiteltyä raakalautaa.

Jos katolle asennetaan kattoturvatuotteita, varmista ruodelautojen kunto ja kiinnitys turvallisen sekä tukevan kiinnityksen takaamiseksi.

Peltikaton ruodelaudoituksen asennus

Ruodelaudat asennetaan useimmiten aluskatteen asennuksen yhteydessä. Aluskate naulataan kattotuoleihin tuuletusrimojen läpi, joiden päälle ruodekehikko naulataan. Laudat naulataan kuumasinkityillä nauloilla, jotka varmistavat vankan kiinnityksen. Konesaumakaton ruodelaudoitus asennetaan kattotuolien päälle ja ruodelaudoituksen päälle asennetaan aluskermi aluskatteeksi.

Läpivientien kohdalle on hyvä asentaa tukipuilla tuetut lisäruoteet.

Ruodelaudat asennetaan kehikoksi kattotuoleista riippuen noin 30 senttimetrin etäisyydelle toisistaan. Kehikon välit tulee mitoittaa kattotyypin ja -mallin mukaisesti. Vain tiilikuvioisen peltikaton kohdalla on käytössä standardi ruodelautajako.

Ruodelaudoituksen asennus on osa kokonaisvaltaista kattoremonttia, ja parhaan tuloksen saat aina tilaamalla työn suoraan kattoalan ammattilaiselta. Ruodelaudoitusta ei suositella asennettavaksi itse.

Ruodelaudoituksen vauriot – Milloin aluslaudoitus pitää uusia?

Suurin osa ruodelautojen vaurioista ovat kosteuden aiheuttamia. Kosteus voi johtua puutteellisesta tuuletuksesta, väärin asennetusta aluskatteesta tai heikosta sisäpuolen höyrynsulusta.

Kostuneet ruodelaudat voivat johtaa katon painumiseen, kun katto ei saa riittävää tukea. Tämän vuoksi vaurioituneet ruodelaudat on tärkeää korjata hyvissä ajoin, jottei vaurio pääse leviämään ja aiheuttamaan entistä suurempaa laskua. Äärimmäisessä tilanteessa kostuneet ruodelaudat voivat johtaa suurempaan homeongelmaan.

Ruodelaudoituksen korjaus on siinä mielessä yksinkertaista, ettei koko kehikkoa tarvitse uusia kerralla. Jos kehikko on muuten kunnossa, riittää kun vaurioituneet laudat vaihdetaan ehjiin. Pahastikin kostunut ruodelaudoitus on mahdollista herättää henkiin tuuletuksen kunnostamisella, mikäli homevahinkoja ei ole syntynyt.

Aluslautojen korjaus vaatii katon aukaisemisen, jonka vuoksi ruodelautoja ei kannata korjata itse, vaan ulkoistaa ammattilaiselle parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

Ruodelaudoituksen korjauksen yhteydessä on hyvä tarkastaa samalla koko katon kunto. Kun mahdollisiin ongelmakohtiin reagoidaan riittävän nopeasti, säilyvät aluskate, ruodelaudat ja itse peltikatto paremmassa kunnossa.

Yhteenveto – Kestävän ruodelaudoituksen ABC

  • Ennen pohjarakenteiden kunnostamista tee päätös uuden katon materiaalista, jolloin rakenteista voidaan tehdä oikeanlaiset
  • Ruodelaudoitus on yksi katon tärkeimmistä osista, joka oikein asennettuna pidentää katon käyttöikää huomattavasti ja antaa arvokkaalle peltikatolle arvoisensa perustukset
  • Aluskatteen ja tuuletusrimojen päälle asennettu ruodekehikko antaa katolle kestävän alustan sekä edistää katon ilmanvaihtoa
  • Ruodelaudoitukseen suositellaan käytettäväksi 22×100 millimetrin homesuoja-aineella käsiteltyjä lautoja
  • Reagoi ruodelautojen vaurioihin välittömästi ja kartoita mahdolliset ongelman aiheuttajat. Näin vältät suuremmat vauriot ja säilytät kattosi hyvässä kunnossa pidempään
  • Teetä ruodelaudoituksen asennus- tai korjaustyö kattoalan ammattilaisella parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Vaskisepät tarjoavat kokonaisvaltaista palvelua, eikä yksikään kattourakka ole liian pieni tai suuri.

Saattaisit pitää myös näistä